Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 20

Leven na de Dood

dagcolumn
3.4 met 7 stemmen 514
De afgelopen week schreef een geachte collega een snelvers met dit raadsel als onderwerp.
Er zijn een paar aspecten van de gedachtewisselingen hierover die ik interessant vind om onder het vergrootglas te bekijken.
Je kunt denken dat het kan.
Je kunt vinden dat het niet kan.…

Ik zag Palmyra

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 1.369
Toen mijn dochter zes maanden oud was kreeg ik de kans om op te treden voor Shell en medewerkers van de Nederlandse ambassade in Damascus. Wij bleven een week. Samen met mijn vriendin en onder begeleiding van onze vriendin en gids Esselien van de Sande togen wij in een geleende auto dwars door de woestijn naar Palmyra. Ik wist niet wat mij te wachten stond want na zo’n lange, dorre rit, verwacht je niet veel. Al had het landschap enorm veel charme en kan een woestijn prachtige vergezichten…

Concentratie

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 143
Aan het eind van het ritueel vertelde de voorzitter, professor Thomassen, in welke volgorde we de zaal zouden verlaten. Ik was de promovendus. Het was mij van te voren verteld en toegegeven, het was niet erg moeilijk. Ik moest met mijn paranimfen als eerste achter de pedel aan lopen, de mevrouw met de staf. De rest hoefde ik niet te weten. Hoe moeilijk kan het zijn?
Maar ik was het helemaal kwijt.
Ik had net drie kwartier antwoorden gegeven op vragen van zes professoren en het uiterste van mijn…

Op café gaan

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen 193
Loop met mijn kameraad door de verlaten straten van Antwerpen. Een café roept. Eén blik is genoeg. Nemen plaats aan de bar en zien voor ons wel dertig prethaken, zoals Harrie Jekkers ze zou noemen. De muren volgehangen met schoolborden. Namen van bieren geschreven met krijt. Keurig gesorteerd naar land. Een waar mannenparadijs. Alhoewel, we kunnen natuurlijk maar een fractie van het aanbod tot ons nemen.
Een Zeeuws bier op basis van oesters lijkt mij wel wat. Mijn maatje bestelt zijn…

Joris

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 269
Ooit stond een stel jochies bij elkaar bij de zandbak van de kleuterschool van een dorp aan de rand van het bos. Ik was er één van. 'Kijk', zei de stoerste van het stel. 'Hier staat KUT.' Hij wees met zijn vinger naar de letters op de rand van de zandbak. In zijn andere hand had hij de baksteen waarmee hij de letters geschreven had. Wij waren diep onder de indruk.
Nu zit ik met zeker 600 anderen in de Arnhemse Koepelkerk. De mensenmassa in de volmaakt ronde ruimte en de balkons in twee…

Vestigingsdiploma

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 209
Gezwoegd heb ik voor mijn Vestigingsdiploma. Ik weet het, het klinkt een beetje alsof ik geboren ben in 1942 en eind jaren 50 deze studie heb afgerond. Maar u ziet het verkeerd: ik was halverwege de jaren negentig jong.
Vestigingsdiploma, het klinkt oud.
Toch was het idee nobel. Je doet een opleiding tot ondernemer en om echt een eigen zaak te mogen starten, heb je een extra diploma nodig. Want een eigen bedrijf start je niet zomaar was het idee.
Met nadruk op 'was'.…