Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 42

Nederlandse Taal

dagcolumn
3.5 met 6 stemmen 193
Dit wordt een experimentje.
Daar ben ik gek op.
Dus dit heeft geen academische waarde of grondslag.
Gelukkig maar.…

ANWB van de ziel

dagcolumn
4.8 met 4 stemmen 138
Bij terugkeer van ons bezoekje aan het strand bleek de Volvo 'en panne'. De startmotor deed zijn best maar het gaspedaal leek een nutteloos stuk metaal voor de rechtervoet. En ineens slaat er een heel klein paniekje om je hart: Heb ik wel Europa-dekking? In zo'n geval bel je niemand anders dan de ANWB. Die ouwe trouwe organisatie die ze in Frankrijk niet hebben. Geduldige medewerkers delen je smart, stellen je gerust, zoeken je verzekering erbij, regelen een sleepdienst, maken een grapje,…

Oranje verslaat chimpansees

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 168
Chimpansees hebben soms dezelfde problemen als mensen. Net als bij mensen, zijn er onder chimpansees ordeverstoorders. Sommige jonge mannen willen met vrouwtjes neuken, terwijl dat recht is voorbehouden aan de alpha-aap. Dat is overtreding van de wet. De orde moet dus bewaakt.
Mensen hebben ook problemen met aapjes die zich niet aan de regels houden. Wij hebben daarvoor een rechtstelsel opgezet. We hebben agenten die door de straten wandelen en die langskomen als je een melding doet van…

Usjes uit Kampen

dagcolumn
3.2 met 5 stemmen 190
In juli was ik samen met een maatje in Noord-Ierland. Belfast om precies te zijn. We wilden een dagje naar The Giant's Causeway. Deze gestaafde rotsformaties behoren tot de honderd mooiste plekken ter wereld. Volgens een website. In Nederland gelezen.
Op het station zien we dat we er lang over gaan doen. De sneldienst al weg. We zitten uren in bussen. Het regent de hele dag. We klagen niet. De route is prachtig.
Als we aankomen, zien we dat we kort kunnen blijven. De laatste bus vertrekt…
René Turk20 oktober 2015Lees meer…

Ode aan de aardappel

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 292
Wat het vluggertje is voor onze hormonen, levert de aardappel ons voor de maag. Dan heb ik het uiteraard over patat. Of friet, wat jij wilt. Of chips. Het zorgt voor een razendsnelle bevrediging van opkomende trek. Tegelijk is de aardappel een onderschatte groente. Terwijl ik, en velen met mij, letterlijk groot zijn gebracht met dit knolgewas. Zes dagen in de week kwam hij in mijn jeugd op tafel. Die ene keer in de week dat hij niet op mijn bordje lag was, aten we macaroni - de elleboogjes - of…

Gift

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 177
Ik weet niet hoe het met u zit, maar eigenlijk ben ik al dood. Tenminste, als ik de commercials van de laatste tijd moet geloven.
Eerst zat ik niets vermoedend, met mijn hand in een bak paprikachips. Op televisie zag ik een helder kijkende mevrouw, in badpak. Ze zei tegen ineens tegen me: 'Dat dacht ik dus ook.' Ik had even gemist wat ze bedoelde. Maar het bleek, dat ik er aan moest denken, dat ik binnenkort ook een donorlong nodig had. 
Of moest ik hem nou geven?
Een beetje uit het veld…