Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009

Iran.

dagcolumn
4.5 met 12 stemmen 704
Liefdeloos gebroed van confessionele overheersing. Prachtig land met gewetensvolle, liefde uitstralende, intelligente mensen. Onrust in Teheran.
Mijn blik dwaalt over het drukke beeldscherm van het late journaal. Protestbetogingen in de volle straten van de hoofdstad. Zal het de bevolking lukken om zich te bevrijden van de godsdienstige dictatuur?
Het land van de oude wijsheid, van de islamitische revolutie, van de oorlog met Irak. Het land van de Ayatollahs en Sjiieten.
Land van de…
J.J.v.Verre31 december 2009Lees meer…

Afghanistan

dagcolumn
3.2 met 4 stemmen 500
Vier jaar geleden zond Nederland troepen naar Afghanistan. Het werd verkocht aan de PvdA-leden en misschien ook wel aan de PvdA-top als opbouwmissie, waarbij misschien ook gevochten zou worden.
De PvdA stemde met moeite in, mede omdat het kabinet een afspraak maakte dat de troepen na twee jaar teruggehaald zouden worden. Met de NAVO werd afgesproken dat die voor vervanging zou zorgen. Bert Koenders stelde in de Tweede Kamer dat het twee jaar was: twee jaar is twee jaar en geen vijf jaar.
Na…

De Kouwe Kant van de familie

dagcolumn
2.2 met 4 stemmen 444
'Ik luister naar mijn hart,' zei de moeder van Boaz toen ze met het kindje vol uitslag naar een natuurdokter ging.
'Je moet naar onze huisarts,' hadden ze eerst gezegd. 'Hij weet alles van ons, heeft al onze kinderen ter wereld gebracht!'
En Boaz huilde en had pijn en slikte veel meer medicijnen dan menigeen op de leeftijd van 3 maanden wordt geacht te doen.
'Dit wil ik zo niet langer,' zei zijn moeder. En haar man en zijn familie ten spijt vertrok ze met Boaz onder de arm naar de…

Weddenschap

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 357
De oude man achter de balie in de winkel heeft een muts op. Het is winter vindt-ie, en dan mag je best laten zien dat je dat leuk vindt. Het is rustig in de winkel en hij staat waarschijnlijk al een tijd de kletsen met de klant voor mij. Die vindt het hele wintergedoe maar niks. Al die sneeuw en rotzooi op de weg, dat is alleen maar lastig. Ik knik mee. Maar dat vindt de verkoper niet leuk. Twee onwillige klanten, dat is hem te veel. Hij trekt een verontwaardigd gezicht.
"Hoe kunnen jullie nu…

Argentijns drama

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 144
Argentinië is de afgelopen decennia politiek en economisch gezien kapot gemaakt, waardoor de levensstandaard van de Argentijnen dramatisch is geworden. Je kunt dat op veel manieren merken, zoals simpelweg de geschiedenis te leren. Maar de meest aantrekkelijke wijze is waarschijnlijk daar heen te gaan. Twee activiteiten staan symbool voor het drama. Allereerst het voetbal. Al heb je geen peso te makken, toch ga je naar het stadion. Zo kun je weer een week overleven. Als Argentinië de…
Delano28 december 2009Lees meer…

Jaaroverzicht

dagcolumn
4.8 met 52 stemmen 501
Ik weet niet of het een goed idee is om een jaaroverzicht te maken. Er was van alles te veel. Te veel kookprogramma’s, te veel sterren op het gezicht van Kimberly, te veel opwarming van de aarde, te veel werklozen, te veel ontsnapte gevangenen, te veel hetze rond de Mexicaanse griep, te veel graden boven nul voor een Elfstedentocht, te veel asielzoekers, te veel CO2-uitstoot, te veel economische crisis, te veel show rond het zoeken van de nieuwe K, te veel Yves Leterme.
Ontvrienden, het…

Grote Onbekende komt weer langs

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 500
Vaak al was ik ermee bezig. Hopeloos, zo immens groot van voren en van achteren om nog maar te zwijgen van tussendoor en ook zo volstrekt onbekend. Er zit geen begin middenstuk of eind aan. Bepaaldelijk onbepaald.
Wel merkte ik van alles op dat al opgemerkt was. Je moet bij die Grote Onbekende zijn en blijven om niet veel te missen. Vermannelijkt naast aangevreten constateert de taalman, door eigen tand. Met passen en meten wordt er van oudsher veel mee versleten. Destijds speciaal, die van de…

Waar is de Kerstgeest?

dagcolumn
4.7 met 6 stemmen 466
Je zit alleen in de kamer en kijkt naar je uitgerekte spiegelbeeld van je gezicht in de kerstbal. Als je even beweegt met je hoofd dan wordt je gezicht bol of hol. Er valt altijd wat te lachen, zelfs op Kerstmis.
Zestig procent van de kerstvierders is het te doen om lekker eten, cadeautjes en de gezelligheid. Als we de sneeuwvlokjes uit de lucht zien dwarrelen, desnoods in een Hollywoodfilm, krijgen we tranen in de ogen. Dat is genoeg en daar mag het bij blijven.
Dat het ooit begonnen is met de…

Heeft u wel een vergunning voor die muur?

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 292
In heel Nederland zijn welstandscommissies bezig om te kijken of de verbouwingen die mensen plegen mooi genoeg zijn en nieuwbouw voldoet aan de eisen van redelijke welstand. Vroeger mochten architecten zelf weten, wat die eisen waren, maar tegenwoordig mogen gemeenteraden dat weten. Die hebben er geen verstand van, dus vragen ze aan de wethouder om een voorstel te doen. Die heeft ook geen idee, dus vraagt die het aan een bureau en die schrijft een voorstel.
Op de ene plaats moeten huizen…

Kerrrrrst

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 174
Eind van de middag, dé donkere dagen, het schemert en het miezert en de wijn is op.
Dus alle aanleiding voor een wandelingetje naar de buurtsuper.
Het is nog krap twee weken voor K Dday , en overal zie je voor de ramen de lichtjes weer verschijnen.
Uit kasten en kelders zijn de oude schoenendozen met prullaria weer opgegraven, de eerste ballen zijn op het laminaat aan scherven gegaan, de eerste lampjes blijken in de loop van het jaar de geest alweer te hebben gegeven en allergische…
trawant24 december 2009Lees meer…