Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 32

Kleren maken de mens

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 188
Op de Middelbare School hadden we een avontuurlijke, ondernemende, zeer uitgesproken 'linkse' leraar voor het vak aardrijkskunde. De inhoud van dat vak was, toen in elk geval, zeer ruim. We leerden de ligging en karakteristieken van vele landen op de wereldbol vooral aan de hand van en naar aanleiding van actuele gebeurtenissen. Dus de nationale kranten lezen, met actueel nieuws, was een legitieme studiemethode die ons vanuit het nu leidde naar interesse omtrent hoe die situatie zo gekomen was.…
Ton Hettema15 augustus 2015Lees meer…

Een avond in Lier

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 138
Ineens bevond ik mij in het huis van de Vlaamse schrijver en kunstenaar Felix Timmermans. Hoewel hij al in 1947 overleed was het nog steeds zijn huis. Lange tijd bewoond door zijn dochter en onlangs verkocht aan een kunstenaarsduo, dat ik tot mijn vriendenkring mag rekenen.
Zij een even charmante als ongetwijfeld briljante natuurkundige met een oogopslag alsof ze zelf Marieke zou kunnen zijn, hij een levensgenietende ideeënman die het liefst denkt, praat en werkt in metaforen en plastisch…

Zonnebloemen

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 156
Lebanon is een film. Een film over oorlog. In de eerste plaats een film over hoe vijf jongens in een tank een oorlog beleven. Het is een claustrofobische film, want hoewel de tank een formidabel wapen is, is het ook een val voor de bemanning.
In de tank zit een commandant die geen gezag heeft. Een schutter die er voor het eerst in zit en bang is om te schieten op mensen van wie hij het gezicht kan zien. Het is een moderne tank, dus hij krijgt de gezichten van mogelijke slachtoffers van heel…

Woar kom ie weg?

dagcolumn
4.6 met 5 stemmen 175
Groningers stug? Geen idee waar die onzin vandaan komt. Om de haverklap worden we aangesproken: 'Woar kom ie weg?' Mijn maatje en ik doen een stukje Noaberpad. Een laatste training voor de Dodentocht in Bornem.
Een groot monument bij de Geselberg. Onbekende namen in steen refereren aan de waterproef, de martelingen en de brandstapel. Opdat we de zestiende eeuw niet vergeten. De heksenjacht.
Meester Rugers. Hoor het hem nog zeggen: 'als je verdronk was je onschuldig, bleef je drijven, dan was je…
René Turk11 augustus 2015Lees meer…

BED AND BREAKFAST

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 275
Ik kijk nog altijd vol verwondering naar hoe onze sapcentrifuge thuis sap uit wortels of bieten weet te slingeren. Stop mijn gebruikte wandelschoenen in dat apparaat en je hebt een idee hoe de koffie in een doorsnee Britse B&B smaakt. Toch kom ik er graag. Niets leukers dan keihard de persoonlijke levenssfeer binnendringen van mensen die in hun private domein onderdak aanbieden. Mijn vrouw en ik verblijven nu in Wales. We hoppen van het ene B&B naar het andere. Met telkens opnieuw sterke thee,…

Roos

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 188
Er zijn zo van die dingen die je bij blijven na een weekje vakantie in je eigen woonplaats. De rust die je ervaart. Bijna ga je hopen dat al die mensen niet meer terugkomen van vakantie.
Niet erg aardig, maar wel heerlijk.
Bijna geen knetterende scooters op straat of verlaagde geblindeerde auto´s met knalharde 'muziek' of andere gehaaste medemensen. Ik kan niet ontkennen dat zelfs een supermarktbezoek ontspannender wordt. 
Er lopen wat mensen ja. De meeste rustig winkelend. Bij binnenkomst…