Inloggen
voeg je column toe

Columns

Nieuwe normen

Ik kom nog uit de tijd dat mijn moeder besmuikt met haar linker op haar rechterhand tikte als ze het had over de verre neef die werd verdacht van homoseksuele betrekkingen.
‘Dat is er zo eentje’ en ‘die is van de club’ waren gevleugelde gezegdes, begeleid door haar mimiek, die zowel afkeer als gêne uitdrukte.

Over welke club ze het had was mij een raadsel. In ieder geval niet mijn voetbalcub.
Tijdens de wedstrijden van pupillen 4 waarin ik schitterde als hangende spits, had ik neef Sjors – later George- nog nooit langs de lijn zien staan.

Het gezelschap nipte nog eens aan de citroenjenever of het advocaatje en miespelde wat onderhuids mee, met opmerkingen als ‘het is niet normaal’ en ‘ Els heeft hem toch goed opgevoed’. Men kwam net uit de donkere jaren ‘50 en Albert Mol was de troetelhomo die zich gierend van de lach bij ‘Wie van de Drie’ van hilarische dubbelzinnigheden bediende.
‘Meneer twee u bent loodgieter, wat weet u van pijpen’..

Maar dichterbij moest het niet komen,

Hoe ruimdenkend ik later ook geworden ben, de pijlsnelle ontwikkeling rond LHBTQI+ en de rest van het veelkleurige alfabet heeft me overvallen. Ik blokkeer. Als oude reactionair val ik blijkbaar uit de tijd. Ik krijg ik de afkortingen en de volgorde er niet ingestampt. Maar ik begrijp dat ik ontzettend op mijn woorden moet gaan passen.

‘Haar’ en ‘hem’ wordt ‘het’ of ‘hen’. Moedermelk wordt ‘mensenmelk’ en dames en heren bestaan niet meer. Een man met een baard en pumps onder gladgeschoren benen in een niets verhullend mini-jurkje bij de Slimste Mens. Recht tegenover Maarten van Rossum die zijn best doet er zo neutraal mogelijk langs te kijken. Iemand die zich Pan seksueel noemt en waarbij ik eerst aan erotisch koken denk. Ik doe mijn best en trek een tolerant gezicht als me wordt uitgelegd wat non-binair en queer is, maar ik zie tante Jo voor me die een Peter Stuyvesant uit het sigarettenglaasje op tafel pakt en het filter tussen haar gestifte lippen plant.

‘Niet normaal’, zucht ze.

Schrijver: Trawant
18 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 7 stemmen 250



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)