Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 48

Hoe copuleus is God

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 337
Een mens kan plomp klinken. Zoals dinsdagavond bij de presentatie van het Grunbergnummer van de God van Nederland. Ik zei van een gast op Grunbergs Argentijnse verjaarspartijtje dat hij met ‘aplomb’ overkwam. Op de tv-documentaire. De gast geldt nu als semicriminele indringer. Op de groepsfoto bij Bijzondere Collecties.
Ik weet nog dat ik even aarzelde maar toen aplomb uitsprak zoals we het hier schrijven. Naast mij hield een normaliter alleraardigst iemand – Marion Peters,…

Bestaat niet

dagcolumn
4.0 met 6 stemmen 709
“Mama, Koen heeft gezegd dat Sinterklaas niet bestaat. Is dat waar?”
Mijn moeder stond de was op te hangen aan de waslijn in onze tuin in Dieren. Het was een fijne, zonnige dag en het was volgens mij voorjaar of bijna zomer. Mijn moeder droeg een lange fleurige jurk en er hipte een merel in het perfecte gras dat die zaterdag messcherp was geknipt door mijn vader. Het was zo’n dag dat we op school zongen: Wie moet er nou nog een jààààààs aan.
Ik weet nog dat mijn moeder op dat moment…

Makkelijk is moeilijk

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 153
Mijn goede vader is als vijfjarig kind op een Belgisch paard gezet, u weet wel, zo’n werkpaard met spierbundels zo zwaar dat Schwarzenegger ze niet kan tillen. Hij reed een eindje en mijn opa en oma juichten: Henkje kan paardrijden!
Mijn vader herinnert het zich nu nog.
Paardrijden is dus erg eenvoudig, want vijfjarigen kunnen ongetraind paardrijden.
Ik ken echter ook een vrouw die beweerd dat ze niet kan paardrijden. Dat zegt ze, ondanks het feit dat ze al tientallen jaren les heeft en van…

Hamertje Tic.

dagcolumn
3.6 met 11 stemmen 185
Terecht of niet, dat het helpt. Maar zolang rechters blijven hameren op veler verzoek, is er allang geen sprake meer van een uitzondering. Zo komt het wel heel regelmatig voor dat iemand ontsnapt, gelijk alweer vrijkomt of sowieso nooit op komen dagen. Maar hier wordt geen kritiek geduld, nog geen onvertogen woord of zij rukken nog net niet de grond onder je voeten vandaan. Of U wilt opstaan voor Hare ijzeren wil, geridderd nog wel, als de wet nou echt zo puik in orde zou zijn.
Dat ratelt maar…

Reizen

dagcolumn
3.9 met 7 stemmen 184
Dit stukje komt tot u vanuit de bus onderweg van Montevideo naar Punta del Este, Uruguay. Ik reis - ik schreef er al eerder over - en ben nu op weg naar de tweemaster de Anne Margaretha, die mij vandaar naar Ushuaia brengt, het zuidpuntje van Zuid Amerika. Mijn korte verblijf in Montevideo is de prelude van een reis van in totaal zeven weken.
Reizen is ook gewoon afzien. Het doet iets met je. Je gaat verschillende stadia door. Vanaf het punt dat je je huis verlaat ben je niet meer dan een unit.…

Mus

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 686
Op deze laatste zondag van november wil ik u niet lastig vallen met een column over oorlog, politiek of ruzie. We hebben al genoeg zware kost mogen verstouwen afgelopen week.
Gelukkig was er deze week het nieuws van de Afrikaanse woestijngrasmus. Die was neergestreken in de Polder van Alphen aan de Rijn. En waar je tegenwoordig de indruk hebt dat zelfs natuurliefhebbers filmpjes op internet bekijken, werd het tegendeel bewezen afgelopen dagen.
En dat was nieuws.
Het is een drukte van belang…
Gustaf Kreuz30 november 2014Lees meer…