Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009

Iran.

dagcolumn
4.5 met 12 stemmen 706
Liefdeloos gebroed van confessionele overheersing. Prachtig land met gewetensvolle, liefde uitstralende, intelligente mensen. Onrust in Teheran.
Mijn blik dwaalt over het drukke beeldscherm van het late journaal. Protestbetogingen in de volle straten van de hoofdstad. Zal het de bevolking lukken om zich te bevrijden van de godsdienstige dictatuur?
Het land van de oude wijsheid, van de islamitische revolutie, van de oorlog met Irak. Het land van de Ayatollahs en Sjiieten.
Land van de…
J.J.v.Verre31 december 2009Lees meer…

Afghanistan

dagcolumn
3.2 met 4 stemmen 502
Vier jaar geleden zond Nederland troepen naar Afghanistan. Het werd verkocht aan de PvdA-leden en misschien ook wel aan de PvdA-top als opbouwmissie, waarbij misschien ook gevochten zou worden.
De PvdA stemde met moeite in, mede omdat het kabinet een afspraak maakte dat de troepen na twee jaar teruggehaald zouden worden. Met de NAVO werd afgesproken dat die voor vervanging zou zorgen. Bert Koenders stelde in de Tweede Kamer dat het twee jaar was: twee jaar is twee jaar en geen vijf jaar.
Na…

De Kouwe Kant van de familie

dagcolumn
2.2 met 4 stemmen 446
'Ik luister naar mijn hart,' zei de moeder van Boaz toen ze met het kindje vol uitslag naar een natuurdokter ging.
'Je moet naar onze huisarts,' hadden ze eerst gezegd. 'Hij weet alles van ons, heeft al onze kinderen ter wereld gebracht!'
En Boaz huilde en had pijn en slikte veel meer medicijnen dan menigeen op de leeftijd van 3 maanden wordt geacht te doen.
'Dit wil ik zo niet langer,' zei zijn moeder. En haar man en zijn familie ten spijt vertrok ze met Boaz onder de arm naar de…

Weddenschap

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 359
De oude man achter de balie in de winkel heeft een muts op. Het is winter vindt-ie, en dan mag je best laten zien dat je dat leuk vindt. Het is rustig in de winkel en hij staat waarschijnlijk al een tijd de kletsen met de klant voor mij. Die vindt het hele wintergedoe maar niks. Al die sneeuw en rotzooi op de weg, dat is alleen maar lastig. Ik knik mee. Maar dat vindt de verkoper niet leuk. Twee onwillige klanten, dat is hem te veel. Hij trekt een verontwaardigd gezicht.
"Hoe kunnen jullie nu…

Argentijns drama

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 146
Argentinië is de afgelopen decennia politiek en economisch gezien kapot gemaakt, waardoor de levensstandaard van de Argentijnen dramatisch is geworden. Je kunt dat op veel manieren merken, zoals simpelweg de geschiedenis te leren. Maar de meest aantrekkelijke wijze is waarschijnlijk daar heen te gaan. Twee activiteiten staan symbool voor het drama. Allereerst het voetbal. Al heb je geen peso te makken, toch ga je naar het stadion. Zo kun je weer een week overleven. Als Argentinië de…
Delano28 december 2009Lees meer…

Jaaroverzicht

dagcolumn
4.8 met 52 stemmen 508
Ik weet niet of het een goed idee is om een jaaroverzicht te maken. Er was van alles te veel. Te veel kookprogramma’s, te veel sterren op het gezicht van Kimberly, te veel opwarming van de aarde, te veel werklozen, te veel ontsnapte gevangenen, te veel hetze rond de Mexicaanse griep, te veel graden boven nul voor een Elfstedentocht, te veel asielzoekers, te veel CO2-uitstoot, te veel economische crisis, te veel show rond het zoeken van de nieuwe K, te veel Yves Leterme.
Ontvrienden, het…

Grote Onbekende komt weer langs

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 502
Vaak al was ik ermee bezig. Hopeloos, zo immens groot van voren en van achteren om nog maar te zwijgen van tussendoor en ook zo volstrekt onbekend. Er zit geen begin middenstuk of eind aan. Bepaaldelijk onbepaald.
Wel merkte ik van alles op dat al opgemerkt was. Je moet bij die Grote Onbekende zijn en blijven om niet veel te missen. Vermannelijkt naast aangevreten constateert de taalman, door eigen tand. Met passen en meten wordt er van oudsher veel mee versleten. Destijds speciaal, die van de…

Waar is de Kerstgeest?

dagcolumn
4.7 met 6 stemmen 468
Je zit alleen in de kamer en kijkt naar je uitgerekte spiegelbeeld van je gezicht in de kerstbal. Als je even beweegt met je hoofd dan wordt je gezicht bol of hol. Er valt altijd wat te lachen, zelfs op Kerstmis.
Zestig procent van de kerstvierders is het te doen om lekker eten, cadeautjes en de gezelligheid. Als we de sneeuwvlokjes uit de lucht zien dwarrelen, desnoods in een Hollywoodfilm, krijgen we tranen in de ogen. Dat is genoeg en daar mag het bij blijven.
Dat het ooit begonnen is met de…

Heeft u wel een vergunning voor die muur?

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 294
In heel Nederland zijn welstandscommissies bezig om te kijken of de verbouwingen die mensen plegen mooi genoeg zijn en nieuwbouw voldoet aan de eisen van redelijke welstand. Vroeger mochten architecten zelf weten, wat die eisen waren, maar tegenwoordig mogen gemeenteraden dat weten. Die hebben er geen verstand van, dus vragen ze aan de wethouder om een voorstel te doen. Die heeft ook geen idee, dus vraagt die het aan een bureau en die schrijft een voorstel.
Op de ene plaats moeten huizen…

Kerrrrrst

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 176
Eind van de middag, dé donkere dagen, het schemert en het miezert en de wijn is op.
Dus alle aanleiding voor een wandelingetje naar de buurtsuper.
Het is nog krap twee weken voor K Dday , en overal zie je voor de ramen de lichtjes weer verschijnen.
Uit kasten en kelders zijn de oude schoenendozen met prullaria weer opgegraven, de eerste ballen zijn op het laminaat aan scherven gegaan, de eerste lampjes blijken in de loop van het jaar de geest alweer te hebben gegeven en allergische…
trawant24 december 2009Lees meer…

Meisjes van veertien

dagcolumn
5.0 met 1 stemmen 267
Met een klik haal ik de stekker uit de stekkerdoos.
De ster van Bethlehem dooft uit. Onze kerstster hangt voor het slaapkamerraam en licht hinderlijk op tijdens de slaap.
Het is midden in de nacht en ik gluur even door de houten luxaflex naar buiten. Er loopt een meisje door de sneeuw. Haar ranke benen zijn gestoken in Uggs en ze draagt een wollen muts. Haar lange donkere haren steken mooi af tegen het witte landschap. Onwillekeurig kijk ik even naar onze klokradio. Een uur zeventien.
Hoe…
Mohair23 december 2009Lees meer…

Vogelvlucht

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 662
Het wordt nu echt winter. Vroeg donker, laat licht. 's Morgens hangt de vrieskou nog in de lucht. Zelfs de vogels blijven langer in hun nest liggen. Alleen af en toe een overtrekkende troep ganzen verbreekt de stilte.
Gakkend sturen ze elkaar aan. Opgewonden vragen ze elkaar wat ze aan zullen treffen in het land van belofte. Zou het verse gras er net zo groen zijn als het afgelopen jaar? Zullen ze de ouderen die zijn gebleven en de jongeren die nog niet mee mochten weer ontmoeten? Wat zal de…

Verlangen naar Jane

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 160
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik mezelf beschouw als een moderne vrouw. Een vrouw die weet wat ze wil, op de hoogte is van de actualiteit, blij is met alle hedendaagse gemakken en druk hyvet en sms-t. Een vrouw die het verschil weet tussen realiteit en fictie.
Maar af en toe zou ik haar willen zijn: Jane Eyre. De heldin, die door de meest verschrikkelijke tegenslagen heen uiteindelijk het ultieme geluk vindt, samen met haar Mr. Rochester.
Zoals het een goed boek betaamt, duurt het even…

Aso

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 377
Haast. Gauw nog even wat kerstinkopen doen. Maar als ik vlak bij het zebrapad ben springt het licht op rood. Ik kijk meteen opzij, ik kan de overkant nog net halen vóór de aanstormende auto’s. Toch stop ik. Te gevaarlijk en over die paar minuten moet ik eigenlijk ook helemaal niet moeilijk doen.
De eerste auto’s razen voorbij, maar moeten al snel afremmen want het is spitstijd en het sneeuwt, dus het verkeer loopt hopeloos vast. Nu trekt een eindeloos lijkende rij auto’s langs, steeds…

Staat Oale Roop wel zo alleen

dagcolumn
1.6 met 5 stemmen 377
Bij crises komt wat oud en voorbij leek vaak weer in zwang. Zo zie je mensen weer bidden. Men zoekt houvast aan de overlevering, grootmoeders spreuken of boekjes met mythen en sagen. Dat speelt op alle niveaus.
Neem de classicus in Amstelveen die na twijfelachtige copulaties zijn lid reinigt met eau de cologne doordrenkte watten wol. Dat zou bij de Romeinen al tegen soa’s gewerkt hebben. Quatsch maar het zegt iets over zijn zwakke plek. En dat zijn vrouw er ook in gelooft en dat ze nog…

Klimaattop

dagcolumn
4.5 met 6 stemmen 318
Komt er weer eentje? We hebben al een paar ijsdagen gehad.
Vorige winter vroor het dat het kraakte. Twee weken aan één stuk. De kampioenswedstrijd schaatsmarathon kon weer op natuurijs worden verreden. Het forteiland Pampus voor de kust van Muiden was dankzij de stevige ijsvloer te voet bereikbaar.
Het was me het wintertje wel.
Ondertussen zucht de wereld onder de klimaatopwarming. Op de klimaattop in Kopenhagen doen de wereldleiders zo hun best het tij te keren. Maar wordt het wel…

Een tweede hart

dagcolumn
2.5 met 6 stemmen 258
Afgelopen zaterdag zat een volwassen man bovenin het Orpheustheater in Apeldoorn stil te huilen. Beneden speelde het PvdA-congres zich af. Het halve kabinet zat op de voorste rij. Zojuist was er een daverend applaus geweest voor Jacqueline Cramer die beloofde ten strijde te trekken in Kopenhagen en er werd gediscussieerd over een motie over Afghanistan uit Breda. Mensen liepen naar het katheder en spraken dapper hun zinnen naar de volle zaal. Er werd gestemd. Er werd gepraat. Er werd gelachen.…

Mijn lichaam en ik

dagcolumn
3.2 met 11 stemmen 431
Ik droomde vannacht dat ik uit mijn lichaam was.
IK was plotseling een zelfstandig functionerend 'iets' zonder lijf. Een wezen uit de ether. En ik keek naar mijn lichaam dat daar leeg en naakt stond. Ik geloof zelfs zonder hoofd - maar dat weet ik niet meer zeker.
Het lichaam waar ik naar keek was leeg. Dat was duidelijk. Ik keek er met erbarmen naar, zo leeg en verlaten als het daar stond.
Het was een vreemde en een beetje enge beleving. IK was gescheiden van wat ik kende als mezelf. Tot nu…

Winterhoop

dagcolumn
2.5 met 4 stemmen 316
'KNMI verwacht bescheiden winterweer' lees ik op een internetsite.
Ja, hoezo wat is dat voor nieuws? Het is toch winter? Het is toch december? Hier is een ander fenomeen ontstaan. Als de temperatuur een beetje richting de nul graden gaat, dan is dat Nieuws. Dan worden vooral weersvoorspellers euforisch.
“Ja, mensen, we gaan naar de nul graden”, zeggen ze vrolijk, “we gaan zelfs onder de nul! Het wordt echt winter! En er is zelfs een kleine kans op natte sneeuw!”
En dan, als laatste…

Het treintje van geluk

dagcolumn
5.0 met 44 stemmen 481
Of ze een rijbewijs nodig had om met het Plopsaland-treintje te rijden, vroeg de radio-presentator aan het meisje dat net een plaatje had aangevraagd en Sheila heette. ‘Nee,’ had ze door de telefoon geantwoord, ‘dat is niet nodig, ik heb maar twee pedalen in mijn treintje. Ik moet alleen gas geven, af en toe eens remmen en draaien aan het stuur, iedereen zou het kunnen. Maar ik doe het wel heel graag. Elke dag hoor ik de kindjes in mijn treintje roepen ‘Kijk daar! En daar! Ooooh!’. En…