Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 21

Moet dat nou echt?

dagcolumn
4.0 met 6 stemmen 175
Er stond een oudere man rechtop voor de linker koelkast. Ik wilde komende vanuit de salon naar die ernaast. Met mijn bakje. Blauw bakje met (kamer)nummer 21. In de nauwe corridor tussen keukenwerktafel en muur. Ik vroeg beleefd maar beslist duidelijk ’Kunt u even opzij meneer. Ik wil bij mijn gestoomde makreel.’ Vers van de vrijdagmarkt in ‘s Gravenzande.
Hij reageerde niet. Overgeconcentreerd luisterend leek het, naar mensen aan de afwas bij de aanrecht. Zijn gezelschap klaarblijkelijk.…

Kyteman

dagcolumn
4.3 met 7 stemmen 178
Ik was erbij. De jamsessie van Kyteman in Tivoli. We schrijven maandag 26 mei van het jaar 2014 en The Kyteman Orchestra stond twintig mens sterk op het popperig lijkende podium van de zaal die een groter verleden heeft dan toekomst. Vriend Peter had een kaartje over, of ik meewilde. En óf ik dat wilde. Iets na half negen begon het spektakel.
De koppies stonden gespannen. Ineens begon het. Het openingsnummer van twintig minuten was een voltreffer. Hoe kan een band hier nog overheen?
Er werden…

Pechtold - ga je schamen!

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 288
Maar liefst 36,8% van de Nederlandse kiezer is opgekomen om te bepalen wie namens ons in het Europees parlement mag zitten. D66 viert het als een enorme overwinning, maar als er één partij is die het als nederlaag zou moeten opvatten, zou dat toch bij uitstek D66 moeten zijn.
Maar nee, zelfs voor Democraten 66 blijkt dat niet de democratie, maar de zetels tellen.
Een schande.
Om D66 en alle andere democratische partijen deze houding af te leren heb ik het volgende voorstel. Als 36,8% van de…

Niet goed, geld voor jaren terug al

dagcolumn
3.7 met 6 stemmen 203
Net als in de film...ik wil het. Een hondje met stip op één van de 1001, laat de rest maar zitten. Of op z'n minst dezelfde ogen als een Verdell, like Tinkerbell. Het is jouw feestje, waar nog geen potterkijker op afkomt, als de uil ontbreekt. Of we laten het zo afspreken; als publiek denken we nergens aan. Want kijk nou toch zo schattig...krijg het heen en weer, denkt zo'n zeehond dan, met je applaus. Ze wiegen uit stress, wist U dat?
Ze noemden haar Topsy. Van twee eeuwen terug, gevangen in…

Gedwongen winkelnering

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 310
Als je verplicht bent om bij een bepaalde leverancier iets te kopen, heet dat gedwongen winkelnering. Het is niet bij de wet verboden, maar fris en zuiver is het ook niet. Neem het openbaar vervoer. Er zijn mensen die geen alternatieven hebben voor een reis met trein of bus. Is dat dan gedwongen winkelnering?
Nee, zeggen puristen; er is altijd een alternatief. Je kunt vragen of iemand je met de auto wilt brengen, of je neemt een taxi. Klopt, maar je bent dan afhankelijk van anderen of je moet…

Vroeger (1)

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 157
Vroeger was alles beter. Ik weet het, het is cliché. Maar clichés zijn niet minder waar. Meestal zijn ze pijnlijk genoeg de enige waarheid.
Ik voetbalde vroeger weleens op straat. Gewoon midden op een doorgaande straat. De bal belandde regelmatig in een achtertuin. De langste of de lenigste klom dan over de schutting. Ik gooide de bal terug op de straat en klom zelf ook weer terug. Ik was namelijk de langste. Niet alle buren uit mijn jeugd stonden te springen om dit ritueel. Maar het werd…