Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kwetsbaren Achteraan Sluiten

Hoe vaak is de term ‘kwetsbaar’ in deze pandemie niet gevallen? Ook de politici struikelden in woordenstromen over deze typering. Soms schoten de tranen in hun ogen. Want ook zij kenden oudere ‘kwetsbaren’. Redelijk vaak hun ouders of grootouders of aardige buurtjes. In de Tweede Kamer echoden de gevoeligheden tegen de plinten en klippen op. Beschermende lagen om die breekbare populatie heen. Ja, dat moest het worden. Dit terwijl de Gezondheidsraad gisteravond in programma Nieuwsuur voor de vierde maal met klem adviseert om de ouderen zelf zo snel als mogelijk te vaccineren. Juist omdat zo ook de druk op de zorg zal verlichten. Dat scheelt de spraakmakende witjassen van het Erasmus MC in Rotterdam weer gloedvolle verhalen. Op zich zijn deze begrijpelijk, maar wel nogal eenzijdig.

Intussen krijgen de ‘kwetsbaren’, zeg maar de verwekkers van de jonkies tot vijftig jaar, in supermarkten het advies om op krankzinnige tijden (heel vroeg of midden op de avond) boodschappen te doen. De retailwereld hanteert hiervoor het begrip ‘Ouderen en Kwetsbaren’. Ik weiger die tijdsblokken uiteraard. Als kneus gezien worden kan altijd nog bij de griepprik of elders. Dus loop ik op normale winkeltijden haastig tussen de paden van de supermarkt door. Met mondkapje op houd ik afstanden tot de medemens. Ik gris in rap tempo de spullen van mijn lijstje uit de schappen. Bij botsing der karretjes onderdruk ik met succes beschamend gescheld van mijn kant. Kortom, bij de kwetsbaren horen, dat schept een band, maar veroorzaakt tegelijkertijd een zekere moedeloosheid bij alle berichten over vaccinatiestrategie.

Want de ouderen mogen achteraan sluiten bij het vaccineren in de min of meer wildwest strategie van de boven ons gestelden. Daarnaast mogen de artsen van de politiek beslissen over wel of geen bed op de intensive care als je als ‘kwetsbare’ aan de poort van het ziekenhuis hijgt. En vergeet niet de aanzwellende discussie over het feit dat ouderen hun leven voor een groot deel al ‘hebben gehad’. Koeterwalen over het land hebben opgebouwd, oppassen op talloze kleinkindjes, en veel vrijwilligerswerk helpen niks. De nazaten van de babyboomers weten het wel: achteraan sluiten bij vaccineren, ouwetje, u bent niet zo ‘essentieel’.

Schrijver: Freek Berglust
12 januari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 6 stemmen 612Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
13 januari 2021
@ Karel Jong
Van je hart een moordkuil maken is op "elke" leeftijd ziekmakend/dodelijk!
Dáár zit 'm juist de kneep.
Naam:
Karel Jong
Datum:
12 januari 2021
Beste J. de Groot. Neen, u bent vast niet te oud om van uw hart geen moordkuil te maken. Wees voorzichtig, het vaccineren komt op termijn dichterbij.
Naam:
J.d.Groot
Datum:
12 januari 2021
Duidelijk... ik zeg verder NIKS,
daar ben ik ook te OUD nu voor denk ik!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)