Inloggen
voeg je column toe

Columns

De stoelendans

Je bent positief getest Kajsa. Pak je spullen en wegwezen. Ja maar...nee zo snel mogelijk. Hup naar huis. Even mijn...nee ophoepelen nu, je bent een gevaar voor iedereen hier.

Ollongren grist haar spullen bijeen en spurt met een stapeltje papieren onder de arm naar de dienstauto. Laat die verdomde eigenwijze Omtzigt nou net weer aan de verkeerde kant opduiken. Waarom lag hij niet met “zijn” tekst naar beneden. Domme pech. Onbegrijpelijk? Nee dat ook weer niet. In de haast even niet opgelet.

Opletten deed de fotograaf wel. Fotootje uitvergroot en ja hoor we hebben iets gevonden waar de hele kamer zich, in coronatijd, weken onledig mee kan houden. De cliché berichten volgen elkaar in rap tempo op. De onderste steen moet, zoals gewoonlijk, weer bovenkomen. Alles moet volledig transparant zijn. De arrogantie van de macht is weer eens duidelijk aangetoond. Kom op met die papieren, whatsappjes, sms’jes, e-mails notities, overwegingen, gedachtenspinsel, oprispingen etc. Alles op tafel en wel zo snel mogelijk.

Maar verkenners moeten toch in vrijheid kunnen handelen? De gesprekspartners moeten er toch vanuit kunnen gaan dat wat ze bespreken tussen hen en de verkenners blijft. Anders werkt het toch niet. Wat er opgeschreven en besproken wordt is puur ter ondersteuning van het hele onderhandelingsproces. Er is geen absolute waarheid. Het is een spel. Het is wikken en wegen. Je hebt als verkenner bepaalde ideeën die je direct of langs een omweg wil ventileren om boven water te krijgen wat een ander voelt en denkt. Hoe staat een ander erin. Een partijleider doet hetzelfde. Je tast de on- en mogelijkheden af. Dit alles om tot een weloverwogen standpunt en advies te komen.

En die Omtzigt dan? Het is algemeen bekend dat de man niet goed ligt of heeft gelegen bij sommige mensen. Een prima kamerlid maar ook een luis in de pels. Zelfs bij zijn eigen partij. Dus zo verwonderlijk is het niet dat verkenners eventueel willen aftasten of partijleiders hier, op enigerlei wijze, mee bezig zijn. Je kunt wel zeggen dat het vooral niet over de poppetjes moet gaan. De poppetjes maken echter wel onderdeel uit van het geheel. Alles is niet abstract en zielloos. Achteraf wil je er liever geen gezeur over krijgen. De kamer verdient echter geen totale openheid over alles wat de verkenners bespreken. Wat vertrouwelijk is moet vertrouwelijk blijven. Dat is een afspraak. De kamer voedt juist het wantrouwen in de politiek door achteraf totale transparantie wensen.

“Een functie elders”? Dat maakt onderdeel van het onderhandelingsspel uit. Natuurlijk beslissen verkenners of partijleiders niet of Pieter Omtzigt wel of niet kamerlid blijft. Iedereen weet dat Pieter Omtzigt zich niet zomaar naar “elders” laat sturen. Verkenners, partijleiders en ook Kamerleden weten dat dondersgoed. Maar als er een aanleiding gevonden kan worden om de boel weer eens op zijn kop te zetten maken de meesten in de kamer daar gretig gebruik van. Gezever op de vierkante centimeter. En dan die Koolmees en Van ark. Vast niet geloofwaardig meer. Ook ophoepelen.

Nog vrijwilligers voor de functie van verkenner?

Niemand steekt zijn vinger op.

Schrijver: Gaffelbaard
1 april 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 173Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
O.U. Deis
Datum:
1 april 2021
Prima analyse, Gaffelbaard.
Nogal wat partijen zijn druk bezig in de Haagse kaasstolp om zo veel mogelijk schade aan te richten, terwijl de problemen nationaal (toeslagen/ aardbevingen / coronacrisis) en internationaal (immigratie/ klimaat/ coronacrisis) moeten worden aangepakt.
En Omtzigt als staatssecretaris om de Toeslagenaffaire op te lossen? Geweldig idee: niets mis mee!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)