Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 45

Vliegertjes

dagcolumn
4.4 met 7 stemmen 231
Fransen gooien jaarlijks gemiddeld 20 kilogram eetbaars weg. Waarvan 7 kilogram onuitgepakt. In restaurants gaat 230 gram eten p.p. per maaltijd naar de afval. Daarom vanuit Lyon campagne voor ‘le doggy bag’. 'Bedelaarsgedoe' volgens vele traditionelen. Goed voor ordinaire Amerikanen met hun barbaarse reuzenporties. Maar Fransen houden maat – beschaafd volk.
Yoann Blanc, chef-kok La Tête de Lard in Lyon, prefereert de boodschap ‘eerst bordjes leeg anders geen toetje.’ Het wordt ook…

Dag Franse Taal

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 156
Donderdag 13 november was het de Dag van de Franse Taal maar frappant genoeg kon het mijn humeur niet bederven. Ik zie zo’n dag als een truc van het onderwijs om kinderen te stimuleren om toch svp voor de Franse taal te kiezen terwijl het een taal is die op haar retour is. Frans is met name impopulair omdat je het nooit nodig hebt en niemand meer hoort spreken. De Franse taal wordt je met zo’n rigide themadag door de strot gedrukt en ik kan daar alleen maar recalcitrant van worden.…

Herdenken

dagcolumn
4.1 met 7 stemmen 221
Als je familielid is verdwenen met de MH17 kun je meedoen met de nationale rouw. De rouw van een natie. Een natie die geen eenheid is, want de ene politieke partij wantrouwt de andere politieke partij: het is een randstadkabinet, zegt Buma. Er moeten minder, minder, minder, zegt Wilders. De NAM moet de schade vergoeden, zeggen de aardbevende bewoners in Groningen en de NAM vindt dat ze al genoeg doet. Staatssecretaris Van Rijn moet aftreden, vindt de SP. Het is moeilijk om een eensgezinde natie…

Omgekeerde wereld

dagcolumn
3.6 met 19 stemmen 914
Dubbele paspoorten en agenda's, de hele wereld kan hier terecht voor een dubbelleven mét inkomen, éénmaal thuis om te verdubbelen en wie ligt er nou niet dubbel van het lachen? Right. Daarentegen moet tegen elke prijs voorkomen zien te worden dat eigen volk niet teveel gehecht raakt, want dat kwetst maar. Hoe alles op alles wat U lief is, ingezet om de aanzwengelende horde vorstelijke gasten een riant verblijf te gunnen.
Met als gevolg dat het beneden alle peil is, ons respect voor onze…

Hype of niet

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 159
Kun je de aandacht voor de val van de muur een hype noemen? Nee, want volgens het woordenboek is een hype iets dat tijdelijk veel aandacht trekt maar in feite niets voorstelt.
En dan zitten we bij de muurval niet goed, want het was op 9 november 1989 al een van de indrukwekkendste gebeurtenissen uit de naoorlogse tijd en dat is het nu nog. Wat wel opvalt is dat bij het vorige jubileum de aandacht een stuk kleiner was. Zou dat komen omdat 25 jaar een magischer getal is dan 20 jaar?
Het…

Piet (2)

dagcolumn
3.0 met 5 stemmen 192
Er is weer een nieuw Pietenhoofdstuk toegevoegd aan de soap die Sinterklaas heet. De politie gaat namelijk undercover Pieten inzetten tijdens de intocht in Gouda.
Undercover Pieten, echt waar.
De politie is bang dat er mensen zijn die het kinderfeest willen verstoren. Behalve de idiote gedachte dat er überhaupt mensen zijn die daar aan denken, wie gaat er nu een kinderfeest verstoren? Deze mensen zouden echt bestaan volgens de politie. Vandaar de undercover Pieten.
Ik bedenk wat er zou kunnen…