Inloggen
voeg je column toe

Columns

Milou Deelen en een verrotte studentencultuur

Ik luisterde op 27 juli 2022 van 00.00 uur tot 1.00 uur naar de radio-uitzending van Brainwash Zomerradio op NPO Radio 1. Deze uitzending was in zijn geheel gewijd aan de uiterst sympathieke, empathische en strijdige feministe/schrijfster/journaliste Milou Deelen (1995, Amsterdam).

De eeuwenlange strijd der seksen wordt bij tijd en wijle weer eens flink aangewakkerd door mensen, die niet helemaal lekker in hun vel zitten en zich vaak beter dan anderen wanen. Dat gebeurt in het bijzonder geregeld bij de pas uit hun ei gekropen studenten van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C., die de leden van hun zustervereniging A.V.S.V. domweg hoeren en sletten noemen. Op een onlangs gemaakt filmpje zegt een achterlijke woordvoerder van A.S.C. 'En dat vrouwen niks en niks meer zijn dan een hoer!'. Nu kun je op zo'n uitspraak reageren door te stellen dat 'mannen niks en niks anders zijn dan hoerenlopers!', om een beetje op niveau te blijven, maar je kunt er ook diepgaand en inhoudelijk op reageren, door je academisch en door het echte leven geschoold tegen zo'n vals en platvloers denigrerende opmerking te verzetten. Dat laatste deed en doet Milou Deelen op een vrouwmoedige en effectieve manier. Denkend aan 'I am a bitch, I'm a lover' van Alanis Morissette.

Het Amsterdamsch Studenten Corps bestaat uit ruim 2700 leden en is de grootste studentenvereniging van Nederland. Inmiddels hebben 3 bestuursleden hun functie neergelegd en worden er aangiften overwogen. De media-aandacht heeft dus wel degelijk een positief effect. Er moet daar aan een gigantische mentaliteitsschoonmaak gedaan worden. Milou zegt terecht, dat het allemaal 'stoerdoenerij' is. Enkele jaren geleden vocht Milou al tegen de slutshaming bij de studentenvereniging Vindicat in Groningen, waar zij lid van was. Milou is daar op een beestachtige manier weggepest. Zij heeft het desondanks nog 1,5 jaar bij Vindicat uitgehouden. In een lied van Vindicat zong men over Milou 'Je kan haar doen voor een pakje peuken en Smirnoff!'.
Milou zegt: "Als een man veel seks had was dat cool, maar vrouwen kregen een stempel". Milou praat frank en vrij over haar seksualiteit en zij neemt over niets een blad voor haar mond. Zij heeft gelijk, dat de vrouwelijke seksualiteit nog steeds meer aandacht en openheid van zaken verdient, want ongekend maakt onbemind. Zo spreekt zij ook openlijk over haar labia-reductie en haar seks met vrouwen en trio's. Dat zij wel pap van de seks lust, is overduidelijk en daar is niets mis mee. Het wordt pas een probleem, wanneer macho-achtige jongemannen haar voor hoer/slet uitmaken. Het is blijkbaar nog niet tot iedereen doorgedrongen, dat mannen en vrouwen even geil kunnen zijn en daar op dezelfde manier naar handelen. Op dezelfde manier werden vrouwen door kerkmensen als heksen gestigmatiseerd en gestenigd of op de brandstapels vermoord.

Op 16 juni 2020 verscheen het boek 'Krabben' bij Nijgh en van Ditmar, geschreven door Milou Deelen en de schrijfster Daan Borrel (1990). Het gaat over het krabbenmandeffect bij vrouwen, waarbij vrouwen elkaar afvallen/veroordelen/naar beneden halen, terwijl ze juist voor elkaar zouden moeten opkomen.
De moeder van Milou is de journaliste Barbara van Beukering (1966, Drachten). Die Friese strijdlust en drang naar gerechtigheid zit in Milou's genen. In 2022 verscheen haar boek 'Hoe doen we het? Een zoektocht naar het seksleven van vrouwen', waarin 14 vrouwen over hun seksleven vertellen, o.a. Tjitske Reidinga, Saskia Noort, Lale Gül, Emma Wortelboer, S10, Heleen van Royen, Ellen Laan en Berget Lewis. Een vrouwenoffensief tegen het nog altijd opdoemende seksisme bij door groepsgedrag gedeformeerde, imbeciele, laatdunkende, walgelijk simpele studentjes, die meestal onder invloed van alcohol en drugs complete nonsense uitkramen. Ook als ontgroenings- of compensatiemiddel is deze botte vrouwenhaat niet te rechtvaardigen. En als grap al helemaal niet, want zulke denkbeelden kunnen zich uiterst destructief gaan vastzetten en veel schade bij het vrouwelijke geslacht aanrichten. Die zichzelf studenten wanende etters zouden moeten leren, dat ieder mens mannelijke en vrouwelijke seksualiteitsbeleving in harmonie kan verenigen in zichzelf. Alchemie. Dat alles wat buiten jou is, ook in jou zit. Bovendien roept iedereen met respectloos gedrag het onheil over zichzelf uit.

Over mooie, positief vooruitstrevende mensen gesproken. Milou is daar zeker één van.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
27 juli 2022


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.2 met 8 stemmen 226Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)