Inloggen
voeg je column toe

Columns

Maarten van Rossem verslikt zich in zijn eigen brombeerrol

Het succesvolle spelprogramma van de KRO-NCRV 'De Slimste Mens' wordt grotendeels gedragen door de volgroeide belhamel Maarten van Rossem. Sinds hij in 2008 stopte als hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht pakt hij alle media-kanalen aan, die zijn ego kunnen vergroten.
'Willempie zie je overal', zong Van Duin, nou, Maarten zie je ook overal. Bij de aangepaste, braafburgerlijke gedweeën wordt hij als een superheld vereerd, maar door de intelligentsia wordt hij uitgekotst en dat is in sommige gevallen terecht. Hij heeft een zelfgecreëerd imago van overal tegen te zijn en alles vilein af te katten. Een soort eeuwige student, die zijn kont tegen alles en iedereen keert.

Ondertussen is deze beroeps-afkraker sinds lange tijd keurig getrouwd met Wyndelina Elbertha Helena (Winnie) Robijns, die net als hij 78 jaar is. Het Margriet-grietje Winnie was enkele jaren de hoofdredactrice van het softe, oppervlakkige, burgerlijke vrouwenblad 'Margriet'. Hun kinderen zijn Niels (48) en Ottolien (45).
Dat Maarten over veel historische kennis bezit, staat buiten kijf, maar dat neemt niet weg, dat hij geregeld ethisch/humanistisch gezien in de fout gaat. Als ongeleid projectiel binnen het calvinistisch vormgegeven, dikwijls stompzinnige programma 'De Slimste Mens' wordt Maarten nog zoveel mogelijk door Philip Freriks bijgestuurd en lichtelijk op de vingers getikt. Maarten zelf ademt altijd een air van onverstoorbaarheid en 'zie mij, koning, nu eens zitten'. Als zelfgenoegzame flap-uit snauwt hij over alles wat hem niet zint. Deze ongelikte beer zit zonder enige gêne als een aardappelzak op zijn troon. Tot in den treure publiciteitsgeil en niet van zijn hoge apenrots te krijgen. Om zijn publiek zo af en toe wat minzaam te paaien, wil deze grijze gorilla nog wel eens een kleine glimlach tevoorschijn toveren. Zolang ze hem maar op het schild blijven heffen.

Op zijn 16-de gingen zijn ouders scheiden. Hij heeft weinig medeleven en affectie van hen gekregen. Dat heeft hem op bepaalde vlakken doen afstompen en niet zachtzinnig gemaakt. Het emotionele hiaat in zijn kindertijd verklaart zijn soms botte, afreagerende, woedende uitspraken. Zijn IQ is zeker niet evenredig aan zijn EQ gestegen en daar plukken de kijkers van 'De Slimste Mens' de wrange vruchten van. Maarten krijgt waardering voor zijn kennis, maar wel ten koste van zijn emotionele ontwikkeling, die meer en meer afbrokkelt.

'Ik heb mij voorgenomen nooit te gaan scheiden!', zei Maarten. Dat uit verbittering voortgekomen wilsbesluit lijkt ook zijn mening over de wereldwijd gerespecteerde filmacteur John Christopher Depp II te beïnvloeden. Als vredelievende goedzak is Maarten allang door de mand gevallen, maar zijn uitspraak over Johnny Depp slaat alles. Hij zei: 'Wat mij betreft schieten ze Johnny Depp morgen dood en begraven ze hem op een anonieme plek!'. Maarten was niet stomdronken en hij zat niet achterin een leeg en donker, Utrechts café, nee, meneer de inquisiteur zat in de volle spotlights van de 'christelijke' KRO-NCRV, waar het achterlijke klapvee hem steevast blijft belonen.

De term 'klapvee' is door Theo van Gogh bedacht. Theo was een goede vriend van Maarten en wij weten allemaal hoe gruwelijk die op straat is vermoord. Wanneer je een goede vriend op zo'n wijze hebt moeten verliezen, dan haal je het toch niet in je harses om om het even wie dood te wensen. En waarom uit Maarten zo'n stupide wraakzucht en dodelijke haat jegens de uiterst getalenteerde acteur Johnny Depp?
Johnny is geboren op 9 juni 1963 in Owensboro en zijn moeder Betty Sue Wells hertrouwde met de popzanger Robert Palmer, met wie zij 2 kinderen kreeg. Op zijn 20-ste trouwde Johnny met Lori Anne Allison. Na 2 jaar gescheiden. Van 1998 tot 2012 was Johnny met de zangeres Vanessa Chantal Paradis getrouwd, met wie hij op 27 mei 1999 Lily-Rose Melody Depp en in 2002 Jack (John Christopher Depp III) kreeg. Van 2015 tot 2017 was Johnny met de 22 jaar jongere Amber Laura Heard getrouwd. Tijdens de scheidingsprocedure beschuldigden zij elkaar van mishandeling. Vanwege smaad moest zij hem 15 miljoen dollar geven en hij moest haar 2 miljoen dollar geven. Johnny is dus 3 keer gescheiden en dat triggerde mogelijk Maarten's verdrongen boosheid op zijn ouders, wat hij blindelings op Johnny projecteerde.
Johnny is als Captain Jack Sparrow in de Pirates of the Caribbean films onvergetelijk geworden. Hij is een alcoholist en een drugsverslaafde, die o.a. MDMA, cocaïne, Oxycodon en hasj gebruikt(e). In 2017 zei Johnny aangaande Donald Trump: 'Wanneer was de laatste keer dat een acteur een president vermoordde? Ik wil verduidelijken: ik ben geen acteur, ik lieg voor de kost. Het is echter al een tijdje geleden en misschien is het tijd.'. Johnny verontschuldigde zich kort daarna en zei dat de opmerking 'niet naar buiten kwam zoals bedoeld en ik bedoelde geen kwade opzet'.

De brutale vlegel Maarten heeft geen enkele vorm van excuses geuit en hij vond het zelfs wenselijk en stoer om er in de volgende 'De Slimste Mens' nog een schepje bovenop te doen. Dat heet ontkenning en verdringing. Hij gebruikte een camouflagetechniek en opperde ineens zijn dodelijke haat jegens de Utrechtse fietsers. Als het aan hem lag, had hij er volgens eigen zeggen al een heleboel met zijn auto dood gereden. Hij bedacht zelfs al zijn verweerwoorden 'Ik heb moeten doden!'.
Dat zulke uitspraken gevaarlijk en onverantwoordelijk zijn, wordt door de domme KRO-NCRV directie weggelachen, weggemoffeld en gebagatelliseerd. Dat een clown ook dodelijk ernstig kan zijn bewijst de film 'Joker' wel. We weten dat doorgedraaide killers/terroristen soms hun auto's als moordwapens gebruiken. Hoeveel van die Maarten's met korte lontjes zitten er überhaupt in al die auto's?

Maarten woont in de Utrechtse Schildersbuurt, dus daar mogen de fietsers wel extra gaan opletten. Dat moet je op zich al voor 78-jarigen in auto's. De politicus Wybren van Haga wil Maarten meteen van de buis halen, ook vanwege andere, geestvervuilende opmerkingen. Dat is volgens mij een al te drastische censuur, maar de geestgestoorde opmerkingen van Maarten over Johnny Depp en de Utrechtse fietsers vragen wel om een openbaar excuses van die stijfkoppige en waanwijze boosdoener. Dat zou hij bijvoorbeeld in 'De Slimste Mens' kunnen doen, maar ik vrees dat hij daar veel te trots voor is. Hij is gaan geloven, dat zijn gedachten het altijd bij het juiste eind hebben en dat hij intellectueel onfeilbaar is. Deze hoogmoedswaanzin zal meer en meer gaan instorten, ook omdat het verstand ten diepste een illusie is. Hij zou met een bord voor zijn hoofd moeten lopen, 'Pas op! Instortingsgevaar!'. Er zijn nog teveel brutale, onverlichte, negativiteit producerende, gefrustreerde, intolerante, onaardige, agressieve, levensgevaarlijke mensen, maar wij houden de moed erin.

Verder zou de familie Van Rossem hem voorzichtig moeten benaderen en hem op milde wijze moeten vertellen, dat hij met Johnny Depp en de Utrechtse fietsers echt voorbij het toelaatbare is gegaan en dat een persoonlijk excuses aan Johnny Depp, de Utrechtse fietsers en de weerloze kijkers op zijn plaats is. Bovendien zijn er genoeg verstrooide professoren op jongere leeftijden voorgoed in de psychiatrische inrichtingen beland.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
6 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 12 stemmen 103Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
8 augustus 2022
Bromberin raadt alles mis.
Naam:
Marja Raadt
Datum:
6 augustus 2022
Sir!
Van dik hout zaagt men planken. In dit geval van jouw column kan er wel een zware boekenkast van getimmerd worden.
Wel eens van ironie en sarcasme gehoord?
Bij jou ben ik bang dat je het allemaal meent...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)