Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het wil maar geen feestje worden, die Spelen

Eén miljoen Oeigoeren opgesloten en heropgevoed, oorlogsgekletter in Taiwan, digitale Big Brother als staatsterreur, Tibet, die tennisster Ping-nog-wat, die bij nader inzien en na twee weken spoorloos, ineens helemaal geen topdog uit het Partijbestuur beschuldigd heeft van grensoverschrijdend gedrag. Maar wel meteen ‘geheel vrijwillig’ het racket aan de wilgen hangt.
Maar wat gingen we weer goedgemutst naar Peking. Nog even in de bubble, verse telefoon en laptop mee, want je weet het maar nooit met die Chinezen.

Geen gelul jongens, niet op letten, we komen om te schaatsen! We willen medailles. In november gaan we ondanks een corrupte WK-organisatie gewoon in een met bloed bevlekte zandbak foeballuh. Tijdens de bouw maar drie doden en ook nog eigen schuld. Infantielo zegt het zelf! Sport en slachtoffers van bouw of uitbuiting, sport en concentratiekampen, sport en oorlog dat moet je gescheiden houden, toch?

En dat proberen we ook, de Wüsten, Nuizen en Schoutens springen metershoog op de hoogste trede van de podia. Er wordt voor de fotografen op de plakken gekauwd. Het volkslied wordt foutloos gespeeld en de media, Erben zoals altijd voorop, doen uitbundig mee. Geen spoortje terughoudendheid. De uren zijn ingekocht en dus zullen we kijken! Schietende skiërs, langlaufende Noren schansspringen in kunstsneeuw, met kolencentrales op de achtergrond.

We controleren het ijs en als het ons niet bevalt zetten we wat druk op de Chinese Ben en Jerry’s. Want gouden plakken willen we zien! Holland spreekt een woordje mee, in ieder geval qua grenzeloos chauvinisme. Het Erica Terpstra gevoel. Ze schijnen haar trouwens van de startbaan geplukt te hebben, anders was ze van puur enthousiasme na een aanloopje zelf opgestegen richting de gele dictatuur. Ook de Koning had wel weer zin om met de machthebbers te gaan pilsen. Vladimir is er immers ook en hij had puike herinneringen aan 4 jaar geleden in Sotsji.

Jammer, want nog even en WE staan bovenaan in het medailleklassement.
Straks nog even lachen als onze bobsleeënde landgenoten elke bocht twee keer meenemen.
Maar een feestje, nou nee…

Schrijver: trawant
10 februari 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 3 stemmen 226



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)