Inloggen
voeg je column toe

Columns

'Linkse wolken' volgens Chatbot GPT

De politiek is een complex en uitdagend speelveld, waarin veel verschillende belangen en opvattingen botsen. Helaas zijn politieke campagnes vaak meer gericht op emoties en retoriek dan op inhoudelijke discussies over beleid en problemen. Een voorbeeld hiervan is de recente angst voor een "linkse wolk" die door sommige politieke leiders is aangehaald. In een recent interview met Mark Rutte en Edith Schippers mag je deze benadering qua niveau wel vergelijken met het rumoer van een schoolklas op het schoolplein tijdens de pauze.

Het afzetten tegen politieke opponenten op deze manier is niet alleen onnodig, maar ook schadelijk voor het politieke debat. Door deze categorie te beschrijven als angstaanjagend of als een soort dreiging, wordt het politieke debat vervangen door persoonlijke aanvallen en emotionele retoriek. Dit is niet alleen een afbreuk aan de politieke integriteit, maar het maakt ook de discussie minder productief en minder gericht op de inhoudelijke problemen en uitdagingen waar onze samenleving voor staat.

Bovendien is het typeren van linkse partijen als "linkse wolk" een vorm van goedkope verkiezingsretoriek, die weinig meer is dan een poging om de aandacht af te leiden van de inhoudelijke problemen en uitdagingen in onze onze moderne en ingewikkelde maatschappij. Als kiezers verwachten we van onze politieke leiders dat ze serieus omgaan met deze uitdagingen en problemen en dat ze zich richten op inhoudelijke discussies en debatten.

Het aldus neerzetten van PvdA en Groen Links als angstaanjagende boeman of dreigende ‘linkse wolken’ is een misleidende en onproductieve manier van politiek bedrijven. Laten we hopen dat onze politieke leiders in de toekomst meer gericht zijn op inhoudelijke debatten en minder op emotionele retoriek en persoonlijke aanvallen. Alleen op deze manier kunnen we een politieke cultuur creëren die gericht is op verbetering en verandering, en die ons land echt ten goede komt.


Deze column is voor ruim 80 procent 'geschreven' door de Chatbot GPT na invoer van mij van bepaalde begrippen en opdrachten.(Karel Jong)

Schrijver: Karel Jong
9 februari 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 37 stemmen 362Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
A. Steios
Datum:
10 februari 2023
Verkiezingsretoriek kan je maar het beste met een korreltje zout nemen, beste Karel.
Maar soms kan een oneliner toch goed c.q. slecht uitpakken voor partijen: "Als groen en rood samen aan de macht komen, dan betaal je je blauw", is zo'n voorbeeld van een oneliner die kiezers wel eens zouden kunnen doen aarzelen om gematigd links te stemmen!
Naam:
Karel Jong
Datum:
10 februari 2023
De kracht van emoties onderschat ik niet, heer of mevrouw Steios. Toch vind ik het uiterst glibberig om zo bijna kinderlijk te spelen met emoties door als volwassen politici te spreken over een 'Linkse Wolk' en daarbij nog te verwijzen naar het tijdperk Den Uyl. Rationeel bezien een tamelijk bizarre verwijzing in de beleving van het huidige kiezersvolk.
Naam:
A. Steios
Datum:
10 februari 2023
Rationele taal van GTP!
Maar zoals we allen weten: de emoties winnen het bij keuzes van de rationele overwegingen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)