Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kabinet: stapels boetekleden en beroerd personeelsbeleid

Minister Sigrid Kaag trekt tijdens het Tweede Kamerdebat gisteren over de evacuaties uit Afghanistan het boetekleed aan. Ze gaat diep door het stof, maar weigert het begrip ‘falen’ te hanteren. De premier spreekt daarbij over ‘spijt’ en gebruikt herhaaldelijk de term ‘verschrikkelijk’. Je denkt te zien hoe gemakkelijk deze teksten er weer bij hem uit rollen. Ook al zal hij dit inhoudelijk zeker menen. Kaag, soms verwantschap tonend met Juffrouw Ooievaar uit de Fabeltjeskrant, vangt forse kritiek op, terwijl minister van Defensie Ank Bijleveld af en toe lachend op de achtergrond haar beurt afwacht. Generaals knarsetanden intussen onhoorbaar in wandelgangen en achter bureaus op kazernes, denk ik. Immers onze Ank is geen zwaargewicht op dat departement.

Gevoelens van akelige herhalingen van eerder debatten drongen zich overigens op. Weer ging er op belangrijke terreinen veel mis. En uiteraard ketsten de scherpe en terechte veroordelingen van dit non-handelen door de parlementaire zaal. En weer worstelden de bewindslieden met woorden, passages en deels ontkenningen. Of wezen zij naar anderen. Hier stuntelden zo’n beetje dezelfde spelers als in het formatieproces. Zo langzamerhand wordt de optelsom van cruciale missers van dit kabinet een bijna niet te ontwarren kluwen. Daaruit zou dan de veel geprezen nieuwe bestuurscultuur mogen ontstaan. Geloven wij dat nog? Intussen spoken er op de rommelzolder van het Kabinet vele schimmen van afgetreden of overspannen en helaas zieke bewindslieden.

Dus past de conclusie, dat boetekleden en bizar personeelsmanagement dit kabinet kenmerken. Dit levert een lastige en eigenlijk onwerkbare basis op om een nieuwe coalitie uit te smeden. Ofwel bazuingeschal over een nieuwe bestuurscultuur lijkt nog mijlen ver weg. Nog gekker: de bevlogen voortrekker Kaag van deze vernieuwende gedachte krijgt waarschijnlijk een motie van afkeuring in haar handtas. Inmiddels is zij om die reden afgetreden, hetgeen haar siert. Voordeel: nu de handen vrij voor formeren, aldus Nieuwsuur gisteravond. Hoewel de onderlinge verhoudingen op zich niet lijken verbeterd na het recente rumoer op Het Binnenhof. Het alsnog aftreden van minister Ank Bijleveld gisteren maakt Haagse toestanden mogelijk nog chaotischer.

Voor de camera's zag je de leider van het CDA Hoekstra zich krampachtig in bochten wringen om maar niet te hoeven spreken over de interne druk en rumoer binnen het CDA over de positie van Bijleveld. Hoe sterk is de zo langzamerhand eenzame fietser Mark Rutte bij zoveel tegenwind? Gelukkig kan hij dit weekeinde 's avonds aan de bar troost vinden bij Wopke, thans leider van een afkalvende partij.

Schrijver: Karel Jong
16 september 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 17 stemmen 366Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
18 september 2021
Eens met B. de Ronde. Wordt zeker hele klus. Omtzigt gaat door. Ook met lancering gedachten over sociaal contract. In een recente lezing kritiek op Kaag en Rutte. Hoe dan ook hoop ik op echte vernieuwing. En absoluut geen 'voortzetting' van de oude meuk. Overigens, als B. de Ronde een pseudoniem is, dan is dat wel een aardige. Lang geleden was er bij het NOS Journaal een redacteur Bob de Ronde. Deze stelde zeer korte en concrete vragen aan de boven ons gestelden. Zeer verfrissend, toen.
Naam:
B. de Ronde
Datum:
17 september 2021
Het wordt een hele klus voor Mevrouw Kaag om de bestuurscultuur, waarvan ze zelf 4 jaar deel uitmaakte, te veranderen. Het is wel duidelijk dat wijzigingen nodig zijn, maar individuele ministers wegsturen heeft weinig zin. Al de Kamerleden met hun grote mond na de bekende afloop van incidenten, zouden zelf ook 'gefaald' hebben. ik kijk uit naar voorstellen van Mevrouw Kaag hoe zij en haar partij denken het bestuur te moderniseren. En wellicht (hopelijk!) heeft ook informateur Remkes vastomlijnde ideeën. Ook naar Omtzigt van Groep Omtzigt kan geluisterd worden.
Naam:
Karel Jong
Datum:
17 september 2021
Weinig keus had Sigrid, lijkt mij. Op zich heerlijk om een berg werk van je af te gooien en vervolgens in een woud van complimenten en 'respect' verder te gaan in de woestijn van het formatieproces. Met mogelijk straks weer een plek in een kabinet.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 september 2021
Get rid of Sigrid!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)