Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 14

SPHYNX*

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 134
De Sphynx, die op het plateau van Giza, bij de hoofdstad van Egypte Cairo ligt uitgestrekt, met zijn rug naar de drie fameuze pyramides, is al duizenden jaren een mysterie.
Vele boeken en artikelen zijn gedurende die tijd geschreven waarin pogingen worden gedaan dit mysterie te verklaren.
In mijn boekenkasten staan minstens twintig titels die de geheimzinnige kunstwerken van het oude Egypte als onderwerp hebben.
Fascinerend vind ik het om kennis te nemen van de redeneringen en reconstructies…

Interpretatie

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 821
Interpreteren is een hoge kunst.
De kunst van INTER oftewel TUSSEN en PRETEREN oftewel VOORSTELLEN.
Dit laatste heb ik afgeleid van PRETENTIE d.i. de manier waarop iets of iemand zich voordoet.
Dus interpreteren is in mijn interpretatie: de kunst van het met al je daartoe geschikte instrumenten PENDELEN tussen iets wat je waarneemt en de BETEKENIS ervan.…

Engelen

dagcolumn
3.2 met 4 stemmen 218
Ook al verklaart iedereen het voor onmogelijk, en al heb ik nog niet veel houvast aan m'n onderwerp, en al zal ik dat misschien voorlopig ook niet krijgen, ik vind het van het allergrootst belang om er een boek over te schrijven.
Al kost het me zeven jaar, wat een belangrijk getal schijnt te zijn in die sferen, tronen, hiërarchieën of regionen.
Waarom?…

Ontstembureau

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen 134
Heeft u gestemd?
Als u gestemd heeft, bent u ontstemd of wordt u ontstemd. Ik schrijf dit voordat de uitslag bekend is en toch weet ik het al.
Of u vond het kattenkwaad en was al ontstemd toen u naar de stembus liep om te stemmen, of u vond het een goed idee en hebt voor gestemd en verloren. Dan bent u ontstemd vanwege de uitslag. Of u hebt voor gestemd, maar het is geen geldig referendum en dan vraagt u zich af waarom de overheid hier veertig miljoen aan moest besteden.
Of u heeft tegen…

Liefde is loslaten

dagcolumn
4.0 met 7 stemmen 289
Kennelijk verveelt de mensch zich algauw te pletter, ondanks internet en is een film of documentaire natuurlijk te min. Met gevaar voor een eigen leven, kruipen we daarom het liefst bij een leeuw op schoot en als wij niet om op te vreten zijn, aaien we met z'n allen wel een dolfijn hartstikke dood. Men neme een hond uit alle liefde, maar schoppen net zo lief een andere hond aan gort. Als het maar om dieren gaat.
Zo was er eens een man, dik tevreden. Die zijn hele verzameling roofdieren maar…

Marjolein in het klein

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen 217
De beginjaren van Lowlands, toen je er nog kon lopen, was ik erbij. Drie edities vol waar geluk. Toen ik zeven jaar later nog eens een poging waagde, schrok ik me kapot. Wat ik toen ervoer, werd door niemand beter bezongen dan door Huub van der Lubbe: 'Niets is zo eenzaam als een stampvol café!' Alsof hij aan de andere kant van de tent, net als ik, verdwaasd om zich heen keek. Waar ben ik in hemelsnaam terechtgekomen?
In die tijd werkte ik samen met twee anderen in de logistiek. We hadden een…

Twin Peaks: See you in 25 years

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 212
Mijn dochter komt over enkele dagen thuis. Ze heeft vijf maanden gereisd door Azië en Australië. Eindelijk is mijn gemoedstoestand zo dat ik me volledig kan overgeven aan Twin Peaks. Want Twin Peaks is de jaren negentig tv-serie die ongeveer alle ellende bevat die je niet wilt dat je 18-jarige dochter overkomt. Vanaf de eerste aflevering - de serie telt 30 afleveringen - lijkt de vraag centraal te staan wie de 18-jarige Laura Palmer in het stadje Twin Peaks vermoordde. Kenners weten dat deze…

Nederlands

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 651
Volgens docenten en wetenschappers moet het vak Nederlands nodig op de schop. De geleerden zijn afkomstig van acht Universiteiten, zo vernam ik uit het nieuws. Ze presenteerden in Groningen een aantal voorstellen die voor verbetering moeten zorgen binnen het vak Nederlands.
Waarom?
Omdat leerlingen Nederlands saai vinden. Ze gaan liever gymen of klungelen met chemische stofjes. Geen vmbo-er die de afkorting voor kwik kent, maar ermee experimenteren is top. De docenten en wetenschappers willen…