Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 47

Oude hap laat het afweten

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 389
Iedere voetbalclub heeft ze, regenten van de stamtafel. Ooit vedetten, alles konden ze met die bal. Al – zeggen ze – bleef het altijd bij een spelletje. Boodschap: nooit geen kapsones beide benen op de grond en simpel houden. Het is alleen de groten gegeven. Vele grote talenten zijn aan ernst kapot gegaan. Verkrampt door koppies vol faalangst.
Ga je denken je zit fout. Als je niet meer voor de lol ‘t balletje raakt dan is het gauw over. Alles lijkt zo simpel maar alleen de echt grote…

kilometer ellende

dagcolumn
2.0 met 2 stemmen 133
Kunt u zich nog iets herinneren uit het jaar 1988? Waarschijnlijk wil er spontaan niet veel naar boven komen. Ik wil u helpen.
In 1988 was verkeersminister Neelie Kroes de eerste minister die rekeningrijden bedacht ter voorkoming van de toen al dichtslibbende wegen in Nederland. 21 jaar later hebben we het er maar weer eens over. Nu is het minister Camiel Eurlings die een duit in het zakje doet. Vanaf 2012 betalen we 3 eurocent per kilometer. Volgens de minister heeft het tal van voordelen. We…

Kiespijn

dagcolumn
4.6 met 5 stemmen 466
Ai! Een steentje in het roggebrood of is het toch een vulling? Geen risico nemen dus een afspraak gemaakt bij de tandarts. De deurbel van mijn huidige tandarts roept pijnlijke herinneringen op uit mijn kindertijd.
Nog hoor ik die dorre zoemer van de deurbel naast het naambord. Tandarts Mörkemöller, 2 x bellen. Wachten in de wachtkamer. Dat rotgeluid van de boor achter de deur van de behandelkamer.
‘Volgende patiënt.’
Daar stond hij. Groot, meedogenloos, de tandhaak nog in de hand.…

Boer

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen 368
Ik heb een vraag. Aan de KRO en aan Yvonne Jaspers en aan Nederland in het algemeen.
Mag het nu eindelijk voorbij zijn, elk jaar dat gemuts met die gestoorde boeren en hun kansloze muurbloemen.
Half Nederland op zondagavond gezellig samen voor de buis om te kijken naar een totaal vertekend beeld van de realiteit op het platteland en zijn bewoners.
Het boerenleven is marginaal, stress, crisis, overleven met een melkprijs van 15 cent per hectoliter, kippenkampen van 50.000 per schuur,…
trawant27 november 2009Lees meer…

Cofinanciering

dagcolumn
2.0 met 4 stemmen 880
In overheidsland is cofinanciering bedacht. Diverse overheidslagen geven dan aan één project subsidie en de bestuurders kunnen hun raad zeggen dat ze een brug hebben aangelegd, of een natuurterrein hebben verfraaid, of een verkeerssituatie hebben verbeterd voor 1/3 van het geld of nog minder.
Europa is er een kei in. Rijk en provincie doen er vrolijk aan mee en soms zoeken ze zelfs semi-overheidsorganen, zoals woningbouwcorporaties, waterschappen en organisaties als de VNG.
Een tweede…

Tip

dagcolumn
2.5 met 2 stemmen 8.961
Ik heb onlangs twee ontdekkingen gedaan. Deze ontdekkingen hebben een kleine link met elkaar.
´Ja en´, zul je zeggen. Ik wil dit met je delen. Je kunt er misschien je voordeel mee doen.

De eerste ontdekking is dat ik van het drinken van slechts een enkel beschaafd glas prosecco een kater krijg alsof ik de avond ervoor begonnen ben met enkele biertjes, vervolgens ben overgegaan op een rosé, een stuk of wat rode wijn heb gedronken, de maaltijd ben beëindigd met een dessertwijn en tot slot…
Mohair25 november 2009Lees meer…

Vriendschap en eigenbehoud.

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 609
Mijn vriendin ging op mijn voorstel in om een middagfilm te gaan zien en daarna wat te eten in het aangrenzende restaurant. Leuk! Een keer wat anders. Al had ze zich voorgenomen voorlopig even niets te ondernemen - het leven was haar een beetje boven het hoofd gegroeid. Maar deze onderneming, dit leek geen kwaad te kunnen.
Het begon al bij de benzinepomp. Ze voelde dat de drukte daar eigenlijk al te veel was. Ze was er nog niet aan toe om, verder dan haar eigen stad iets te ondernemen. Maar hoe…

Beursman

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 422
In de pauze van een congres loop ik met de stroom mee naar de lunchruimte. En daar staan ze ons al op te wachten: de beursmannen. Strak pak, quasi nonchalante houding met grijns op het gezicht, vorsende blik in de ogen. Klaar voor nietszeggende gesprekken over zinloze producten. Als ik nog zoek welke broodjes ik wil eten, hebben de beursmannen al bepaald wie hun potentiële gesprekspartner wordt.
En jawel als ik m’n eerste hap neem en iets te dicht langs een kraampje loop, is het al raak.…