Inloggen
voeg je column toe

Columns

CO2-reductie of creperen

Mochten al die verwende, luie, door overgewicht vertraagde vakantievierders in o.a. Griekenland, Spanje en Italië het nog niet echt begrepen hebben, dan begrijpen ze het misschien nu, dat de mensheid met zijn vele manieren van natuurvervuiling de klimaatcrisis heeft veroorzaakt en dat het tij maar moeilijk te keren is, gezien het slakachtige bewustwordingsproces van de stupide, kortzichtige, egoïstische massa, die aan alle overbodige luxe verslaafd is.
De meerderheid van vervuilende fabrieken, monsterboerderijen, auto's, schepen, tanks en vliegtuigen zijn nog steeds in bedrijf. Wereldwijd worden de fossiele brandstoffen nog steeds evenveel gebruikt en aangevoerd. De mens is ziende blind voor de hoogst vernietigende effecten van gemakzucht en uitbuiting van de aarde. De nu 20-jarige Greta Thunberg werd onlangs door de politie in Malmö opgepakt, omdat zij in de haven tegen fossiele brandstoffen protesteerde. Er is een grotere ramp gaande, die de gevestigde orde maar niet wil erkennen, zien en oplossen. Wie zich brandt, moet op de blaren zitten. In de zuidelijke landen wordt dat inmiddels zeer duidelijk ervaren. Dat gescheur in auto's en op scooters moet afgelopen zijn, maar ondertussen gaat het gewoon door. De overgang naar elektrische auto's en scooters komt maar mondjesmaat op gang en ik vrees dat die op zich heel positieve insteek veel te langzaam gaat. Het klootjesvolk, de massa, heeft geen geld voor die transformatie. Bij de massa lijkt het inzicht van de klimaatcrisis nog steeds niet voldoende ingedaald. In alle straten staan de vervuilende auto's nog steeds keurig in de rij. Die smerige machines worden nog steeds vereerd en geregeld gewassen en in de vakanties pleuren ze er ook nog een dure, ruimte beperkende caravan achter, waarna ze naar hun gevoel rechtmatig de buitenlanden mogen gaan vervuilen.

In het journaal zag ik laatst de alarmerende beelden van Nederlandse vakantiegangers op Mallorca, die het daar wel heel erg bont maken. Ze komen daar louter om veel te zuipen en drugs te scoren en de boel op stelten te zetten. Het zijn compleet gestoorde asocialen, die zich op dat prachtige eiland als beesten gedragen. Ik snap wel, dat de bewoners van Mallorca die gestoorde Nederlanders de toegang tot hun eiland willen verbieden. Ze hebben dat volste recht. Het journaal toonde beelden van waggelende nachtbrakers en echte brakers. Dat soort achterlijke ellendelingen komen niet voor de mooie natuur of de kunstschatten. Die zijn te dom voor zelfinzicht en dus gooien ze het maar op een eindeloos doorzuipen en met zoveel mogelijk types van hetzelfde niveau het bed induiken. Hun behoeften doen ze op straat en soms op andere mensen. Ze zijn regelrecht uit Nederlandse zwijnenstallen ontsnapt. Laat ze die alcoholistische orgieën in Nederland uitleven en niet op een beeldschoon, Spaans eiland. Bovendien is het ontzettend schandalig dat dat geboefte ook nog eens met zwaar vervuilende vliegmachines naar en van dat eiland wordt gebracht. Voor het banale plebs is een teveel aan geld een gevaar voor de natuur en de samenleving. Ze zijn nog wel te herkennen, maar hoe leg je ze een vliegverbod op? Mallorca doet er goed aan om een boete voor openbare dronkenschap te regelen, maar dat drukt natuurlijk weer de toeristische feeststemming en ze teren nu eenmaal op die maffe toeristen. Eens kijken waar dat dilemma toe leidt. Wellicht zullen in de nabije toekomst ook op Mallorca de hitte en de bosbranden de toeristen vanzelf verdrijven.

Bij Ameland ligt die enorme schoenendoos nog steeds uit te fikken en dreigt er een volgende, desastreuze natuurramp. Hoe lang pikken we het nog dat de kapitalistische systemen de aarde naar de kloten helpen? Het is toch verdulleme een teken aan de wand, dat dat brandende schip met zo'n 3000 auto's aan boord door onzichtbare krachten gesaboteerd is? Al die Mercedessen met dorstige tanks voor fossiele brandstoffen moeten verboden worden. De CO2-uitstoot van die krengen is net zo giftig als de ramp, die er nu met die walgelijke monsters dreigt te gebeuren. En Tata Steel in IJmuiden moet gewoon ophouden te bestaan, want zolang dat huichelachtige bedrijf in Nederland maar blijft vervuilen, is de Nederland qua klimaatvriendelijkheid geen knip voor de neus waard. Er moet een einde komen aan al die massaproductie en het daarmee gepaard gaande kapitalistische winstsysteem voor gewetenloze geldgraaiers, die in exorbitante weelde leven. De vervuilende fabrieken voor massaproductie moeten dicht en afgebroken worden. Er moet weer op kleine schaal en eerlijk geproduceerd worden. Zonder dat de natuur daar ook maar op enige wijze schade van ondervindt. Onze voorouders wisten al, dat wie de natuur schaadt, zichzelf schaadt. De industriële revolutie was in feite een snelle achteruitgang. De breuk met de natuur komt de mensheid duur te staan.

Desalniettemin wil ik toch besluiten met een hoopgevend bericht, dat ik onlangs las in het 'British Journal of Photography'.
Het is een citaat van de door mij zeer gerespecteerde en gewaardeerde wildlife fotojournaliste Ami Vitale:

'If we only frame the narrative that we're on the path to the end of the world and there's no turning back, that doesn't motivate people, and it isn't true. That's not to pretend things aren't bad. But we have to recognice that nature is incredibly resilient. If we work hard, nature can come back.'

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
28 juli 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 6 stemmen 111



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)