Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ratelslang

‘Ongelooflijk ingewikkeld, verschrikkelijk, een schande, een val in het ravijn en een beschamend ongeluk. Natuurlijk, ik voel mij mede verantwoordelijk. Nee, ja, vreselijk, jullie zijn geen fraudeurs. Dat wil ik hier echt gezegd hebben. Wow, natuurlijk is dit een onvoorstelbare fout. Het is onmogelijk om dit- behalve met geld- te compenseren. Nee, aan aftreden dacht ik persoonlijk tenslotte niet. Zeker, het is voor mij een zwarte bladzijde. Wij werken ons nu in ieder geval het snot voor de ogen. Om het maar voor de gedupeerden voor elkaar te krijgen. Nu ja, ik heb wel even gedacht aan mij terugtrekken. Maar er zijn ook heel veel dingen goed gegaan. En daar ben ik echt trots op. Dat mag gezegd worden. Niet alles is slecht gegaan. In het beleid brachten wij zaken voor elkaar die ook mij met grote voldoening vervullen.

Ja, het is afschuwelijk hoe u bent behandeld, ik zei dat al. Werkelijk ongelooflijk, dat u dat is overkomen. Daarom heb ik ook nieuwe voorstellen gedaan. Om de overheid beter en transparanter te maken. Om vaker en sneller informatie te geven, aan personen en instituten. Ook dat is ongelooflijk anders gegaan dan ik wist. Nee, er is geen doctrine, dat is een losse opmerking geweest van een ambtenaar. Ik vind echt nu veel belangrijker om keihard te gaan werken om de overheid voor burgers meer betrouwbaar te maken. Wat u overkwam met al die andere lotgenoten in deze ongelooflijke tragedie, dat mag nooit en nooit meer. En toch zeg ik, wij spraken elkaar pas nog hier bij mijn kantoor, goed dat wij met elkaar in gesprek zijn gegaan, uiteindelijk. Ik vind dat ongelooflijk belangrijk, ook al omdat deze uit de hand gelopen bureaucratie verschrikkelijk ingewikkeld is. Nee, dat is geen excuus.

En nee, ik heb geen schuld, maar voel mij wel degelijk verantwoordelijk. Dat drukt ongelooflijk op mij. Maar ik blijf vinden, ik zei dat vaker, dat ik en mijn collega’s toch ook trots mogen zijn over resultaten die wij wel degelijk behaald hebben. Al begrijp ik echt ongelooflijk goed, hoe u zich nu voelt. Of mijn ‘trots’ niet macaber voelt in het gesprek met u als slachtoffer van het Schandaal? Ik meen van niet. Nogmaals: goed dat wij elkaar al eerder spraken, ook bij mij op kantoor. Dat was voor mij een ongelooflijk indrukwekkende ontmoeting. Deze zal ik zeker nog lang meedragen. Net zoals dit gesprek voor de camera. Ja, u mag mij onderbreken. Maar ik vind toch, dat het ook voor mijn partij ongelooflijk belangrijk is, dat ik mijn positie vasthoud. Dus mij weer als lijsttrekker presenteer. U denkt: hoe kan dat? Dat lijkt verschrikkelijk lomp. Maar echt, anders had ik een ander vak moeten kiezen.’

Schrijver: Freek Berglust
2 maart 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 5 stemmen 520Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
15 april 2021
De relativerende reactie van Bet Weter kan ik volgen. Scheefgroei zal wel blijven. Maar de mate waarin, daar mogen wij wel veel aan doen. Ofwel: ook de SER constateert dat onder meer bij Tjeenk Willink (teveel flex, te weinig zekerheid). Heeft de VVD werkelijk geen opvolgster/opvolger klaar staan voor Rutte behalve de onvermijdelijke Edith Schippers (nee toch)? Te lang aan de 'macht' is meestal echt niet goed. Die gevaarlijke mechanismen aan lang 'zitten' kennen wij toch?
Naam:
Bet Weter
Datum:
14 april 2021
Een alternatief voor Rutte bedoel ik Freek. Ik weet niet of de welvaart er is voor een steeds kleinere groep. Ik vermoed dat dat wel meevalt. Natuurlijk heb je gelijk dat er geregeld een mate van scheefgroei is. Het probleem is dat mensen met “macht” nou eenmaal meer in de melk hebben te brokkelen dan “jan met de pet”. Gemiddeld genomen is de mens een vrij egoïstisch wezen in mijn optiek. De ver van mijn bed show wordt dagelijks opgevoerd. Een beetje cynisch inderdaad maar ook een redelijk realistische optiek in mijn ogen. De hele Tweede Kamer zit nou eenmaal niet vol met Omtzigten. Een zeteltje meer of minder schijnt heel belangrijk te zijn voor politici. Bij winst uitgelaten dansen op de tafel en bij verlies even uit valse bescheidenheid onder de tafel kruipen. We zullen het er mee moeten doen. De kiezer heeft gesproken zegt men dan. Maar daarna moet ie het liefst zijn bek houden uiteraard.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
13 april 2021
Een alternatief voor een politicus? Of voor gegroeid beleid? Dat laatste laat ik aan echte kenners over. Op basis van stukken van Tjeenk Willink de afgelopen jaren, enkele boeken en de kranten volgend, denk ik dat er inderdaad forse scheefgroei in de polder is. Ik vermoed, dat de welvaart er is voor een steeds kleinere groep. Het mechanisme, dat wij al lang weten waarin wij zijn doorgeslagen is fascinerend. Omdat wij zoveel slimme mensen hebben, zoveel goed onderzoek doen, steeds beter opgeleid zijn. Maar er niet in slagen een nieuwe balans te vinden tussen economie en welzijn, en een aanpak om de scheefgroei eindelijk te gaan slechten. Overigens met waardering voor je reacties op deze site, is de vraag of ik zelf een alternatief heb, wel vaak een strategische tegenvraag om de discussie een tikje dood te slaan. Maar de kans is groot, dat ik dit te cynisch heb opgepakt.
Naam:
Bet Weter
Datum:
13 april 2021
Heb je een alternatief Freek?
Naam:
Freek Berglust
Datum:
13 april 2021
Helaas weinig discussie of reactie op deze site. Ik voeg nog even de kennis toe van de televisieuitzending afgelopen zondag: 'Scheefgroei in de polder'. Over hetgeen de laatste dertig jaar, en met name de laatste tien jaar, uit het lood is geslagen op zaken als woningbouw, inkomens, zorgbeleid en bescherming van burgers. Dat is wellicht niet allemaal aan een persoon toe te schrijven. Maar het beleid van de laatste tien jaar draagt helaas vooral zijn naam. Dat stempel is onmiskenbaar. De motivatie van de politicus gaat zover, dat hij bereid is toe te geven, mee te bewegen, moderne begrippen als tegenmacht plots te omarmen, en vooral om de langst zittende premier van Nederland te worden. Dat doe je toch niet om geen kenmerkende rol te spelen in het beleid.
Naam:
Karel Jong
Datum:
3 maart 2021
Allemaal tot je dienst Freek. Maar de persoon in kwestie is joviaal, eet een appel op weg naar een koning, fietst en is afkerig van poenerig gedoe. Misschien niet de ideale schoonzoon, maar hij benadert het wel een beetje. En zijn haar zit altijd goed. Nooit lijkt de rechtse scheiding door weer of wind geteisterd te worden. Zelfs niet van fietsen tegen de wind. Maar goed, wij zien de leider slechts via de televisie. Kortom Freek: dit is wel erg gemakkelijk door jou opgeschreven. Zoveel bijvoeglijke naamwoorden gebruikt de politicus in de mediaoptredens echt niet. Nu ja, soms dan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)