Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 36

Broek uit

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 205
Als ze om je hoofd vragen
Dan moet daar een reden voor zijn
Dat geldt in het algemeen
En dus ook voor Thomas Paine…

De duurste koffie

dagcolumn
4.2 met 11 stemmen 191
Ik heb de duurste koffie ter wereld gedronken.
Ik bedoel daarmee niet een espresso uitgeserveerd door een gefrustreerde Franse gérant op een terras onder de rook van de Eiffeltoren of een cappuccino van een Italiaanse ober die aan alles een hekel heeft wat geen Italiaans spreekt, maar luwakkoffie, gemalen van bonen die zijn uitgepoept door een civet-achtig beest met de weinig verrassende naam luwak.
Deze luwaks zijn geen koffiemachines. Het duurt dus een tijdje voor de pitten van de…

Bestuur en wetenschap

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 142
Ik ken bestuurders en ik ken wetenschappers. Een goed bestuurder is iemand die beleid realiseert en een wetenschapper is iemand die beleid analyseert. Nu ben ik de laatste tijd betrokken bij de herindeling van Bellingwedde en Vlagtwedde en zie ik bestuurders aan de ene kant, en wetenschappers aan de andere kant.
Wat mij opvalt is dat de bestuurders van de provincie helemaal niet kijken naar wat wetenschappers schrijven. Wetenschappers schrijven bijvoorbeeld dat gemeenten met een bevolking…

Niet te filmen.

dagcolumn
4.0 met 15 stemmen 579
En als er niets meer te redden valt, dan hebben we het nergens over...wat niet te filmen is, krijgt het publiek dan ook niet te zien. Want niets is ons te vreemd of te dol voor wat aandacht. En het toeval wil, zoveel. Zeggen als het uitkomt ja. Je hebt er alleen zo weinig aan om net te doen alsof je het snoepje van de week bent, maar ondertussen het kroost bij moeders van de straat staat te plukken. Omdat we snakken naar zo'n schat, zien we graag de cameraman over het hoofd en wat klopt er niet…

Tussenjaar

dagcolumn
3.8 met 8 stemmen 284
‘Society, you're a crazy breed
I hope you're not lonely without me’
Het liedje Society uit de film Into the wild probeert te beschrijven wat de jonge hoofdpersoon beweegt om afstand van de samenleving te nemen. Hij wil geen studie, geen uitgestippelde loopbaan. Hij verbrandt zijn paspoort en geld, gaat zwerven en probeert in de wildernis te overleven.
Nu vormt het liedje van Eddie Vedder de soundtrack van het afscheid van mijn zoon. ‘Succes, jongen,’ zeg ik als we midden in de…

Scherm

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 127
Ik las het onbedachtzaam en snel. Ik las de krant en schoot over de koppen van de kleine berichten. Net voordat ik mijn vingers wilde nat maken om de pagina om te slaan, stokte ik in mijn beweging.
Mijn hersenen werden de baas.
Een buigbaarscherm met grafeen vertoond. Op de Universiteit van Cambridge nog wel. Waar doen we deze tijd onderzoek naar? Naar onderdelen die mensen die van hebbedingetjes houden nog hebberiger maken. Een buigbaar scherm!
Wat is het nut?…
Gustaf Kreuz7 september 2014Lees meer…