Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Corona Kantelingen

Naast diep persoonlijk leed en economische wanhoop in veel sectoren in de samenleving door de Corona pandemie, tel ik eveneens de nodige zegeningen. Ook stimuleert het akelige virus om nu eens echt grondig te werken aan zeer noodzakelijke veranderingen. Lees mijn strikt individuele en incomplete lijstje van zegeningen en suggesties voor de nabije toekomst in willekeurige volgorde van belangrijkheid.

Allereerst: Weg met de drie kussen en het vage bijbehorende gesmak op verjaardagen, recepties, en jubilea. Wat een ramp, dit dommige geveeg langs niet altijd gewenste wangen. Een hartelijke en persoonlijke begroeting op enige afstand mag straks volstaan.

Graag helmplicht voor de grijze en minder grijze golf op de elektrische fietsen. Weg met geleuter over de wind door je spaarzame haren, je toffe uiterlijk dat verpest wordt, of dat je dan direct stopt met elektrisch fietsen. Gelijk doen, dat scheelt veel eigenwijs en gevaarlijk rijgedrag, dat regelmatig tot slachtoffers leidt. De cijfers van ongelukken met vooral e-bikes stijgen helaas rap.

Stel de E-bikes af op maximaal vijftien/zeventien km. per uur. Gaat immers om licht en comfortabel fietsen en niet direct om snelheid. Geldt zeker voor de zestigplus groep. Het aantal niet helm dragende grijsaards, dat hard rijdend te ruime bochten neemt, neemt schrikbarend toe. Zie cijfers en verontruste artsen over hersenletsel bij deze doelgroep.

Verbied het werkwoord ‘snakken’, dat zoveel lijkt op ongezond en baggervet snacken. Wel toegestaan in situaties van bezetting en oorlog in de zin van snakken naar een vrije samenleving.

Erken dat in Nederland naast schandalige armoede en krapte, ook sprake is van een grote groep verwende bofkontjes. Bedenk hierbij dat ook festival organisaties goud geld verdienen aan massale hospartijen en bezoekers. Muziek en dans, ik gun het iedereen, en zeker de jongeren. Maar met tienduizenden tegelijk? Nu ja, vast 'old school' geklets van mij.

Massaal de warenhuizen bezoeken, of een en ander kopen in soms propvolle winkels met rijen voor de paskamers, blijkt toch minder geslaagd. Beperkt winkelen heeft voordelen. Minder ‘gezellig’ geslenter en gehang in de gangpaden.

Dicht opeen gepakt met velen spareribs nuttigen in de horeca, waarbij je alle gesprekken links en rechts glashelder kunt volgen, is niet iets om naar te ‘snakken’ voor mij. Regel grotere afstanden tussen de tafeltjes, met desnoods perspex wandjes er tussen.

Stop met het kantoor heilig te verklaren. Zeker, collegiaal contact op zijn tijd is noodzaak. Het kan echter vele malen minder dan voorheen. Dus meer thuiswerken als dat kan. En het zo regelen, dat de werkers die niet anders kunnen dan op de werkplek buitenshuis zijn, in een zo goed mogelijk geregelde omgeving hun werk kunnen doen.

Overdrijven is ook een kunst. Toch niet in deze column. Omdat de virussen- naar verluidt- nog lang blijven rondwaren in onze samenleving.

Zorg voor minder werkdruk in alle sectoren. Dan neemt ook de druk op de zorg af. We rennen, vliegen en presteren als gekken. Meer moet. Minder is verlies. Groeien is bloeien. Uitbreiden, groter, en meer. Mogen wij daar niet eens met beleid mee minderen?

Beperk visites en verjaardagen door maximale tijden af te spreken. In Coronatijd valt mij op hoe goed je in een uur, en zeker twee uur, elkaar kunt beleven en op de hoogte brengen van alles wat ons bindt, boeit en stimuleert. Weg met de open eindes van lang plakkende visites, hoe leuk dat in andere tijden soms was. Houdt contact met de medemens, zeker. Maar doseer in tijd en intensiteit.

Schrijver: Karel Jong
15 jul. 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 11 stemmen 327Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J de Groot
Datum:
18 jul. 2021
" Elk nadeel hep zijn voordeel"
Zei Johan Cruyff eens.
En zo is het maar net, ook nu in deze Corona tijd komen er pluspunten door de veranderingen naar boven drijven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)