Inloggen
voeg je column toe

Columns

Verstikkend

Het politieke gif heeft zich permanent gehuisvest in onze contreien.

Laatst hoorde ik Rob Jetten zeggen: “Stikstof is als een verstikkende deken”. Een typische uitspraak van een alfa-politicus die totaal geen verstand heeft van de werking van stikstof.

Laats hoorde ik de minister van Natuur en Stikstof zeggen: “Stikstof is als een taartje eten als je een dieet volgt. Het stapelt maar op”. Een typische uitspraak van een alfa-politica die totaal geen verstand heeft van stikstof.

Zonder stikstof zouden we doodgaan. 80% van de lucht die we inademen is stikstof.

Het “teveel”, als er al een teveel is, aan stikstof is een pure papieren werkelijkheid die Nederland over zichzelf heeft uitgeroepen. Met 160 Natura2000 gebieden, en de wijde omgeving ervan, waarbij elk plantje en diertje beschermd moet worden om de zogenaamde biodiversiteit te handhaven of zelf in ere te herstellen maken we het ons veelal onmogelijk om bouw- en infrastructurele projecten uit te voeren.

In Duitsland en België lachen ze om de grenswaarde die wij gesteld hebben aan de depositie van stikstof. We hebben toch de EU en stikstof trekt zich niets van landsgrenzen aan maar in dit geval zijn we verkrampt het beste jongetje van de klas. Waarom geen algemene regel voor de “neerslag” van stikstofverbindingen voor heel Europa? Wij zijn nou eenmaal een klein landje waarin veel industrie en landbouw is. In Nederland is in feite geen “natuur”. Het is een door de mens gecreëerd landschap. Wat wil je dan behouden of zelfs herstellen?

J.C. BLOEM zei het decennia geleden al in zijn gedicht De Dapperstraat:

Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

Ik zou ervoor willen pleiten Nederland binnen de EU als een uithoekje van Europaland te beschouwen waar nou eenmaal grote bedrijvigheid heerst. Er blijft heel veel Europa over waar ter compensatie de bedrijvigheid een factor 10 of meer lager ligt. Stel een gemiddelde grenswaarde voor stikstofverbindingenuitstoot voor heel Europa en we hebben het “probleem” opgelost.

We kunnen weer naar hartenlust bouwen zonder dat Johan Vollenbroek, volledig terecht trouwens, ons weer op de vingers gaat tikken.

... Geen commentaar ...

Schrijver: Bet Weter
9 april 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 159Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
13 april 2022
Uitdagende column over een brandende kwestie. Je zou zeggen als dat uitsmeren van stikstof criteria over het Europese continent zo simpel is, waarom doen wij het dan niet? Mogelijk is toch de werkelijkheid weerbarstiger. Ik ben geen deskundige, anders mag Bet Weter zich wenden tot de EU?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)