Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 26

Wet van Michels

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 321
Rinus Michels wilde dat voetballers de grenzen opzoeken waarbij alles is geoorloofd om te winnen. Logisch inherent aan spel en spelers.
Clausewitz schreef trouwens in 1932 al zijn beroemde stelling: “Fussball ist eine bloße Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln." De Chinezen vonden het uit. ‘Ts’uh-chüh’(2000 voor Christus) was al onderdeel van militaire opvoeding!
Suarez’ oorlogsbeetje was dus topvoetbal omdat het de Italianen verwarde waardoor Uruguay meteen daarna scoorde…

Vliegende mieren

dagcolumn
3.1 met 7 stemmen 205
Geuren roepen razendsnel een herinnering op omdat de geurreceptoren in je neus in verbinding staan met je oude hersenen. Maar vliegende mieren doen dat nog veel sneller. Donderdag 3 juli 2014 was het weer zover: de massale exodus van miljarden vliegende mieren op weg naar de snavels van merels, meeuwen, spreeuwen en leeuweriken. En bij het zien van het eerste exemplaar was ik in een fractie van een milliseconde weer terug in mijn jeugd. Geur van geteerde bielzen, geluid van grasmaaiers,…

De nieuwe heksen

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 236
In de jaren dertig woedde er een burgeroorlog in Spanje. Avontuurlijke en idealistische Nederlandse jongens gingen er totaal ongetraind heen om zich aan te sluiten bij de communisten. Zij vochten tegen generaal Franco die zich liet steunen door Hitler en die de democratische machten van het land probeerde te verslaan.
Waar hebben we dat vaker gezien? Tegenwoordig woedt er een burgeroorlog in Syrië. Avontuurlijke en idealistische Nederlandse jongens gingen er totaal ongetraind heen om zich aan…

Zonder zorg door het leven gaan.

dagcolumn
3.6 met 20 stemmen 245
Verwilderd kijk ik op het Noorden uit. Diep in mijn hart groeit een geldboom, nauw verwant aan de zonnige kant. Want wie een beetje inventief aangelegd is, plukt daar later de vruchten van. Super. Tegen de tijd dat mijn oude dag begint kan ik mijn geluk niet meer op, per slot van rekening levert het dan alleen de tuinman nog wat op. Toe maar, een moestuin nog wel...dan kent U mijn onnatuurlijke buien nog niet, waar zelfs geen cactus tegen opgewassen bleek.
Achteraf was het op de dag dat The…

Langzaam

dagcolumn
3.5 met 6 stemmen 279
Ik vraag me wel eens af wat ik in deze 21-ste eeuw doe. De krant heb ik opgezegd. De nieuwtjes mis ik, ook die van Slow journalismplatform De Correspondent moet ik bekennen. Ik lees geen boekrecensies. Het is niet aan mij besteed: literaire prijzen, de boekentop-10. Ik blijf uiterst volhardend zwelgen in de 19e-eeuwse klassiekers. Ik hou van het tempo. Langzaam.
Zo laat ik de TT in Assen dit weekend volledig aan mij voorbij razen. Sport kan mij niet langzaam genoeg gaan: wandelen, zwemmen,…

Zorg (1)

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 641
Laatst zat ik in een Franse wachtkamer. Het is geen hobby van me om over de grenzen medische instellingen te bezoeken. Toch was ik hier met een Franse vriend. We waren bij een specialist en ik zal u uitleggen wat ik hier meemaakte.
In de auto ontstond enige verwarring omdat we in een Franse stad, vergelijkbaar met Rotterdam, niet richting het ziekenhuis reden. Ik vroeg de vriend of we wel goed zaten.
'Oui, oui.. cinq minutes et nous sommes la', zei hij, terwijl hij ons in alle rust door de…