Inloggen
voeg je column toe

Columns

Er komen andere tijden

Velen van u zullen dat lied kennen, het vertaalde ‘the times they are a-changing van Bob Dylan, gezongen door Boudewijn de Groot.
In dat lied wordt opgeroepen de ogen open te houden en op te letten, want de tijden zullen gaan veranderen.

Nu stonden er in die tijd dat dat lied werd geschreven er echt grote veranderingen op stapel om plaats te vinden.
Veranderingen die veel te weeg hebben gebracht. Veel goeds, maar ook minder goede dingen.
Om ze allemaal op te noemen heeft geen zin, maar volgens mij was het belangrijkste wel dat het volk mondiger werd en meer inspraak wilde en misschien ook wel kreeg. In ieder geval werd het denken vrijer en daardoor de levensstijl ook.

Zulke grote veranderingen als toen op gang werden gezet, hebben we later amper weer gezien.
Natuurlijk vindt er nu met de omarming van de computer en alle gevolgen daarvan zoals de sociale media, een volgende, nog niet helemaal te overziene, grote verandering plaats.
Maar de oproep in dat lied gedaan geldt nu dan misschien ook weer meer dan ooit. Mensen let op, we draven door – het loopt uit de klauw, we hebben het niet meer in de hand.

Wat ik bedoel is het gebeuren op de sociale media kanalen die steeds meer invloed hebben op bepaalde mensen. Mensen die de werkelijkheid niet meer van fictie kunnen onderscheiden.
Mafkezen die de meest idiote complottheorieën bedenken. De qAnon theorie blijkt veel meer aanhangers te hebben dan ooit gedacht. Op het Malieveld stond het vol met antivirus betogers. Parlementsleden worden openlijk lastig gevallen. Zo iemand als Pieter Omtzigt – een van parlementariërs, die nog zichtbaar strijdbaar is – wordt openlijk belaagd.
Maffe influencers misbruiken hun invloed om de jeugd en misschien zelfs de oudere jeugd te beïnvloeden met idiote ideeën. Lange Frans draait door – wie dat dan ook maar mag wezen. Jeugd loopt met grote messen rond, een overgewaaid iets vanuit de States via de media.
Een Trump die iets wat hem niet zint als fake afserveert en veelal wordt geloofd. Die bij voorbaat al roept dat als hij niet herkozen wordt – er stemfraude is gepleegd.
Indirect een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid, wat zich mogelijk verder kan ontwikkelen tot echt zorgelijke vormen.

Laatst kwam ik in de plaatselijke supermarkt en in de entreehal lagen allemaal krantjes genaamd ‘Gezond Verstand’. Nou, ben ik zelf niet actief op de sociale media, dus was me het bestaan ervan even ontgaan. Dus heb een krantje meegenomen en ik schrok van alle onzin die er in stond. Het wordt zo verwoord dat menigeen kan denken: verdorie wat daar staat zou best eens waar kunnen zijn. En heel misschien zijn er best dingen, waar een mogelijke kern van waarheid in zit, maar het meeste is onzin. Dat de wereldleiders een netwerk van pedofielen vormen – hoe en waarom bedenkt men zoiets.
De invloed van sociale media loopt uit de hand. Zagen we dat destijds voor het eerst met de oproep voor een feestje in Haren en later nog steeds op enkele andere plaatsen, nú is het duidelijk dat we het niet meer in de hand hebben en het is maar afwachten waar het toe kan leiden/lijden – een soort van nieuwe Franse revolutie? In combinatie met de coronaperikelen een heel gevaarlijke cocktail?

Overdrijf ik? Ik hoop het, maar wat vast staat is dat:
‘The times they are a-changing’.
De vraag is alleen of de veranderingen ten goede of ten kwade zullen blijken te zijn.

Schrijver: catrinus
25 okt. 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,8 met 4 stemmen 87Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)