Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 23

Het Grotere Verband

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 150
Toen ik vanochtend m'n vaste boswandeling maakte in gezelschap van het kwispelwezentje met de krokodillenkaken, en ik me afstemde op het onderwerp van de zaterdagcolumn voor nederlands.nl, en mijn netvliezen met al het groen van al het uitbundige, overweldigende gebladerte werden ingekleurd, realiseerde ik me dat het pilaartje tekst deze keer over Saturnus zou moeten gaan.
Saturnus-dag dus.
Zoals u begrijpt, zoals dat gaat bij het ontwikkelen of uitleggen van iets wat ingewikkeld is (als een…

Een valse wekker die op tijd klinkt

dagcolumn
5.0 met 7 stemmen 167
Gloria Wekker is cultureel antropoloog en voor u bang wegklikt: iemand die stelling neemt in het zwart-wit debat.
Volgens Gloria zit vierhonderd jaar slavernij nog steeds tussen uw en mijn oren. Daardoor wordt er onder andere bij de politie systematisch gediscrimineerd. Het bijzondere van haar bijdrage aan het debat is dat ik het totaal oneens ben met haar uitgangspunt en het eens ben met de consequenties die zij heeft waargenomen. Zij is als een valse wekker die op tijd klinkt.
Want ze heeft…

Altruïsme

dagcolumn
3.2 met 6 stemmen 186
Het werd me zomaar gezegd. In een echt gesprek ook nog. Het woord kende ik wel, maar toen ik mijn gesprekspartner het hoorde uitspreken, kwam de klank me niet bekend voor. Mijn hersens voorzien mij doorgaans van elke informatie die ik nodig heb. Ze haperen niet veel.
Deze keer wel.
Ik voelde de leegte boven in mijn hoofd. Het leek alsof mijn hersenen terugschakelden naar de eerste klas van de basisschool: Lettergrepen. In mijn hoofd verdeelde ik namelijk eerst het woord:
Al-tru-ïs-me. Dat was…