Inloggen
voeg je column toe

Columns

Qat-Ar-gen-ti-ni-ë

Hoofdstad van Qatar is Doha, met de betekenis 'Grote Boom'. Deze stad wordt bewoond door ongeveer 800.000 mensen.


In 1986 liepen mijn tienerjaren op z'n eind en nu, door een ongeneeslijke ziekte, langzaam, weliswaar vervroegd, maar zeker mijn leven. Achteraf beschouwend, had Diego's hoogstandjes-WK destijds niet in dit Zuid-Amerikaanse land gespeeld mogen worden; het Argentijnse regime was bruut-dictatoriaal. Na het Qatarese WK zal de wereld waarschijnlijk hetzelfde zeggen: maar ja, dan is het WK gespeeld en achteraf is het sowieso makkelijk lullen. Als er landen zijn die daadwerkelijk een statement willen maken, is het aanstaand WK dé uitgelezen mogelijkheid.

In Argentinië werden wij in 1978 tweede na een met 3 - 1 verloren finale tegen gastland Argentinië, alwaar in 1976 de junta onder leiding van Jorge Videla aan de macht was gekomen. Een legitieme reden zou dit kunnen zijn geweest om het WK-voetbal in dit groot Zuid-Amerikaans land niet te (laten) organiseren. Exact 44 jaar later, eveneens zowel een eeuw als een millennium verder in de tijd heeft Qatar het toneel, ís Qatar het podium van het WK-voetbal 2022. Er is een valse start gemaakt, daar gastarbeiders met schuld arriveren, aangezien zij leningen tegen een hoge rente moesten afsluiten voor het betalen van de buitensporige wervingskosten. Bij aankomst krijgen zij vaak ander werk dan eerder afgesproken tegen bovendien een lager salaris dan was beloofd. Arbeidsmigranten zijn een speelbal van de werkgever, aangezien zij worden onderworpen aan het....

...KAFALA-SYSTEEM...

Een lokale sponsor, de KAFEEL, zorgt voor én toestemming om Qatar binnen te komen én voor de verblijfs- en werkvergunning. Bij niet nader overeen te komen onenigheid over loon, huisvesting, arbeidsomstandigheden en andere werk-gerelateerde zaken, kan deze KAFEEL besluiten zich als sponsor terug te trekken. Als de KAFEEL dit doet, vervallen alle wettelijke rechten van de arbeidsmigrant. Hierdoor zijn arbeidsmigranten tot speelbal van de werkgever verworden. Daarnaast worden arbeidsmigranten uitgebuit, is hun paspoort ingenomen en keren werkgevers hen vaak maanden lang niets uit. Geen salariëring voor geleverde prestaties; hoe schrijnend. Helaas heeft de FIFA schendingen van de mensenrechten verband houdend met het Qatarese, dus het door Qatar georganiseerde Wereldkampioenschap Voetbal tot op de dag van vandaag nooit serieus genomen. FIFA-voorzitter Infantino, op instigatie van zijn persmedewerkers, zei dat de Wereldvoetbalbond een HUMAN RIGHTS POLICY heeft, waarvan je je direct gaat afvragen hoe serieus de FIFA rechten van arbeidsmigranten neemt.

Vanaf toekenning van het toernooi aan Qatar, Golfstaat in de woestijn, had de voetbalbond haar partners ter verantwoording moeten roepen en haar invloed moeten laten gelden om Qatar ertoe aan te zetten, lees: te dwingen, systemen echt te hervormen. Doden krijgen een plek en als in 2022 de bal op de Qatarese velden rolt, is alle onrecht vergeven, maar bovenal vergeten. De bal is rond en ook het geld moet rollen...! Tijdens de werkzaamheden voor het WK-voetbal in Qatar, volgend jaar 2022, zijn inmiddels zeker 6500 doden gevallen. Allemaal arbeidsmigranten die bijvoorbeeld bouwden aan de stadions of aan vliegvelden die moeten worden aangelegd in verband met het toernooi, ofwel het WK-voetbal.

Een minuut stilte lijkt op z'n plaats als er in 2022 wordt afgetrapt voor het WK-voetbal in Qatar...!

Schrijver: Annejan Kuperus
5 maart 2021


Geplaatst in de categorie: sport

4.0 met 1 stemmen 572Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
8 maart 2021
Dank voor jouw reactie, Karel Jong, op mijn Qat-Ar-gen-ti-ni-ë. Met z'n allen weten wij dat 'The show must go on', hoewel wij ons en masse ook zeker bewust horen te zijn dat veel in Qatar niet is wat het lijkt; helaas geldt voor mijn bovenstaande column het tegenovergestelde...!
Naam:
Karel Jong
Datum:
7 maart 2021
Mooie column, informatief en met een persoonlijke visie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)