Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wopke Hoekstra’s tamelijk tenenkrommende optreden

Het zogeheten examen voor de Europose milieucommissie van Wopke Hoekstra om uiteindelijk tot Eurocommissaris Klimaat te worden gekozen, kwam op mij over als een goed ingestampte les klimaat, op ietwat opgefokte en overduidelijk vleierige wijze gebracht. Niks mis met de studievaardigheden van de mislukte CDA-leider. Zijn intelligentie zal prima in orde zijn. En ik geloof ook echt dat hij goed is voor zijn gezin en dieren. In collegiaal opzicht ben ik er niet helemaal zeker van of het uiteindelijk fijn is om met hem te moeten werken. Daarvoor oogt hij in dit specifieke optreden te veel als een enorme opportunist, met narcistische trekjes die slijmen en vleien niet schuwt om prestige te verwerven.

Hetgeen iets anders is dan Nederland verder te helpen in lastige tijden. Of een partij als het CDA in crisis krachtig en met visie mee te nemen in doordachte vergezichten, ook voor de kortere termijn. Zijn lichaamstaal is wat aan de schokkerige kant. Hij pauzeert soms op vreemde momenten en duwt bovenlichaam en hoofd van boven naar beneden, om een en ander te onderstrepen. Tijdens de ondervragingen in Brussel acteerde hij schijnbaar achteloos enige talenkennis. Vooral was hij in alles de ongelooflijke klimaatpaus die hij nooit was tot aan zijn verhoor. Forse beloften rolden in stromen over de tafels van verbaasde leden van de Europese commissie. Diepe excuses van Wopke voor zijn eerdere lompe praatjes over geld smijtende zuidelijke landen. Nee, dat had hij niet zo moeten doen.

Qua klimaat voorzag hij, bij wijze van spreken, vermindering van smeltende ijskappen, minder verhoging van de zeespiegels, snellere daling van de CO2 uitstoot, en onder meer belastingen op kerosine. Het werd voor mij een aaneenschakeling van likken en strikken naar de commissie. Met dit optreden heeft Wopke Hoekstra aldus onderstreept, dat met een goed leervermogen en een batterij aan echte deskundigen om hem door het examen te sleuren, je overal mee weg kan komen. Met mislukt leiderschap CDA, met onzichtbaarheid in de binnenlandse politiek, met rare spelletjes rond het stikstofdossier, met zijn verleden als brave consultant en inzet voor Shell, en het extra steunen van KLM.

Zo kan dus een hoogopgeleide, op zich representatieve man, de geloofwaardigheid van de politiek wat mij betreft ernstig aantasten.

Schrijver: Lord Wanhoop
6 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 27 stemmen 311



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Lord Wanhoop
Datum:
12 oktober 2023
Te midden van de voortrazende actualiteit is deze column over het merkwaardige optreden en de achterliggende politieke spelletjes bij de benoeming van Hoekstra, uiteraard klein bier. Toch blijft- ondanks deze relativering- het gevoel, hoe ogenschijnlijk gemakkelijk mensen met publieke functies in posities kunnen wijzigen. En aldus niet vaak de rekening van eerder falend optreden gepresenteerd krijgen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)