Inloggen
voeg je column toe

Columns

VOEDSEL ORGIE

Vlak voor de kerstdagen pagina’s grote kleurenadvertenties van de supermarktketens met maar één boodschap: lekker, lekker, lekker en ook wel heerlijk, smakelijk en zelfs de term ‘overheerlijk’. De foto’s toonden zwaarbeladen tafels met lekkers, voedsel, kleurig en wiskundig fraai gerangschikt voor de foto. Uiteraard hier en daar met lachende en-zo te zien- gelukkige mensen aan tafel in diverse leeftijdsgroepen. Is dat dan fout? Nee, niet echt. In crisistijden is het wellicht ook troostend om naar veel lekkers te kijken. Vooral als je het niet goed kunt betalen vanwege inflatie, schulden en idiote energieprijzen. Waarbij het management van de energiereuzen vermoedelijk lachend en zorgeloos aan de overladen tafels zitten thuis.

Hoewel meestal in niet al te goedkope restaurants met zachte achtergrondmuziek en buigende obers, voor zover deze laatsten nog op de loonlijst staan, want er is een tekort aan mensen die het feitelijke werk uitvoeren. Ook in de horeca. Lang was de borrelfocus gericht op management, aansturen en ondernemen. En veel minder op de werkelijke uitvoerders, welke op verjaardagen nauwelijks enige status oogden, want zij waren maar het ‘bedienend personeel’. Uiteraard gun ik ieder een stukje van de welvaart en fijn genieten van goed voedsel. Echter op dit punt heb ik de indruk, dat de reclame zich voor een groot deel richt op dat eten. Dat terwijl er op krankzinnig veel plekken te eten valt, of in talloze supermarkten de voedsel varianten tot aan het plafond zijn opgestapeld.

Het lijkt wel alsof wij de gehele dag onze spijsvertering moeten strelen met zoet, zout, genot en lekkers. Jawel, inclusief de gezonde zaken als groenten en fruit. De dominantie van voedsel kopen, eten en verteren loopt- zo lijkt het- de spuigaten uit. Leven wij zo langzamerhand in dit deel van de wereld niet in Vreetland? Is de overdadige aandacht voor al dat lekkers tijdens de kerstdagen niet al te dol? Zeker, ook ik kan genieten van een fijne maaltijd. Wat mij betreft overigens zo simpel mogelijk. De uitnodiging, voor zover ik deze nog krijg, om eens culinair te gaan eten via het proces van acht gangen, met alle tierelantijnen en uren aan tafel zitten? Nee, liever niet, al bedoelen onze gastvrije vrienden het zonder meer goed.

Terwijl ik de kranten met al die vet lekkere vreet- annonces in de papierbak gooi, stel ik mijzelf voor in het nieuwe jaar blijvend simpel te eten en de overdaad aan aanbevolen voedsel flink sober te houden. Het zou zomaar kunnen dat dit beter is voor de gezondheid.

Schrijver: Freek Berglust
26 december 2022


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 4 stemmen 190Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)