Inloggen
voeg je column toe

Columns

Drees, Den Uyl, Kok, Timmermans!

Laat de Nederlandse vlag maar weer eens goed wapperen, want er is een fantastische premier in aantocht! Ik krijg niet gauw een intens geluksgevoel bij politieke verschuivingen, maar toen ik op de televisie zag hoe Frans Timmermans zich serieus kandidaat-premier stelde, moest ik volop glimlachen!

Ik had hem nog getwitterd, dat hij er nu voor moest kiezen om premier van Nederland te willen worden, want zijn taak in Brussel zit er wel op en het premierschap is nu veel belangrijker. 'Klimaatvriendelijk zijn, is de verantwoordelijkheid van iedereen persoonlijk', zei ik hem.

Frans Timmermans is er meer dan rijp voor om de nieuwe premier van Nederland te worden. Naar mijn gevoel is hij dat al. Ik zie hem daar in het Torentje al zitten. Hij past daar prima. Hij wil weer in Maastricht gaan wonen, samen met zijn vrouw Irene en hun kinderen; zoon Max (2004) en dochter Mare (2006). Dat is dan ook dichtbij zijn zoon Marc (1989) uit zijn eerste huwelijk, waarin hij ook dochter Daphnée (1986) kreeg. Marc is getrouwd en heeft 2 kinderen. Zij wonen in Maastricht en Marc promoot zijn vader op Twitter. Na Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok is het heel logisch dat Frans Timmermans de nieuwe premier uit een PvdA-nest wordt. Bovendien is hij meer dan voldoende op één lijn met Groen Links. Hij is de doorleefde vaderfiguur, die Jesse en Attje komt bijstaan. Hij is de vriendelijke boskabouter, die zijn nieuwe missie meteen heeft opgepakt. Hij is doorleefd, betrouwbaar en van een groot kaliber.

Frans is geboren op 6 mei 1961 in Maastricht. Zijn vader werkte bij Nederlandse ambassades. Hij groeide op in Brussel en Rome. Zijn ouders zijn gescheiden en daarna ging hij met zijn moeder naar Limburg terug, waar hij naar het Bernardinuscollege op de Akerstraat 95 in Heerlen ging. Deze school is in 1911 door de paters Franciscanen begonnen en in september 1913 geopend. Jan Hanlo, Pé Hawinkels en Jo Ritzen zaten ook op deze school. Van 1980 tot 1985 studeerde Frans Franse letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en in 1984 - 1985 nog Europees recht en Franse letterkunde aan de Université Nancy-II in Nancy. Hij is tolk-vertaler Russisch en hij was 20 jaar reserve-officier. In 1987 deed hij een diplomatenopleiding bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was tweede secretaris in de Nederlandse ambassade in Moskou. Hij was medewerker van de Europees commissaris Hans van den Broek en adviseur van Max van der Stoel.

Van 1998 tot 2007 en van 2010 tot 2012 was hij PvdA Tweede kamerlid. In 2007 werd hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en minister voor Europese Zaken. Op 1 november 2014 werd hij Europees commissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie, later eerste voorzitter. Hij was minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Rutte II. Et cetera. Hij komt er echt aan, want hij heeft de charmante Ursula von der Leyen al ingelicht. Mocht hij niet de nieuwe premier worden, wat ik mijzelf niet kan voorstellen, dan gaat hij de Tweede Kamer in. Kijk eens aan, dat is pas iemand waarop wij kunnen bouwen! Wij mogen wel heel hard in onze handen knijpen en ontzettend dankbaar zijn, dat hij deze zware functie op zijn 62-ste nog wil gaan doen! Na de val van Rutte IV leek er even geen enkele hoop voor de Nederlandse politiek meer te zijn, maar Godzijdank is de grote, wijze kabouter uit Brussel al voorbereidingen aan het treffen!

Als fanatiek Bruce Springsteen fan kan Frans wellicht 'The Rising', 'Glory Days' of 'Born to Run' als campagnelied inzetten. Natuurlijk ga ik op Frans Timmermans stemmen en ik raad iedereen in dit verdoolde land aan om exact hetzelfde te gaan doen! Hij is het juiste en gepaste antwoord op zoveel zinloze jaren met de VVD aan de macht! Rutte heeft het Torentje ook geestelijk al verlaten en de deur van die befaamde werkkamer staat wagenwijd open voor Timmermans. Met zijn geweldige staat van dienst is het zelfs een soort van gerechtigheid dat Frans daar zijn intrek mag nemen. Het is hem van harte gegund en iedereen weet dat hij zijn taak als kersverse premier glorieus zal vervullen, op die arrogante lastpak Jeroen Pauw na dan. Jesse en Attje zullen natuurlijk ministers van dit of dat worden.

Toch jammer dat de SP niet bij PvdA GroenLinks is gevoegd, want dat had volgens mij best gekund. Dan had Lilian Marijnissen ook eens minister kunnen worden, want die vist onterecht steeds maar naast het net. Ik weet het wel, er zijn meer kapers op de kust, maar die BBB heeft kortzichtige en verkeerde standpunten en wordt gedomineerd door domme huisvrouwen en streberige niemandallen. Lijst Pieter Omtzigt bestaat vooralsnog niet eens en blinkt uit in oeverloze muggenzifterij. Pieter meent het allemaal goed, maar zijn zucht naar waarheidsbevindingen gaat hem opnieuw de kop kosten en mogelijk zijn zwakke ruggengraat voorgoed ondermijnen. Wilders is allang uitgespeeld en Rob Jetten is net als Pieter té lief en te gebrekkig voor het premierschap.

Kortom, er zit dan ook werkelijk niets anders op, dan met zijn allen voor Frans Timmermans te gaan, want hij is de enige, ware en meest capabele kandidaat! Dat gevoel en die wetenschap had ik ook bij Pim Fortuyn, toen die zei: 'Let op mijn woorden, ik word minister-president!'. Wij weten allemaal hoe diep tragisch die voorspelling is afgebroken. Het fijne besef, dat Frans Timmermans nog steeds alive and kicking is, heeft mij tot deze spontane aanbeveling gebracht. Doe er je voordeel mee, want het is tijd voor een eerlijker samenleving, herstel van het vertrouwen in de overheid en een goed klimaatbeleid, het is de hoogste tijd voor Frans Timmermans!

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
21 juli 2023


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 8 stemmen 120Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
23 juli 2023
Nee, Betje, het is in het geval van Fransje juist nieuwe wijn in oude zakken. You better watch out!
Naam:
Bet Weter
Datum:
23 juli 2023
Ja ja Joanan, zo lust ik er nog wel een paar. Met oude wijn in nieuwe zakken gaan we het niet redden.
Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
23 juli 2023
Vergeet zijn menselijke onvolmaaktheden en kijk naar zijn ruimschoots opgebouwde kwaliteiten, die overigens dankzij die onvolmaaktheden tot stand zijn gekomen.
Naam:
Bet Weter
Datum:
22 juli 2023
Vriendelijke boskabouter? Eerder een drammerige machtspoliticus grossierend in opportunistische oneliners.

Timmermans komt op mij over als een licht narcistische blaaskaak. Alles draait om Fransje. Met kritiek kan hij moeilijk omgaan. Hij werkt eerder polariserend dan verbindend ben ik bang. Als hij geen minister-president wordt zal hij waarschijnlijk het politieke Haagse toneel vroegtijdig verlaten. Twee keer tweede worden gaat zijn incasseringvermogen te boven denk ik. We zullen het beleven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)