Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 8

Het kind als statussymbool

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 358
Waarom kinderen nemen als je met zijn tweeën bent en je stopt ze 5 dagen per week in het kinderdagverblijf?
Geef je dan om je kind of is het genomen om als statussymbool te dienen?
Kijk, als je als vrouw of man alleen komt te staan is het een ander verhaal.
Maar iedere dag stoppen er dikke auto's bij het kinderdagverblijf en pa en moe gaan de hele week uit werken om een nog dikkere auto of een duurder huis te kopen.…

In Jonsons sporen

dagcolumn
2.4 met 5 stemmen 349
Met vrind Midman toog ik op een herfstige zondag in 2007 naar Villa Ockenburgh voor de poëzie. De ‘Villa’ of het “kasteel” zoals wij het uit onze jeugd kenden, bleek ernstig verwaarloosd. Het had nu nog wel iets gaafs om droefgeestig in donkerte met schemerlampen doorheen te dwalen met soms een verdwaald kleurig schilderij aan een kale muur. ‘Wat een armoe’ zeiden wij tegen elkaar ‘hier in Den Haag’.
In ‘de salon’ aangekomen konden we op dertig wankele keukenstoelen in…

Veilig vliegen

dagcolumn
3.6 met 21 stemmen 1.443
Afgelopen woensdag viel een lijntoestel van Turkish Airlines als een baksteen uit de lucht. Het stortte neer in een akker vlakbij Schiphol. Er zijn negen doden en 86 gewonden te betreuren. Good old meester Pieter van Vollenhoven was meteen ter plekke. Het zal dus wel goed komen met het onderzoek naar de precieze oorzaak van het ongeluk. Was het een zwerm ganzen die de motoren invloog? Had het vliegtuig te weinig kerosine getankt? We hopen het spoedig te weten.
Hoort een ongeluk als dit thuis in…

De brug

dagcolumn
2.1 met 8 stemmen 278
Ergens in Nederland is een brug in een middelgroot dorp in een gemeente met een grote kern.
Die brug, zo vonden de bewoners, moest geverfd. De gemeente, regerend vanuit de grote kern, vond dat niet nodig, maar de gemeente had geld aan de dorpsraad gegeven en dat mocht de dorpsraad zelf besteden aan publieke zaken, die zij belangrijk vond. En dat was dus het verven van die brug.
De dorpsraad kent zijn bewoners. Zo kenden ze dus ook de vier aannemers in het dorp. De vier aannemers kregen een…

Het kan besproken worden, maar het staat niet ter discussie

dagcolumn
4.4 met 7 stemmen 271
Het was woensdagavond. Buiten was het relatief koud, voor het gevoel althans. Mensen die over het Plein liepen deden dat vermoedelijk alleen omdat het echt nodig was: met dit weer zit men immers liever in een café of thuis voor de buis.
Binnen, in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, was het een en al bedrijvigheid: het debat over de recentelijk uitgekomen CPB-cijfers over de staat van onze economie was gaande. Achter het katheder van vak K, het vak waarin het Kabinet altijd zit, stond Jan…

Us Camieleke

dagcolumn
3.7 met 7 stemmen 432
Verkleed als minister bood Camiel Eurlings dit weekeinde zijn excuses aan voor de files op de Nederlandse wegen. Tijdens de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting (een soort partijbijeenkomst, red.) in Venlo ging hij diep door het stof. De bewindsman deed dat door in Limburgs dialect ten overstaan van een uitzinnige menigte het liedje 'Fileleed' ten gehore te brengen.
'Hei Camiel, ich staon wir in de fiel' (Hee Camiel, ik sta weer in de file, red.) - zo ging het ongeveer. Pin me er niet op…
Quirijn Metz24 februari 2009Lees meer…

Suikerberg

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 463
Als u overweegt met familieleden of vrienden een weekend door te brengen in groepsaccommodatie De Suikerberg in Loon op Zand, moet u wel zelf dekbedden of slaapzakken meenemen. Doet u dat niet, dan komt u voor een onaangename verrassing te staan. Voor ons gezelschap zorgde het voor een van de kleine minpuntjes van het weekend.
Ons gezelschap, dat zijn mijn schoonouders, hun vijf kinderen met hun partners en de elf kleinkinderen. Al vele jaren brengen wij met zijn drieëntwintigen jaarlijks…
Hans Manders22 februari 2009Lees meer…