Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 41

Mengsmering is de boodschap

dagcolumn
3.4 met 8 stemmen 205
Strijders voor het Kalifaat maken Jezidi’s slaaf en christenen niet.(TROUW 15/10). Blijkbaar zijn Fezidi’s voor soennieten nog ergerlijker dwalend dan wij. Jezidisme is ‘n Koerdische 'volksreligie'. Uit diverse religieuze bronnen, ook van vóór onze jaartelling, puttend: syncretisme. Ze geloven in de 'Pauwenengel' "Taus Melek". De voornaamste aartsengel. Aangehangen door 700.000 mensen meest Irakees.
Verwarrend, de sjiitische Sjah van Perzië zat op de Pauwentroon. Met bladgoud en…

Je weet niet wat je mist

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 162
Deze week kreeg ik voor mijn verjaardag een LP. Gloedjenieuw. Wat een sensatie. Ineens was ik terug in dat platenzaakje van mijn jeugd waar ik mijn eersteling kocht. Ineens was er geen economische crisis, geen relatiecrisis, iedereen leefde nog en de zon scheen.
Een LP. Een donkere schijf met liedjes die je vast kunt houden. Op kunt tillen. Wegleggen. Zo vertrouwd.
MP3 is een gecomprimeerde vorm van muziek. Hartstikke handig want je hebt er geen ruimte voor nodig en kunt het overal mee naar toe…

Slavjansk

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 173
Ik las vanochtend een verhaal van iemand die voor de opstandelingen werkte in Slavjansk en andere plekken in Oost Oekraïne. Zij werkte als Pr-medewerker, ze was Duitse en wilde de misdaden van haar ouders die voor de nazi’s hadden gewerkt neutraliseren. Zij staat, vrees ik, opnieuw aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Haar vijand zijn geen fascisten en haar bazen worden aangestuurd door een ouderwetse elite van machtspolitici die momenteel het Kremlin bevolken.
Wat haar verhaal…

Tussen kunst en kritisch

dagcolumn
3.4 met 16 stemmen 264
Krijgen we dát weer... moet het hoogste woord er uit en dat neemt al zoveel ruimte in beslag, maar daar vul je geen avonden mee. Laat ik het nieuws links liggen, rechtstreeks door naar de volgende ronde en waar was ik gebleven? Zin om voor te lezen dat Ge niet moet denken, dat kan ik zelf wel. Laat mij nou maar over the top in mijn knopjes zijn, daarentegen kan elke anonieme klepzeiker wel op zijn buik schrijven: niet dat het indruk achter laat.
Enge wereld, dat hangt in de lucht. Binnen de…

Zorgen om zorg

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 621
Alleen in de winter, tussen de kalen boomtakken door, kan ik ze soms in de verte zien: mijn overburen. Dan zie ik een man van een onpeilbare hoge leeftijd, heel voorzichtig in huis schuifelen. De vrouw, ook heel erg oud, zie ik alleen als ze de krant leest, onder het licht van een tafellamp. Ze hebben het goed samen; ze krijgen zelden bezoek, maar ik heb de indruk dat ze dat helemaal niet nodig hebben.
Ik heb ze ook eens ontmoet, bij toeval, want ze komen zelden op straat. Ik liep langs het…

Voorbrug

dagcolumn
2.0 met 5 stemmen 1.148
Het VMBO heette vroeger MAVO. Erg veel verschil maakt het misschien niet. Alhoewel de praktijk toch wat anders in elkaar steekt. Er worden andere lessen gegeven tegenwoordig en het onderwijssysteem is sinds die tijd al wel vijf keer op de schop gegaan.

Sommige dingen veranderen.…