Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ouderen toenemende kostenpost op Spoedeisende Hulp

Ouderen van vooral boven de vijfenzestig bezetten in toenemende mate nodeloos bedden, volgens noodklokluiders rond afdelingen spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Dit vanwege het ontbreken van echt ‘passende’ zorg. Dat kost veel geld, want deze ouderen kunnen meestal nergens anders heen. Daardoor dreigt een enorm ‘zorginfarct’, zeiden zeer recent ernstig kijkende professionals desgevraagd in het televisieprogramma Nieuwsuur. In beeld zagen wij een internist een rijtje leeftijden opnoemen van patiënten die volgens haar zeker niet op de Spoedeisende hulp thuishoorden. Over deze categorie ‘wrakhout’ (mijn duiding) in de doelgroep ouderen moet ‘het gesprek worden gevoerd’ of behandelen in verband met de kwaliteit van leven soms wel nodig is.

Daarbij zijn wij erg snel in scans, onderzoeken, toeters en bellen. Want ja, een verrichting levert geld op, voegde een andere deskundige eraan toe. De neiging om naar techno batterijen van onderzoeken te grijpen is dus groot vanwege dat ‘perverse’ systeem. Het systeem van financiering moet eigenlijk compleet op de schop, is de mening van velen werkzaam in de spoedeisende zorg in de ziekenhuizen. Overigens is dat al lang bekend. Helaas geldt dit ook voor het maatschappelijk ingrijpende zorgdossier. Daar is in de achterliggende regeerjaren niets of te weinig aan gedaan. Ook de grijze golf van ouderen is geen verrassing of natuurverschijnsel. Want deze ooit ‘hardwerkende’ landgenoten waren qua getal moeiteloos te voorspellen.

Net zoals effecten van het systeem van toeslagen, woningnood, wegbezuinigen van verzorgingshuizen en regeling gasproblemen Groningen. Ook deze terreinen zijn jarenlang ruim genegeerd door politieke beleidsmakers. Zodat voor de ouderen nu de noodklokken mogen luiden. Zij ‘drukken’ immers enorm op de zorgkosten, zijn niet meer of veel minder productief en hebben meer zorg nodig. Daar is ook nog eens onvoldoende personeel voor. Het antwoord van de toenmalige minister Helder was: ‘Tja, u rekent op zorg zoals dat vroeger voorhanden was? Vergeet het maar’. Een andere wijze van financieren zou meer ruimte bieden voor 'passende' zorg voor ouderen, zo menen de deskundigen. Mijn voorlopig cynische conclusies: zoekt u maar extra mantelzorg. Of huur een robot in. De tijden zijn veranderd. Waarom zou u sowieso heel oud willen worden? Moet toch niet per se?

Schrijver: Freek Berglust
9 maart 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 6 stemmen 204Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
11 maart 2024
Email:
agschulzziggo.nl
Mijn me op het moment van het tikken niet bewuste verbastering van het woord "column" naar kolom in de eerste regel van mijn reactie op de bijdrage van Freek vind ik, naast een beetje gênant, tevens een mij zelf in de schoot geworpen en tussen de regels liggende onderbouwing van mijn inhoudelijke reactie, dat ik niet sowieso per se heel oud wens te worden. - Overigens ben ik zeer verguld met de reactie van Freek.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
11 maart 2024
Goed dat Gunter nog eens wijst op de functie van troeteloudjes en ik voeg eraan toe: het grote leger van oudere vrijwilligers die aldus de smeerolie van de samenleving vervullen. Benieuwd naar je bijdrage over dit item.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
10 maart 2024
Email:
agschulzziggo.nl
Met grote instemming jouw kolom gelezen, Freek en ik kan niet anders dan jou volkomen gelijk geven. Wij ouderen (ik hoop in april 89 jaar oud te worden) zijn naast mensen, die in hun leven hun taak hebben mogen voltooien, naast troeteloudjes voor onze naasten, voor specialisten en verzekeraars slechts componenten van een doorlopende kosten-baten analyse. Mocht mijn tijd er binnenkort opzitten dan heb ik er vrede mee. Per slot van rekening heb ik een fijn en gemakkelijk leven gehad zodat ik er nu al in een afloop binnen niet al te lange tijd kan berusten. - Je hebt me, onbewust, meteen een idee aangereikt voor een inzending over dit thema, dat meer de eigen ervaringen met specialisten gevoerde dialogen zal weergeven. Dank!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)