Inloggen
voeg je column toe

Columns

December 2020

Al moet de kerst haar intrede nog doen, oudejaarsdag knabbelt al een poosje aan een ieders hoofd, niet in het laatst bij de mensen die zich een vuurwerkshow hadden voorgesteld, tja, helaas dus! Kijk, de kerst is in huize T al een maand lang zichtbaar, al was het alleen al omdat je verder niks grappigs buiten ziet, behalve vanmorgen toen een koolmeesje me op de balustrade even kwam begroeten, net als de mooie lucht die de zonsopgang me een foto liet maken! Diverse kleuren schakeerden de hemel en mooi was het zeker, al was het van korte duur, want de regen gooide roet ofwel water in het eten! De lichtjes en kaarsjes moeten de nare tijd iets verlichten, de nare tijd die nu al een fors poosje aanhoudt. Dit jaar zal de geschiedenis ingaan met het woord: 'Pandemie' als eerste met een goeie tweede: het virus, de vijand of iets van die strekking.

Een jaar waarin we op onszelf werden teruggeworpen, met een bloedgang die zijn weerga niet kende. Het gewone nieuws sneeuwde onder in het virusverhaal, geen echte sneeuw natuurlijk maar bij wijze van spreken. Kleine tragedies, voor de mensen die erin zaten enorm groot waren er ook, optredens die afgeblazen werden, vakanties die niet doorgingen, scholen die dicht waren, kortom: we zaten op slot en op dit moment zitten we dat natuurlijk nog! Nee niet in de gevangenis, want je kunt naar buiten, je moet naar buiten want frisse lucht heb je nodig! Het gehele jaar in de ban van sluiten, van conferenties, van vaccins en van mondkapjes, het hele jaar met de dood in je schoenen, want jemig wat zijn er veel mensen slachtoffer geworden van!

Een luguber jaar, we zullen het niet snel vergeten, behalve de mensen die het allemaal met een pak zout namen natuurlijk, die zullen wel een poosje blijven sudderen over wat er wel en niet kon en mocht en zich achtergesteld voelen, zonder twijfel, dan heb je ook nog de mensen die er helemaal geen fiducie in hadden en deden wat ze wilden met alle (besmettings-)gevolgen van dien. De minder in het nieuws komende berichten zoals: Alexander die toch met zijn gezin op vakantie ging terwijl het volk thuis zat, de diverse bekende Nederlanders die het leven lieten, het sneeuwde allemaal onder, liggend onder een tapijtje van virussen! De gedachte dat het een “griepje” zou zijn, is inmiddels allang achterhaald, maar niet iedereen is daarvan overtuigd, net zo goed als mensen de prik niet willen gaan halen! Het is geen verplichting maar een wijs advies om dat wel te doen, maar wie ben ik? Gewoon een mens die even stil staat bij een jaar dat wat mij betreft niet in het hoekje valt van: herkansing of: nog een keertje overdoen!

Maar, was dan alles vreselijk en verschrikkelijk? Niks hoor, er waren ook leuke dingen, die de moeite waard waren echt wel, alleen, moet ik erg diep graven momenteel om de leuke dingen omhoog te halen, dus kijk ik naar de verlichte kerstboom en mijmer: was het maar januari, jullie ook?

Schrijver: An Terlouw
19 december 2020


Geplaatst in de categorie: afscheid

3.5 met 4 stemmen 269Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)