Inloggen
voeg je column toe

Columns

Van revolutie naar evolutie

Wat is er met ons Nederlandje aan de hand? De crisissen stapelen zich op.
We hebben:

1. De Gascrisis
2. De CO2 crisis
3. De Stikstofcrisis
4. De Zorgcrisis
5. De Asielcrisis
6. De Klimaatcrisis
7. De Brandstofcrisis
8. De Inflatiecrisis
9. De Koopkrachtcrisis
10. De Pensioencrisis
11. De Huizencrisis
12. De Toeslagencrisis

Heb ik er een paar vergeten. Vast wel maar 12 vind ik wel een leuk getal. Een bijbels getal dat de compleetheid vertegenwoordigt las ik ergens.

Ons land lijkt gedeeltelijk bestuurd te worden door een stelletje amateurs. Ministers zitten op posten waar ze de ballen verstand van hebben. Ach als je het overzicht en de bestuurlijke ervaring maar hebt zeggen ze dan. Wat kan er dan nog misgaan.
Alles blijkbaar. Wat mij het meest opvalt is dat de meeste crisissen ontstaan door onkunde en opportunisme. En daar helpt geen lieve Omtzigt aan. Als het uit de klauw loopt is men geneigd in opperste paniek aan de noodrem te trekken. Wat de gevolgen zijn van het trekken is men zich nauwelijks van bewust. God zegene de greep. Democratie is een waardevol gegeven. Maar als de democratisch gekozen vertegenwoordigers er een janboel van maken dan ligt de opstand op de loer.

Wat mij ook opvalt is de enorme profileringsdrang van een aanzienlijk aantal Kamerleden. Het lijkt vaak niet te gaan over de inhoud maar over de angst een aantal zeteltjes te verliezen. Hoe dat komt?

Het zijn niet meer het CDA, de PvdA en de VVD die 80 % van de stemmen binnen slepen tegenwoordig. Nee maar liefs 21 partijen (waaronder afsplitsingen) vullen de stoelen. En eenieder moet natuurlijk zijn of haar woordje doen. Een onwerkbare situatie lijkt mij met als logisch gevolg dat er ontzettend veel tijd verloren gaat met eindeloze discussies over welk onderwerp dan ook. Vliegen afvangen als topsport. Klagen en zeuren als “nuttig” tijdverdrijf. Elkaar in de hoek zetten als schoolmeesters of schooljuffen.

Een begin om aan deze ellende een einde te maken is het instellen van een behoorlijke kiesdrempel lijkt me. 5 partijen lijkt me meer dan genoeg. Misschien dat er dan meer tijd gevonden wordt om de problemen echt op te lossen.

Maar ja zullen de 21 partijtjes het daarover eens worden. Lijkt me onwaarschijnlijk. Lekker blijven aanmodderen dus.

Ik wens u veel kracht en vertrouwen.

Schrijver: Bet Weter
1 juli 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.8 met 5 stemmen 197Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)