Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 37

Nederlands.nl

dagcolumn
4.0 met 7 stemmen 469
Gistermiddag (donderdag) hadden wij (mijn vrouw en ik) hier thuis een overleg met thee en sympa-tea over de situatie van teruggelopen bezoekersaantallen op deze site. Onze zeer gewaardeerde initiatiefnemer en hoofdredacteur JM overweegt om niet langer in deze opzet, in dit format of op deze manier door te gaan.
Enkelen van onze vaste en trouwe lezers en schrijvers hebben intussen gereageerd, maar ik ben nog op zoek naar... ja, waar naar? Naar meer intelligentie. Meer inzicht in de situatie…
Ton Hettema19 september 2015Lees meer…

Outletstad Remunj

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 158
Wie is er niet ooit heel hard langs Roermond gereden om op tijd in Maastricht te zijn. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe TheaterHotel De Oranjerie er nou eigenlijk van binnen uitziet. Misschien ben je zelfs wel eens in Roermond geweest. Dat was dan ongetwijfeld eenmalig want Roermond heeft zijn ziel verkocht aan de duivel. De duivel die zich commercie noemt.
Roermond heeft een enorme outlet. Het is een kunstmatig dorp met enkel kledingwinkels van de bekendere, lees: duurdere merken. Een…

Rechtgeaarde mensen

dagcolumn
5.0 met 3 stemmen 154
Laatst zag ik een boek staan bij mijn boekhandel Godert Walter: the righteous mind – op zich niet een boek dat mijn aandacht pakt, maar wel de ondertitel: waarom goede mensen verdeeld zijn door politiek en religie.
Het is van de moraalpsycholoog Jonathan Haidt. Alleen al het woord moraalpsycholoog zou mij om doen lopen, maar ik kan u dit boek van harte aanraden als u wilt begrijpen waarom uw vriendelijke buurman, uw aardige tante, de collega waar u zo graag mee samenwerkt toch naar de kerk…

Vandaag is de mooiste dag

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 185
De laptop is om zeep. Ik stop hem in mijn rugzak en ik fiets naar mijn wonderdokter. Hij is zojuist bezig met het schilderen van pompoenen. Besteld in Amerika. Enthousiast vertelt hij over zijn grote passie: Halloween. Hij laat me filmpjes zien met zingende kalebassen. In oktober mag hij exposeren in ons plaatselijke tuincentrum.
Een leraar vertelt over zijn toen tienjarige zoon. Op een zondagmiddag wil hij graag met hem de natuur in. Dacht terug aan toen hij zelf zo jong was. Dat hij meestal…
René Turk15 september 2015Lees meer…

Met een column de wereld verbeteren

dagcolumn
5.0 met 4 stemmen 184
Tussen mijn ruim 200 columns op deze uitstekende website zaten heel wat voorstellen om de wereld te verbeteren. Helaas is die wereld alleen maar slechter geworden:
We breken al jaren achter elkaar warmterecords, maar we werken onverdroten voort aan de vernietiging van onze planeet. We blijven wanhopig zoeken, maar we hebben nog steeds geen broertje of zusje gevonden op een afstand van pakweg een paar honderd jaar ruimtereizen.
De verzorgingsstaat is in de afgelopen jaren weer verder…

Democratie

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 127
Gisteren was het de dag van de democratie. Deze dag is in het leven geroepen door de Verenigde Natie (VN). De rest van Europa viert deze dag op dinsdag 15 september. Maar dan hebben we in Nederland wat anders te doen: Prinsjesdag. 
Het is zeer waarschijnlijk toeval dat de VN een 'feestdag' in het leven roept, die op eenzelfde dag valt als Prinsjesdag. Dat het toevallig gisteren ook Open Monumentendag was, maakte dan weer niets uit. Daar was geen commissie voor nodig.
Maar we vierden dus dat we…
Gustaf Kreuz13 september 2015Lees meer…