Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het Mooie van de Mens

Laatst na een poosje tv kijken bedacht ik: wat zijn wij eigenlijk aparte wezens. We beschouwen onszelf als zo verheven. Misschien nog wel terecht ook omdat we lichamelijke voordelen ten opzichte van het dierenrijk bezitten. Wat onze geest bedenkt kunnen onze handen maken. Iets wat een kat of hond of olifant nooit zal lukken. Die worden door hun fysieke mogelijkheden beperkt.

En toch toch blijven we gewoon een veredeld dier, een uniek dier. Een van de weinige soorten die met alle geweld probeert z’n eigen leefomstandigheden te verbeteren en tevens de leefomgeving van iedereen, te vernietigen. Kan zo gauw niet een ander soort bedenken die dat doet of je moet virussen, en bacteriën en dergelijke er toe rekenen.
Het leuke is dan ook het hinken op twee gedachten van de mens. De geestelijk verhevene uithangen en het toch ook zo dierlijke niet schuwen.

De vrouwtjes proberen zich net als in het dierenrijk op te tutten om begeerd te worden door de mannetjes.
Ho, ho voel ik u denken. In het dierenrijk zijn het ook vaak de mannetjes die zich mooier voordoen dan ze zijn. Klopt en het klopt ook dat bij de mens dit steeds meer gebruikelijk wordt. Niet alleen door met dat wat hij zich omringt – een dikke auto, veel geld, gouden ringen en dergelijke, maar ook steeds meer door zijn fysiek op te pimpen en te pompen. Bepaalde mannen deden dit al langer. Maar je ziet het ook steeds meer bij de doorsnee man. Op tv worden bepaalde nieuwslezers zo erg opgemaakt dat het eerlijk gezegd net halve clowns lijken.
Wat daar achter zit, begrijp ik niet helemaal. Of die grimeurs hebben er lol in zo’n man voor schut te zetten of ze worden hiertoe gepusht door de make-up industrie.
Maar toch geloof me, over 20 jaar doen veel meer mannen het. Ach vroeger deed men dat ook, met pruiken op en tuttige kleren. Nu niet alleen met idioot gekleurde jasjes enz., maar echt met oorbellen en make-up. In de popscene is het heel gebruikelijk en dus sluipt het de geesten van de jeugd ook binnen. Net als vroeger het dragen van lang haar. Men gaat de idolen nadoen. Alle voetballers zijn getatoeëerd. En als je geen tatoeage hebt, wordt je misschien wel verdacht van iets wat voorlopig nog niet in die wereld wordt geaccepteerd.

Ach bij vrouwen is dit na aap gedrag echt niet veel anders. Mode iconen en popsterren bepalen hoe ze er bijlopen. De mens is een complex wezen, aan de ene kant egocentrisch en egoïstisch, aan de andere kant ‘sociaal’ en op de groep gericht. Opvallend zijn en juist ook weer niet.

Het grote verschil tussen mannen en vrouwen is volgens mij toch dat de mannen misschien wat speelser zijn. Ik zie oudere vrouwen niet echt veel spelen of sporten, natuurlijk wel bewegen. Maar veel vrouwen van een bepaalde leeftijd houden het voor gezien en maken zich niet meer mooi. Ze accepteren dat hun rol is uitgespeeld. De man speelt door – het is toch ontwapend mooi om die oude mannetjes op hun racefietsjes te zien in van die wielerpakjes. Of wat ook leuk is die oude mannetjes die nog voetballen. Waarbij niet meer gerend mag worden en dat dan toch stiekem doen om iets eerder dan de tegenstander bij de bal te komen. Net als bij honden, die tot op hoge leeftijd speels blijven. Niets dierlijks is ons vreemd. Dat is misschien wel het mooie van de mens.

Schrijver: catrinus
7 december 2020


Geplaatst in de categorie: overig

4.0 met 1 stemmen 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)