Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 51

Tango

dagcolumn
4.0 met 8 stemmen 288
Kersttoespraak
ALEX: “Beste Landgenoten. Vooral dit jaar voelt het alsof in de komende stille dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw, de met passagiers uitpuilende gondel van onze aardse mensenwereld onherroepelijk aan de ketting van onze goede voornemens wordt opgetrokken in de achtbaan van de Tijd, naar het balanceerpunt van de hoogste schans, om straks vanaf begin Januari, in vrije val het traject door te suizen dat we over een jaar zullen evalueren als ‘GTST 2016’.”
MAX: ‘Nee, nee,…
Ton Hettema26 december 2015Lees meer…

Het einde van het kerstdiner?

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen 112
Afgelopen weken heb ik voor veel bedrijven gewerkt waarvan er enkele een curieuze beslissing hebben genomen. De beslissing om het kerstdiner niet meer kerstdiner te noemen maar eindejaarsdiner. Inderdaad; om andere culturen niet voor het hoofd te stoten. Wat is hier aan de hand?
Allereerst gaat het niet om culturen maar om geloven. We zijn compleet spastisch geworden als het gaat om rekening houden met onze islamitische en gekleurde medemens. Natuurlijk moeten zwarte pieten het veld ruimen:…

V&D en de generatiekloof

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen 148
Soms denk je dat iets er eeuwig is. Dat heb je met alles wat er was op het moment dat je wordt geboren.
Zo stond er, niet tot mijn verbazing, een muur midden in Berlijn. Die muur was ondoordringbaar. Als Westerling mocht je er door, maar aan de andere kant van de muur wachtten jou spionnen die elke stap van jou in de gaten hielden. De mensen die aan de oostzijde van de muur woonden, mochten er mondjesmaat door en alleen als ze de zegeningen van hun communistisch regime bezongen.
Of als ze als…

Achter glas

dagcolumn
4.1 met 7 stemmen 250
Ik trek baantjes in een haast leeg zwembad. In mijn oneven banen zie ik een kerstboom achter glas. Bij iedere slag komen flarden van mijn week voorbij. De warme ontmoeting met een Servische schaapsherder uit Kosovo. Een huilende lesbienne uit Oeganda. Onder water, boven water. Lichtjes schitteren in het raam.
De herder leidt een rustig leventje op een berg. Van de één op de andere dag wordt deze hoogsensitieve man beschuldigd van moord. Het klinkt als een film. Vanaf de top ziet hij de rook…
René Turk22 december 2015Lees meer…

Identiteit

dagcolumn
4.5 met 6 stemmen 191
Ineens schoot het me binnen. En eerlijk gezegd liet het me niet meer los. Ik wilde mijn eigen gedachte verder uitdenken alsof ik een bedrijf kon gaan starten. Want eerlijk gezegd denk ik dat wij, Nederlanders, onze identiteit kwijt zijn.
We hebben geen Nederlands Elftal meer. Dat gekke voetbal verenigt ons en geeft ons het idee dat we als klein land ook ergens meetellen. Dat dit verleden tijd is hoeft geen uitleg.
Onze samenleving is zo gemulticulturaliseerd, dat het erop lijkt dat dit onze…
Gustaf Kreuz20 december 2015Lees meer…