Inloggen
voeg je column toe

Columns

MEERKLEURENDRUK

Er kreunt al dagen een duif in de dicht bebladerde appelboom, waaronder mijn tuinstoel staat. Ik vertoef nu twee weken in een caravan op het fenomeen Natuurcamping en het bevalt prima. Ik maak me wel zorgen om de duif. Ik kan niets zien door het dichte groen. Zou hij of zij gewond zijn? Zou er een nestje zitten, betreft het een pop met persdrang of betreft het een ziek, wie weet stervend exemplaar van dit symbool van de vrede? Is het alle geweld en oorlogen net zo moe als ik, heeft het Corona?

Af en toe is daar een tweede duif, wellicht een doffer die met veel geritsel de boom in duikt, waarna het kreunen even ophoudt.
Ik heb nog nooit zoveel verschillende fauna en flora gehoord of gezien. Blazende zwanen die hun jongen beschermen, blaffende honden die waken over hun territorium, kwakende kikkers, zoemende insecten, snuivende paarden, blatende schapen, loeiende koeien en geluidloze konijnen en vaag hanengekraai en hoge ruisende populieren die het veld omzomen.
Vrijwel dagelijks is daar het ronken van de zitmaaier van de eigenaar, wat niet wegneemt dat het hier een paradijs van rust is en blijft; een hof van Eden sinds Adam een beet uit een appel nam, met alle gevolgen van dien.

Onder een enorme zweefparasol gezeten, word je zelf opgetild en door de wind meegenomen naar de zee, die niet ver is. Daar wordt, ver uit de kust het laatste restje onrust gedropt en jij weer netjes thuisgebracht.

Nederland heeft nog iets van 56% akkerbouw en veeteelt lees ik in de krant. Dat moet minderen vanwege stikstofuitstoot en woningnood volgens de regering. Ik hoop dat het mee zal vallen en de weidsheid van het Hollandse landschap niet teveel zal aantasten. Zodat Randstad- en stadsbewoners de rust kunnen vinden waaraan het ze ontbreekt, als er geen pandemieën en nieuwe virussen opduiken.

Zouden op macht beluste wereldleiders niet aan het mediteren moeten slaan vraag ik me misschien wat naïef af, maar het zou kunnen werken. Zouden ze zichzelf niet eens moeten zien, als ook maar een verschijnsel in een Veld van Bewustzijn?
Zou daarmee het kreunen van het symbool van de vrede boven mijn hoofd stoppen?

Schrijver: Anneke Haasnoot
12 juli 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 126Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)