Inloggen
voeg je column toe

Columns

Prinses Amalia in Vesting Huis ten Bosch

Het is onveilig in ons eigen land. In hoeverre is Nederland nog van 'ons'? Die arme prinses Amalia is de eerste van ons koninklijke huis, die gedwongen wordt om haar studietijd zoveel mogelijk binnenshuis te doorlopen. Nu is Paleis Huis ten Bosch daarmee niet direct het meest onpraktische huis, want er is ruimte genoeg voor joggen en nachtelijke feestjes met veilig ingevlogen medestudenten. Ze is daar van alle gemakken voorzien en het omliggende bos biedt genoeg frisse lucht tijdens de 'luchtpauzes'. Naast heel veel voordelen hebben de Oranje's nu eens een nadeel van hun rijkdom en vorstelijke positie, al is het verschil met voor de serieuze dreigingsschaal geen absolute ramp. Zo staat Amalia nu tenminste niet bloot aan de gevaren van het nachtelijk studentenleven met de dikwijls grote hoeveelheden alcohol en drugs. Dus geen cocaïne voor Amalia! Zeg nu zelf, Maxima en Willem, dat is alvast een hele zorg minder! Wieweet met wat voor onderwereldfiguren ze anders in aanraking zou komen! De extra marechaussees maken het paleis tot een ondoordringbare vesting, mogen we aannemen. In ernstige noodsituaties zal er wel een speciale eenheid commando's klaar staan. Ondertussen loopt premier Mark Rutte net zoveel gevaar, volgens de berichtgevingen, en geldt voor zijn penthouse dezelfde verdedigingsprocedure. Je ziet hem ook steeds minder vrolijk flierefluitend op zijn fiets in een appeltje happend. Die tijden zijn serieus voorbij, want de criminele bedreigingen lijken nu serieus voet aan wal te zetten. Het hoogst vervelende is, dat die anonieme dreigers gewoon vrijuit in onze samenleving kunnen voortbewegen, maar natuurlijk niet verraden waar precies, maar dat gaan onze veiligheidsdiensten voor ons oplossen. Volgens minister Dilan Yesilgöz-Zegerius werken onze veiligheidsdiensten dag en nacht keihard om Amalia's veiligheid te waarborgen. En die van Mark natuurlijk. Wie wil er nou zo'n aardige, altijd positieve en vrolijke man als Mark zeer doen? Zijn politieke tegenstanders gaven hem er wel eens van langs, maar nooit fysiek. Een 'Doe eens normaal man!' bezorgde hem geen kleerscheuren.

Criminelen die andere mensen van hun vrijheid willen beroven, zijn altijd zelf intrieste, onvrije mensen met een slecht karma, waar ze nog een schepje bovenop willen doen, omdat ze slechte leerlingen zijn en verslaafd aan het kwade. In de 'gewone' maatschappij zouden ze niet eens voor schoonmaakwerk worden aangenomen. Als illegale drugshandelaars rijden ze protserig, showerig en met valse trots in dure auto's rond, zich onbewust van het immense leed wat zij met hun harddrugs bij andere mensen aanrichten. Er is helemaal geen enkele reden voor hen om fier te doen, want in werkelijkheid zijn zij de meest grote losers, die er bestaan. Zij brengen enkel en alleen grote ellende voort. Zware criminelen proberen respect af te dwingen, maar ze roepen alleen maar afkeer op. Nederland is niet alleen van de gevestigde orde, maar ook van de gevestigde misdaad. Vroeger was het de Italiaanse maffia, die Nederland zou overnemen, volgens de onheilsboden. Er wordt nu gespeculeerd, dat de Mocro Maffia achter deze bedreigsfeer zit, maar het kan ook iemand zijn, die een gruwelijke hekel aan het koningshuis heeft. Wie het ook is, je moet wel hartstikke mesjokke zijn om Amalia of Mark iets te willen aandoen, want die staan totaal buiten het bedrijf van de criminaliteit of persoonlijke afkeurkrachten van wildvreemden. Ze nemen hen op de korrel vanwege hun symbolische betekenis binnen de maatschappij, maar dan slaat het nog nergens op. Amalia of Mark ontvoeren en dan? In ruil voor loslating, ik neem even de Mocro Maffia, hun cocaïnehandel oogluikend toestaan en niet meer dwarsbomen. Zoiets krijg je nooit zwart op wit en tijden veranderen voortdurend. Gevangen maatjes vrijlaten. Zou kunnen, maar niet zonder valstrik. Straks wil de onderwereld het ook nog in de bovenwereld voor het zeggen krijgen, het moet niet gekker worden, want daar zitten al genoeg figuren, die in de onderwereld niet zouden misstaan. De gewetenloze onderwereldgriezels zijn zo erg, dat ze ook nog in de bovenwereld respect denken te kunnen afdwingen. Ze handelen niet alleen en drugs, maar ze gebruiken het ook, met alle ontregelende, demonische en krankzinnige gevolgen van dien.

Bij 'Nieuwsuur' zei een kenner dat die bedreigingen een 'aanval op de democratische rechtsorde en instanties' is. Die topcriminelen vallen dus de democratie aan om er ja wat eigenlijk van te maken, een dictatuur? een soort Wilde Westen? een stammenoorlog? een losgeslagen bende? een complete chaos om toch nog in te kunnen gedijen? een levende horrorfilm? Hoewel, gek genoeg profiteren die (drugs)criminelen enorm veel van de democratieën en de tegendruk. Die ontwrichters van de gevestigde orde zijn helemaal niet gebaat bij een weggevaagde democratie. Zij filosoferen hoogstens over waar de volgende lading cocaïne kan worden geleverd en afgehaald. Verder reikt hun beschouwend vermogen niet. Daarmee schat die 'kenner' hen te hoog in. Maar kom op zeg, Nederland toch!, dit is werkelijk diep door het stof gaan voor een stelletje vage, ondergedoken, brutale blaaskaken, die enkel met wapens kunnen spreken en redeneren. De historische optelsom leert ons wel, dat ze zonder pardon ergens kunnen toeslaan, maar is het dan al zover, dat wij hen de dienst laten uitmaken? 'Vreselijk nieuws en ook heel heftig!', bazelt Mark weer eens. 'Ze mag wel naar de universiteit, maar dat is het!', prevelt Maxima. Zo, dus onze toekomstige koningin heeft momenteel een opgedrongen huisarrest en draagt buitenshuis een kogelvrij vest. Revolvers rond haar heupen en een AK-47 op haar rug ontbreken nog. 'De tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt!', voor zichzelf zacht zingend.

Stel je voor: een misdaadbende weet Amalia's beveiligers uit te schakelen en zij rent nog net op tijd het universiteitsgebouw in. Via een raam op de eerste verdieping beschiet zij haar belagers en ondertussen belt zij met haar vader. 'Kom me snel te hulp, want ik lig zwaar onder vuur en ik red het niet alleen!', schreeuwt ze in paniek. 'De hulptroepen zijn al onderweg! Nog even volhouden, Amalia-tje van me!', reageert Willem krachtdadig. Desnoods vliegt Willem zelf met een bommenwerper richting Amsterdam. Of stel: misdadigers uit een geheel onverwachtse hoek lukt het om Amalia te ontvoeren en zij verbergen haar bijvoorbeeld in een oude, verlaten, door de aardbevingen half ingestorte boerderij in de provincie Groningen. Het kan ook Mark zijn, maar we gaan even uit van Amalia. Dit doet meteen denken aan de ontvoering van Freddy Heineken. Ontvoeringen hebben meestal met losgeld en/of de vrijlating van criminele gevangenen te maken. Zo'n ontvoering wordt meestal door twee of meerdere ontvoerders gedaan. Voor Amalia kun je dan best een hoop losgeld eisen, want geld hebben de Oranjes meer dan genoeg. De allerbeste rechercheurs worden op de zaak gezet en Nederland krijgt hulp van buitenlandse, speciale eenheden. Er wordt alles op alles gezet om Amalia vrij te krijgen. Het journaal toont beelden van Amalia, die zwaar ondervoed tegen haar ouders zegt, dat de ontvoerders haar alleen vrijlaten, wanneer zij het gevraagde geld krijgen, op de door hen aangegeven tijd en plaats en zonder dat zij in een hinderlaag lopen. Dat laatste gebeurt natuurlijk wel en eind goed, al goed. Zo kan het gaan, maar zover moeten wij het niet laten komen en daarom is er nu al die opgeschroefde beveiliging rondom Amalia en de rest van de Oranjes. Om de boeven voor te zijn.

Boeven, die allang niet meer op Snuf en Snuitje lijken, nee, bij het huidige boevengilde ontbreekt alle romantiek en is er geen plek meer voor enige vorm van menselijkheid. Het zijn keiharde roofdieren, die ook elkaar beroven. Nu is dat van alle tijden en zijn zij qua oerdriften niet verder ontwikkeld dan de holbewoners, alleen is hun wapentuig geëvolueerd, van knotsen in automatische guns, waardoor zij wel gevaarlijker zijn geworden, maar zoals gezegd, zeker niet slimmer. Hun grootste troef is zoveel mogelijk onzichtbaar en onder de radar blijven, maar de veiligheidsdiensten zijn ook geëvolueerd, wat de strijd weer nivelleert. De grote smurf en crimineel Vladimir Poetin dreigt ook. Hij dreigt nucleair wapentuig te gaan gebruiken. In de criminele milieus is dreigen een gewoonte, die ze ter afschrikking gebruiken, maar de consequenties van de daad bij het woord voegen, overzien ze vaak niet door hun vernauwde blik. Bij zinnen gekomen, ontdekken ze al gauw dat hun kwade bedoelingen zinloos en tot mislukken gedoemd zijn, waardoor ze vanzelf inbinden. De reactie op hun onbesuisde, kwaadaardige, monsterlijke plannen zou heel hun effect meteen teniet maken. Het is een kwestie van inschattingsvermogen en daar zijn boze gnomen vaak wat traag in, maar ze snappen het uiteindelijk wel, zij het met de nodige wrevel en ongemak. Zoals de NAVO/Europa op een nucleaire aanval van Poetin zou reageren, zo zouden de Nederlandse strijdkrachten op een daadwerkelijke aanslag of ontvoering van Amalia of Mark reageren. Wanneer je dat serieus incalculeert, dan laat je het wel uit je hoofd om jouw bedreigingen ook daadwerkelijk uit te voeren. Of je moet wanhopig suïcidaal zijn, maar dan is de reactie exact hetzelfde. Wie goed doet, goed ontmoet. Het tegengestelde geldt evenzeer en soms in overtreffende trap. Dat wordt vermomd uit stappen gaan, Amalia, net als destijds jouw oma Beatrix! Doe eerst maar enkele bals masqués!...

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
14 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 140



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)