Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 35

Kouwenaar zonder plempfurie

dagcolumn
4.1 met 8 stemmen 228
Als kunst iets echt vraagt is het ernst als je het mij vraagt. Dat viel vanavond weer op bij Marlene Dumas. Je moet jezelf hoogst serieus nemen voor gepassioneerde overgave. Er komt een moment dat de kunstenaar los komt. Van zijn voorgeschiedenis: leraren ouders opleiding technieken. Het gevoel van zelf kunstenaar zijn. Niet te kiezen. Om naartoe te groeien. Voorbij dat punt is er verscherpt bewustzijn van het doen. De kunstenaar zit met huid en haar in wat hij of zij doet.
Onvolledige inzet…

Domme souvenirs

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 163
Op Schiphol liep een stel voor me met van die Vietnamese rijstplukhoedjes. Ik weet niet hoe ik ze anders moet noemen. De jongen had het hoedje al in zijn hand, het meisje droeg het rieten puntmandje nog bovenop haar hoofd. Ik herkende een bekend vakantiefenomeen; wat in het land van herkomst nog zo ludiek en charmant en traditioneel was, was te midden van alle reizigers in het tochtige Nederland ineens potsierlijk, overdreven en gewoon raar. De jongen bevond zich al in het stadium van besef,…

Laten we hem M noemen

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 165
Of beter O. M. uit F. Onze verdachte. Op een slechte dag vond hij zijn vrouw: dood. Een nachtmerrie of eigenlijk een dubbele nachtmerrie, want ze was zwanger. Wat doe je dan? Dan ga je met je enige kind, het overgebleven lid van je familie, dan ga je met je zoontje naar je moeder of naar je schoonouders. Je probeert je groot te houden. Je probeert te overleven. Je hebt geen idee aan wie je het moet melden.
Dan maar naar de huisarts. Die komt en constateert dat de vrouw dood is en haar ongeboren…

Fatwa(rtaal)

dagcolumn
4.1 met 12 stemmen 222
Zomaar even een greep uit de werkelijkheid...terwijl zij een waslijst aan voorschriften moet slikken, mag hij door het sleutelgat loeren of het vlees in zijn aanstaande badkuip hot or not is. En zij heeft nergens om gevraagd, maar als hij haar verkracht, is een bruiloft wel het laatste wat U verwacht. Hoe het ook zij, is ondergeschikt aan hij die hoe dan ook in het reine komt, want als zij niet bevalt gaat de zweep erover heen. Hij: en we noemen het Fatwa.
Daarbij vergeleken was de gemiddelde…

De miljoenen van de koning

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 157
Het Nederlandse koningshuis is geen gemakkelijk onderwerp. Als je er positief over schrijft is er niks aan de hand. Maar ga je een andere kant op, dan kan er iemand van pakweg de Rijksvoorlichtingsdienst mee lezen. En dan kan er van alles gebeuren. Want het koningshuis, dat is Nederlands eigendom. Daar valt niet mee te spotten, daar moet je altijd trots op zijn.
Kijk maar eens naar de man die een voorwerp naar de gouden koets smeet. Die man wilde gewoon zijn frustratie kwijt; over de…

Ijs

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 506
Persoonlijk kan ik geen ijs meer zien. Afgelopen weken heeft zo'n beetje elke Nederlander een bak ijs over zijn hoofd gemikt. Niet voor de kick, of vanwege een verloren weddenschap.

Dit alles voor het goede doel.…
Gustaf Kreuz31 augustus 2014Lees meer…