Inloggen
voeg je column toe

Columns

Oorlog & Humor

Het is niet echt een voor de hand liggende combinatie, maar er zijn genoeg voorbeelden over oorlog en humor te vinden, zoals: 'The Great Dictator' van Charlie Chaplin, de tv-serie 'Allo 'Allo', met de homoseksuele acteur Gordon Fitzgerald Kaye (1941 - 2017), die de herbergier René Artois speelde, en 'La vita è bella', met Roberto Remigio Benigni. Als er iemand is, die geen gevoel voor humor heeft, dan is het wel die moorddadige oorlogsmenner met zijn gladgestreken smoelwerk Vladimir Poetin, maar onlangs schoot ik toch verbluffend hard in de lach, zij het niet met hem als aanleiding, maar wel met hem als doelwit. Ik weet nog heel erg goed hoe de macho Vladimir in 2018 met een rit in een oranje vrachtwagen de Krimbrug (Kertsj-brug) opende. De trots straalde van zijn stalen tronie. Hij was als een verwend kind zo blij, dat hij zijn brug met zo'n stoere zegetocht mocht openen. Die brug kostte zo'n 4 miljard euro en hij is de langste brug van Europa. De brug verbindt Rusland met de Krim en juist dat streelt het machtsgevoel van Vladimir, want op die manier heeft hij toch maar mooi de Krim daadwerkelijk extra zichtbaar bij Rusland ingelijfd. Zijn grote Rusland, waar hij al zo lang de heerser van is, mag hem wel ontzettend dankbaar zijn voor dit prestige-object, zijn prestige-object.

Omdat de truck waar Vladimir destijds de Krimbrug mee opende hartstikke oranje was, zou je bijna gaan denken, dat de Oranjes ook daar weer mee te maken hadden. Alsof er een Hollands bierfeestje in de laadbak gaande was, met hoempapamuziek en het spiernaakte, Hollandse koningspaar in een dronken tangodans. Nee dus. Op 8 oktober 2022 was er die zware explosie op de Krimbrug, waarbij een trein met brandstofwagons in brand vloog. Er was ook schade aan de autorijbaan en Vladimir was des duivels. Hij noemde het een terreuraanslag, die hij zeker zou vergelden. Met vergelden was hij al enige tijd bezig en wat hijzelf in Oekraïne allemaal kapot heeft gemaakt en maakt, is vele malen erger. Hij speelt natuurlijk voor een groot deel het gefrustreerde slachtoffer, opdat hij zijn oorlogsvoering in Oekraïne kan legitimeren. Dat Oekraïne de verbindingsbrug tussen Rusland en de Krim beschadigde, is een symbolisch statement, want de Krim is nog steeds door Rusland van Oekraïne afgepakt. Dat de Oekraïners dat niet vergeten, steekt Vladimir nog het meest. De brug zou extra beveiligd worden om een nieuwe aanslag te voorkomen, maar op 17 juli 2023 was het alweer raak en ging Vladimir opnieuw door het stof. Ergens na 3.00 uur wisten zeedrones met explosieven de Krimbrug opnieuw flink te beschadigen. Vladimir weer witheet van woede en hij schermde weer met het woord 'terreuraanslag'. Hij is natuurlijk zelf één grote terreuraanslag!

De zinloze moord op het van hun vakantie terugkerende echtpaar en de verwonding van hun dochter is door niemand van de Oekraïense geheime dienst SBU en de Oekraïense marine goed te praten en valt intens te betreuren. Maar afgezien daarvan is de tweede aanslag op Vladimirs brug zeer geslaagd en volkomen hilarisch. De herstelwerkzaamheden waren nog maar net klaar of daar was de volgende ravage al. Die brug gaat Vladimir enorm veel aan zijn hart en daarom is het zo grappig, dat die brug opnieuw beschadigd is. Die brug staat voor zijn grootheidswaan en die loopt nogmaals een flinke deuk op. Zijn speeltje is alweer kapot gemaakt, al is de schade niet onherstelbaar en is er één rijbaan gewoon weer in gebruik. De Krimbrug is 16,9 kilometer lang en dat maakt hem uiteraard behoorlijk kwetsbaar. Het is wachten op de volgende aanslag en driemaal is natuurlijk scheepsrecht. Een paar voltreffers van enkele kruisraketten moet voldoende zijn om die akelige klotenbrug voor lange tijd uit te schakelen. Vladimir ligt daar in ieder geval al vele nachten wakker van en dat is ook de bedoeling. Die brug staat voor zijn castratieangst en door die twee aanslagen is hij zo goed als impotent geworden. Hij geeft zijn veel jongere maîtresse Alina Maratovna Kabajeva de schuld, maar het ligt in feite aan zijn bedreigde en deels vernietigde brug. Het is wachten op de grote klapper en ik lig nu al dubbel van de voorpret.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 juli 2023


Geplaatst in de categorie: humor

4.0 met 3 stemmen 177



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)