Inloggen
voeg je column toe

Columns

De gesloten, sektarische dictatuur China

Dat de machthebbers in China geen tegenspraak dulden, is duidelijk, gezien de onderdrukking van de Tibetanen en de Oeigoeren. Er zitten ruim 1 miljoen Turkssprekende Oeigoeren opgesloten in 'heropvoedingskampen' in Xinjiang. Daar worden zij gemarteld en krijgen zij soms geen eten, zij worden met ijzeren stokken geslagen en aan hun handen opgehangen. De sadistische Chinezen zien hen als afvalligen, die weer in het gareel moeten worden gebracht, zodat zij net als hen braaf en onmondig de Communistische Partij van China volgen en naleven.

Achter de introverte, zwijgende en aangepaste tronies van de Chinese onderdrukkers bevindt zich een ontzettend wrede tirannie, die alle middelen gebruikt om zogenaamd opstandigen in de gaten te houden, op te sporen en in de boeien te slaan. Iedereen die tegen de stroom probeert in te zwemmen wordt opgevist en terneergeslagen, net zolang murw gemaakt tot alle verzet is gebroken. Wanneer je niet met de heersende, Chinese doctrine meebeweegt, word je tot een zombie gemaakt, die zich moegestreden aan de strenge regels van het regime overgeeft. Indien je het desondanks toch nog waagt om de Chinese meerderheid te tarten en aan te vallen, dan kun je op radicale maatregelingen rekenen, zoals een (levens)lange gevangenisstraf of de doodstraf. Deze militaristische, robotachtige en gevoelloze overlevingsstrategie van de Chinese overheersers met hun slaafse lijfeigenen maakt dagelijks nieuwe slachtoffers.

China's walgelijke expansiedrift vormt een direct gevaar voor Taiwan, maar deze dreiging wordt ook als afleiding voor de binnenlandse misdaden gebruikt. China duldt geen inkijk en dat is op zich al heel verdacht. Zij doen net alsof hun neus bloedt, terwijl de wereld heus wel weet wat zij allemaal achter hun gesloten deuren uitspoken. Wij spelen hun spel van doodzwijgen en wegmoffelen echt niet mee, want ondertussen proberen ze de wereld op hun knieën te krijgen en verneuken zij de universele rechten van de mens. 'Made in China' betekent 'Made in Hell'.

Op 5 februari 2024 kreeg de 57-jarige, Chinees-Australische schrijver/academicus Yang Hengjun een voorwaardelijke doodstraf opgelegd, die na 2 jaar van goed gedrag een levenslange gevangenisstraf kan worden, maar die kans is maar heel klein, want hun vergeldingssystemen zijn meestal onverbiddelijk en zonder genade. Zij bezitten een ongekende, sadistische wreedheid, die waarschijnlijk uit hun zelfgecreëerde, naargeestige, beknellende leefvormen voortkomen. Hoe groter de frustraties, hoe groter de wreedheden.

Yang Hengjun is getrouwd met Yuan Xiaoliang en zij kregen samen twee zonen, die nu volwassen zijn, en dochters, die jong zijn. In 1998 zijn zij naar Australië verhuisd. In 2002 werd Yang een Australisch staatsburger. Yang had kritiek op de Chinese Communistische Partij en op de bis boss en machtswellusteling Xi Jinping, die probeert te imponeren met zijn quasi-wijze ondoorgrondelijkheid en gestolen rijkdom. Dat hij zichzelf in Vladimir Poetin herkent, zegt genoeg over hem. In 2011 werd Yang kort vastgehouden in China, maar toen werd hij gered door een bezoek van premier Julia Gillard aan China. Vanaf 2017 was hij een gastonderzoeker aan de Columbia University. Yang pleitte voor de democratie. Hij werd in 2019 op de luchthaven van Guangzhou gearresteerd. Hij zit nu al zo'n 5 jaar gevangen op verdenking van spionage voor Australië. Hij werd in mei 2021 in Peking tijdens een eendaagse hoorzitting achter gesloten deuren berecht. Die spionage is door de Chinese autoriteiten verzonnen en gelogen. Hij wordt enkel gestraft vanwege zijn kritiek op de mensenrechtenschendingen in China en zijn pleidooi voor de universele rechten van de mens, zoals mensenrechten, democratie en de rechtsstaat. Alles wat in China ontbreekt.

De Chinese tirannen kijken niet graag in de spiegel, sterker nog, zij vermorzelen de spiegels zoveel mogelijk. Met hun kromme, vervloekte, hautaine superego's houden ze het liefste zichzelf en elkaar voor de gek. Zij leven in een kunstmatige droom, die zij zich niet laten afpakken. Verdachte droomdieven duwen zij in een daadwerkelijke nachtmerrie, opdat hun illusie maar niet uit elkaar spat. In de kern zijn die Chinese machthebbers en hun volgelingen killende aartsegoïsten, zonder enige vorm van ware empathie. Yang is ook gemarteld, terwijl hij een grote cyste in een nier heeft, een levensgevaarlijke nieraandoening, waar hij niet voor wordt behandeld. De onzichtbaar gemaakte beulen beroven hem van zijn slaap, ze bonden zijn polsen en enkels vast en zij pinden hem dagenlang vast aan een stoel, totdat hij niet meer kon lopen. En dat terwijl China geen enkel bewijs van zijn spionage (volgens China) heeft geleverd.
Yang is een politiek commentator en opvallend genoeg ook nog eens een spionageromanschrijver. Hij schrijft spionagethrillers en hij beleeft nu inderdaad zijn eigen spionagethriller, zij het, dat hij natuurlijk absoluut geen spion is, maar wel als zodanig wordt veroordeeld. De werkelijk grote spionnen zijn zijn debiele aanklagers. Zij zien wel de splinter in een andermans oog, maar niet de balk in hun eigen oog. In dit geval hebben ze die splinter zelfs denkbeeldig geplaatst. Alle zwaar gestoorde dictaturen barsten immers van de paranoia.
En over onderdrukking gesproken: de meeste, Chinese vrouwen lijken wel bewust onvolwassen en willoze speelpoppen te blijven, louter om de dominante mannen te behagen.

Yang is in China geboren en hij werkte daar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Staatsveiligheid. Hij weet dus precies waar de onderdrukkingssystemen mankementen hebben. Hij heeft aan de binnenkant gekeken en hij zou wel eens informatie kunnen hebben, die de onderdrukkingssystemen fataal kunnen ondermijnen. Hij zou het wankele kaartenhuis kunnen doen instorten. Hij zou de illusie kunnen doen opheffen. Hij zou het zalvende gevoel van bestaanszekerheid kunnen torpederen.
Kortom, de Chinese bange machthebbers willen van hem af en dus komen ze nu met grof geschut. De Australische Premier Anthony Albanese zegt: 'We zijn woedend over deze uitspraak!' en de Australische directrice van Human Rights Watch Daniela Gavshon noemde zijn straf 'catastrofaal'. De Europese Unie zegt: 'Het geschatte aantal doodvonnissen en executies in China overtreft ruimschoots dat van andere landen samen.' China heeft er een misdadig voordeel bij om maar zo gesloten mogelijk te blijven. Op die manier kunnen ze schijnbaar ongezien met hun valse praktijken verder gaan. Hun wereldwijde, zakelijke houding werkt daar ook aan mee. Door wereldwijd economisch te investeren vergaren zij rijkdom zonder hun morele vingers te branden. De Chinese dictatuur heeft zijn geweten uitgeschakeld en wenst daar door de rest van de wereld niet meer aan te worden herinnerd. Dat doen ze heel geleidelijk en tactisch met welgevormde omgangsmanieren, maar het is aan ons om die vermijdende opiumroes te doorbreken en hen met de verschrikkelijke waarheid te confronteren.
We moeten hun misdadigheden blijven spiegelen, totdat ze het aandurven om het onder ogen te zien en tot een radicaal zelfherstel te komen. Dat begint met de onmiddellijke vrijlating van de volstrekt onschuldige Yang Hengjun!...

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
7 februari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 96



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)