Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008, week 17

Pooierbak

dagcolumn
3.3 met 7 stemmen 1.070
Vriend T. heeft een nieuwe Mercedes. Of beter gezegd: een andere Mercedes. Een die oud genoeg is om voor oldtimer door te mogen gaan (want daar betaal je geen wegenbelasting voor) en modern genoeg om een gastank in bouwen (want bij één-op-vijf is benzine of diesel een dure hobby). Wat verder opvalt is dat je aan een auto van zes meter lang niet zo heel veel hebt als het een coupé-uitvoering is: de achterbank zit er voor spek en bonen in, omdat er geen beenruimte achter de voorstoelen is en…

Koninginnedag

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 528
Hebt u ook zo genoten van de afgelopen Koninginnedag? Bij ons in de Betuwe was het weer geweldig, een dweilorkest in de binnenstad, de gebruikelijke tweedehands rotzooi op de vrijmarkt en een wielerwedstrijd waar geen hond naar kwam kijken. O ja, hier en daar had iemand de vlag uitgestoken, soms zelfs met een oranje wimpel er bij. Kortom de meeste mensen hebben gewoon wat uitgeslapen en verder de dingen gedaan waar ze anders niet aan toe kwamen.
Dat is ook geen wonder, want wat moet je ook met…

© 001 Nieuwe denkvoorschriften? Hutje op de hei of hok met ramen en een deur.

dagcolumn
1.5 met 4 stemmen 610
Wie vrij wil denken, moet in een hutje op de hei gaan wonen. Als hij zijn boodschappen doet, mag hij geen blik op de kranten werpen en geen tijdschrift inzien. Beter is het zelfs om iemand te charteren om de boodschappen te doen. Als hij bezoek ontvangt, mag hij niet vragen naar het laatste nieuws. En hij moet de rommel vernietigen die hij in zijn kindertijd heeft verzameld [moest verzamelen].
Over dogma’s hoeven we het niet meer te hebben. Dogma’s richten alleen ellende aan, want ze zijn…

Bevrijding.

dagcolumn
3.3 met 19 stemmen 2.964
De korst is sterk genoeg om de wond te beletten te huilen.
De klokken die in de duinen het noodlot nabootsen, zijn de cesuren van traditionele bezinning, die de gevallenen van de nationale feestdag scheiden.
Gillende kleren die van de berg af kwamen rollen.
Zwaaiend met hun vlaggen en paniekzaaiend met het huilende gejoel van de strijdkreet.…