Inloggen
voeg je column toe

Columns

Rebbel Rutte in Vandaag Inside

Onze premier bij Vandaag Inside gisteravond voelde zich als een vis in het water. Welk water dan ook. Ook welke doordrenkt is van kroegsfeer, niet fijnzinnige grappen, machogepraat en al of niet gespeelde boosheid en verontwaardiging over ongeveer alles. Wie de blik extra richtte op de mond van de premier, geraakte snel verloren door de extreem snel bewegende mond en het verbale spervuur van kennis, glibberigheid en de bovenmatige wil aan het woord te blijven. Want dan behoef je niet te luisteren en kan je de pas afsnijden van de worstelende vragenstellers. Deze laatsten konden er aldus niet doorheen komen bij de minister-president.

Het spreektempo en de al zo vaak gehanteerde verdedigingen tegen vragen over de vele mislukte dossiers zijn bij elkaar te veel voor veel vragenstellers. Ook in het parlement. Dus krijgen wij thans na Vandaag Inside weer de reacties over de ‘behendigheid’ van de politicus en dat hij Derksen en Genee ‘alle hoeken van de studio liet zien’. Van der Gijp had overigens nauwelijks een bijdrage gisteravond. Ik geloof overigens, dat Rutte in de omgang zo soepel is als een paling in een emmer snot. Hij is niet gericht op luxe en hij beschikt over een enorm reservoir aan jovialiteit. De mislukte dossiers zijn niet alle zijn schuld. Maar zijn verantwoordelijkheid is niettemin groot.

Bovendien: het aantal slepende en mislukte onderwerpen liegt er al een hele tijd niet om. Er heerst daarom nog steeds veel verdriet in Groningen, bij toeslagen-ouders, de jeugdzorg, de ouderenzorg en stikstof betrokkenen, om enkele te noemen. Daar de media de behendigheid en het ‘overal mee wegkomen’ voortdurend benadrukken, lijkt mij dat de langstzittende premier van Nederland zich aldus nergens druk over hoeft te maken. Gisteravond zag ik dan ook voor de zoveelste keer dat het razendsnelle rebbelen van de premier helaas onvoldoende waardige verbale tegenstanders kent. Persoonlijk - en dat is slap van mij - ervaar ik het spreektempo en de inhoud van de woordenstromen als zeer onrustmakend. Indien je zo rebbelt, dan probeer je toch een en ander extreem gestroomlijnd weg te praten. Of niet soms?

Schrijver: Karel Jong
23 mei 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 7 stemmen 246Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Richard Bahl
Datum:
25 mei 2023
Het valt niet mee om aan Rutte geen actieve herinnering te hebben. Hoewel in deze strofe de betekenis van het bijvoeglijk naamwoord 'actieve' in nevelen gehuld blijft. Tenzij je in alle bitterheid bedenkt, dat het op zich positieve begrip 'actieve' niet geldt voor veel van de politiek mislukte of slepende dossiers van dit moment. Maar helaas wel in de voor de eeuwigheid gekoppelde zin ergens 'geen actieve herinnering aan hebben'.
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
24 mei 2023
Wie is Rutte? Ik heb geen actieve herinnering aan hem.
Naam:
Karel Jong
Datum:
24 mei 2023
De laatste zin van Steios klopt zeker. Wel vermoed ik dat zijn (Rutte) vele malen excuus vragen voor vertragingen, fouten en andere ongemakkelijke zaken, ook de eigen verantwoordelijkheid van de minister president onderstreept.
Naam:
A. Steios
Datum:
24 mei 2023
Ik kijk niet naar dit praatprogramma maar afgaande op wat Karel memoreert stijgt mijn bewondering voor de premier die niet alleen kan opschieten met toppolitici (Macron en ga zo maar een kwartiertje door) maar ook met volkse types als Van der Gijp en Derksen.
Wat betreft de politieke verantwoordelijkheid van Mark Rutte: het lijkt mij dat in de meeste gevallen de betrokken ministers verantwoordelijk zijn voor het slagen en falen van de onder hun verantwoordelijkheid gepleegde of nagelaten acties.
Onze premier is primus inter pares maar niet rechtstreeks hoofdverantwoordelijk voor ieder departementaal beleid afzonderlijk. Toch?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)