Inloggen
voeg je column toe

Columns

Uitspraken van anderen recenseer ik vandaag niet hoor!

Sinds de leider van de grootste éénmens partij in zijn verdedigen van opvallende uitspraken de zin hanteert: ‘Ik ga hier niet mijn eigen uitspraken van vroeger recenseren’, is het hek verbaal van de dam. De poppetjes in het beoogde kabinet gebruikten in de kennismakingsverhoren veelvuldig dit afweermechanisme: ‘Nee, ik ga hier niet recenseren over hetgeen toekomstige collega’s vroeger in het openbaar zeiden.’ Zo kan en kon het gebeuren dat alle kandidaat bewindslieden zich op cruciale momenten verscholen achter deze verbale dikke laag smurfensnot van niet recenseren, ofwel niet inhoudelijk een morele kleur bekennen. In alle expressies van de kandidaten zag je de communicatietrainingen om hier ongeschonden en tamelijk kleurloos om heen te zeilen.

Dit terwijl er wel aanleiding genoeg is om een stevig moreel kompas in te zetten in het actuele debat. En later na de bordesscene als het niet erg extraparlementaire kabinet gekapt en vooral blauw gekleed op de groepsfoto gaat. Waar gaat dit alles heen? Na de jaren van de kabinetten van de vlotte prater en de min of meer jolige toekomstige NAVO-secretaris-generaal barst het van de ingewikkelde en verkeerd ingeschatte dossiers. Toeslagen (walgelijk fraudebeleid), wonen (Stef Blok: Nederland is af), ouderenzorg (thuiszorg veel duurder, weg met verzorgingshuizen), Groningen gas (te laat, verkeerd, immoreel), Participatiewet (mislukt, benauwend, bestraffend, geen oplossing).

En niet te vergeten: landbouw (alle problemen vooruitgeschoven), overheidsbeleid (de burger wantrouwen en vaak als vijand zien), en klimaat (laat maar waaien en regenen). En niet te vergeten: de rechtsspraak (minder toegankelijk recht voor mensen met krappe beurs), asiel/migratie (leugens met getallen, slechte voorbereiding in de opvang organisatie, zwalkend beleid), en de natuur (zie je niet, maar wordt fors bedreigd volgens kenners). Algemeen was er dus het begrijpelijke gevoel: er mag wel wat veranderen. En de stem van het volk mag gewicht in de schaal gaan leggen. Of dat ten koste gaat van de kwaliteit en een correct moreel kompas is nog niet zeker.

De rechtsstaat wordt namelijk thans ‘beschermd’ door woorden, zinnen en handtekeningen. Want direct in het openbaar reageren op bepaalde uitspraken is er nog niet bij. Nu ja, we hebben een ondertekende verklaring van de vier coalitiepartijen van januari 2024, zo wordt dit papier steeds van stal gehaald. De dames en heren met provocerende uitlatingen zetten hun gewraakte uitspraken van ‘vroeger’ in de al langer bestaande ijskast van de grootste partij van dit moment. Deze overlopende ijskast dekt uiteraard al lang niet meer de lading. Door inwerking van tijd, de gebrekkige bouw van deze ijskast, en het slecht koelend vermogen ervan, zal de landelijke politiek op ‘enig moment’ forse kortsluiting kunnen gaan beleven. Maar dit even terzijde.

Schrijver: Freek Berglust
23 juni 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 32 stemmen 240Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
26 juni 2024
Terechte aanvulling van Jan. In haar toelichting tijdens de hoorzitting sprak zij over het feit dat volgens haar er wel demografische problemen zijn. Dat zou je als suggestief kunnen duiden.
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
26 juni 2024
En ze weigerde desgevraagd het demografisch vraagstuk te definiëren.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
25 juni 2024
De beoogd minister van Asiel en Migratie nam gisteren tijdens de hoorzitting flink afstand van de door haar vroeger gebruikte term 'omvolking'. Dit tot enige verbazing bij de Kamerleden die er nadrukkelijk naar vroegen. Wel zou er volgens dit toekomstig kabinetslid sprake zijn van 'een demografisch vraagstuk'. Ze beloofde niet meer te spreken over de beladen term 'omvolking'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)