Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vergrijzing

De vergrijzing schijnt een groot probleem te worden lees ik in de media. Minder mensen die het noodzakelijke werk uitvoeren en meer oudjes die financieel onderhouden moeten worden. Daarnaast nog eens de enorme kosten aan gezondheidszorg die deze kwakkelende generatie opeist. Niets meer bijdragen aan de samenleving maar wel zeuren om goede zorg en inflatiecompensatie met hun in stenen gebeiteld vermogen.

Het moet maar eens afgelopen zijn. Zachte heelmeester maken stinkende wonden. In mijn optiek is het het beste, om alles binnen onze samenleving aangenaam en financieel haalbaar te houden, om eens een kritische kosten-baten analyse te maken van de 70 plus generatie die naast veel rechts gezever de nieuwe generatie opzadelt met een enorm kostenplaatje.
“De jeugd heeft de toekomst” is een te prijzen adagium. D66 coryfee Terlouw, u weet wel van dat touwtje in de brievenbus, zegt het herhaaldelijk. Het gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Zelf heeft ie op zijn landgoed in Twello zijn hobbyveestapel al gehalveerd om ons nageslacht te behoeden voor klimaatrampen.
Maar is dat genoeg. Ik denk van niet. Er moeten meer rigoureuze offers gebracht worden door de parasiterende generatie.

Ik stel voor om in eerste instantie een vrijwillig euthanasie programma in werking te stellen. Betrokkenen boven de 70 krijgen een geheel verzorgde, door de staat te bekostigen, uitvaart met alle toeters en bellen inclusief een in steen gebeitelde naamvermelding op de zuil der “opofferingsgezinden aan de toekomst”. De achterblijvers worden op deze wijze niet opgezadeld met extra kosten.

Als dit programma onverhoopt niet tot tevredenheid mocht werken komt echter een meer verplichtend karakter, in eerste instantie met zachte dwang, om de hoek kijken. Er wordt de betrokkenen nog een laatste zee cruise of Disneypark bezoek aangeboden in het bijzijn van een van de familieleden. Dit kan een jongere partner, onder de 70, of een zoon of dochter zijn. Indien deze niet voorhanden zijn kan ook een goede vriendin of vriend als zodanig ingezet worden. Pastorale hulp, ter voorbereiding op de op hand zijnde transitie, zal aanwezig zijn. Men dient uiteraard wel een door de notaris bekrachtigde verklaring te onderteken voordat genoemde activiteiten kunnen plaatsvinden.

Als zelfs deze genereuze aanbieding 70-plussers niet over de streep kunnen trekken dan blijft er niets anders over om tot standrechtelijke executie over te gaan. Dit alles uiteraard wel in een milieuvriendelijke omgeving.

Schrijver: Ben Noorderling
12 december 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 4 stemmen 136



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Malle
Datum:
12 april 2024
Interessante gedachtegang. De opruimscore kan nog hoger worden als we een oud Hindoe-gebruik overnemen bij jouw potentiële wetsontwerp: sati. Daarbij volgt een weduwe haar overleden man in de dood door zich levend op zijn brandstapel te werpen. Reken maar uit!
Naam:
Ben Noorderling
Datum:
13 december 2023
Dag Lord. Ja over de top is het wel een beetje. Vergeef me. Het werd me ingegeven door een artikeltje dat ik las over de sterk toenemende vergrijzing in Nederland en de kosten die dit met zich meebrengt voor de samenleving.

Trouwens ik woon al jaren in Scandinavië (zie je column “Vluchten kan niet meer”) op het platteland en dat bevalt uitstekend. Dus vluchten kan nog steeds.
Naam:
Lord Wanhoop
Datum:
12 december 2023
Ik begrijp niet helemaal, waarom deze enigszins woeste en provocerend in elkaar gezette tekst nog niet even kon wachten voor plaatsing. Actualiteit? Dringende noodzaak om het ouderenprobleem te bespotten? Over the top kan leuk en verhelderend werken. Hier haalt Ben, wiens eerdere soms provocerende stukken ik wel kan waarderen, 'grove' oplossingen van stal. Deze keer kan ik zowel stijl als inhoud minder waarderen. En ja, mijn column Vluchten Kan Niet Meer moest ervoor wijken. Dus schrijft u allen mijn commentaar gerust toe aan mijn irritante ijdelheid.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)