Inloggen
voeg je column toe

Columns

De gekleurde Fries

Nou nou, Nederland stond weer eens op zijn kop. Hij heeft het hem weer geflikt. Knap dat je geregeld met enkele flapuitzinnen de harten van veel Nederlanders ten diepste kan beroeren.

Van seksist via antisemiet naar racist. Dat een donkere man geen Fries kan zijn was het kernpunt van zijn betoog. Op zich een geval van positieve discriminatie zou ik denken, wie wil er nou een Fries zijn, maar daar wordt verschillend over gedacht binnen ons tolerante kijkersvolk.

De zinsnede “racistische opmerking” werd onbelemmerd en onbekommerd door elk nieuws brengend medium herhaaldelijk als plompverloren waarheid de ether in geslingerd. Aan iedere gesprekstafel werd breed uitgemeten hoe die ouwe gek weer eens over de schreef was gegaan. Een gevaar voor de samenleving moet deze man wel zijn.

Ik pruim hem af en toe ook niet maar wat er nou eigenlijk racistisch was aan zijn opmerking is mij onduidelijk gebleven. De gangbare opvatting is dat je een Fries bent wanneer je in Friesland geboren bent. In die zin had hij dus gelijk. Maar….daar gaat het hier natuurlijk niet om. Het feit dat de identiteit van een donkere jonge man die in Friesland is opgegroeid en de taal vloeiend spreekt door het orakel uit Grolloo op brute wijze wordt ontkend stoot veel mensen tegen de borst. Als de man in eenzelfde Friese situatie niet donker was geweest en bijvoorbeeld in Limburg was geboren had geen mens zich er waarschijnlijk druk over gemaakt.

Dus vraag ik mij af waar zit dan het racistische aspect? Nou dat is er niet mijns inziens. Dat zit meer in de mensen die “kleur” iets aparts vinden. Een zwarte Fries, nee niet dat paardenras, is dan geen gewone Fries maar een Fries die een speciale beschermende behandeling verdient. Je zou het een pamper-Fries kunnen noemen. Wil de echte racist nu opstaan! De spiegel kan u meer vertellen. Zolang we kleur zien blijven we ook racisme zien is mijn stelling.

Het was wel een mooi opstekertje voor GL/PvdA en Timmermans natuurlijk. Die kunnen de positieve aandacht voor zo´n kamerlid best gebruiken in deze zware tijden.

Zou Frans trouwens ook vloeiend Fries spreken?

Schrijver: Ben Noorderling
11 april 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.7 met 7 stemmen 131Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
12 april 2024
Dêr bin ik hikke en tein.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)