Inloggen
voeg je column toe

Columns

Verregenboogd

Titel: Racisme


Black lives matter
dat spreekt voor zich
helaas is niet ie-
dereen reeds
bij machte
dit te zien

American
football-speler
Colin Kaepernick
in 2016
initieer-
de waarheid


Het verschil tussen de kleuren is de smaak. Het verschil tussen de mensen hun verhaal. Waarom zwart, de kleur van rouw, en blank, wit, de kleur van reinheid contrasteren, spreekt voor zich. Tegelijkertijd kan je je afvragen waarom (veel) mensen moeilijk doen over de buitenkant, het omhulsel; er zijn altijd zowel zwarte, bruine, rode, gele als blanke mensen geweest en zo'n gemêleerd gezelschap aan mensen zal er ook altijd zijn. Waarom wordt iemand dan toch racistisch bejegend? Is het jaloezie? Afgunst vanwege geldbesparing tegen de zon? Misschien een minderwaardigheidsgevoel? Racisme is een teken van zwakte. Van minderwaardigheid over iemands eigen kleur en ras. Ja, dat moet het naar mijn mening zijn, hoewel natuurlijk geenszins zinvol.

Genese van racisme is naar mijn mening gelegen in het feit dat mensen jaloers zijn op andere. Is het niet hun kleur dan wel de kwaliteiten die aan deze pastel zijn verbonden. Het voorgoed elimineren van racisme is nog slechts een kwestie van tijd, aangezien onze globe steeds meer 'verregenboogd'. Bovendien is racisme überhaupt zinloos, want huidskleur is een vaststaand feit. Ja, inderdaad, zeer waarschijnlijk zijn alle punten waarop wordt gediscrimineerd, vaststaand(e) feiten (geworden). Racistisch zijn, heeft sowieso geen zin, want racisme is een teken van zwakte. Van niet meer weten wat te moeten zeggen of te doen. Daarnaast fulmineren racisten graag tegen vaststaande feiten waar helemaal niemand, zowel goed- als kwaadschiks, iets tegen kan doen. Wat betekent knielen voorafgaand aan een wedstrijd dan nog? Een goede vraag, die recent werd gesteld in Dagblad Trouw. In het kader van Black Lives Matter. Ondanks BLM worden sommige spelers nog steeds racistisch bejegend.

Aangezien de boodschap, aldus Crystal Palace-speler Wilfried Zaha, zijn kracht heeft verloren, heeft deze Zaha besloten niet meer, voorafgaand aan een wedstrijd, te knielen...!

... Wilfried Zaha wil niet meer knielen voor wedstrijden in de Premier League. 'Er is geen goede of foute keuze'. ...

Schrijver: Annejan Kuperus
22 maart 2021


Geplaatst in de categorie: discriminatie

3.0 met 1 stemmen 745Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)