Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 24

POËZIEL

dagcolumn
3.9 met 8 stemmen 267
Ik hou van alle goeie poëzie. Maakt me niet uit van wanneer of van wie. Zolang ze maar doordrenkt is van finesse. Kan ik mijn dorst naar ware diepgang lessen. Hoe meer zij van enigma is doordrongen. Hoe krachtiger mijn hart klopt in mijn longen. En eenmaal opgenomen in mijn bloed. Verspreidt haar warmte een robijnen gloed. Die ik voor altijd in mijn boezem koester. Gelijk een Zephyr, maar het liefst wat woester. Enzovoorts...
Mijn achttien jaar jonge neef(je) doet rond deze tijd z'n eindexamen…

Dit land is jouw land, dit land is mijn land

dagcolumn
4.0 met 10 stemmen 159
Eén van de beroemdste vergeten liederen is ‘This land is your land, this land is my land’. Het is bekend gemaakt door Peter, Paul and Mary, maar was oorspronkelijk geschreven door Woody Guthrie.
Ik wist het ook niet. Maar wat helemaal nieuw voor me was, was de heel mooie strofe die uit het lied verdwenen is.
Was a high wall there that tried to stop me
A sign was painted said: Private Property,…

De bajes, gevangenis en de zwarte dolfijn

dagcolumn
3.0 met 6 stemmen 391
Met heel grote verbazing zat ik op de televisie mee te kijken naar een uitzending over een Russische gevangenis. Niet zomaar een bajes, waar mensen al tekeer gaan als ze "niet goed behandeld worden", nee een gevangenis met hoofdletters.
Dus ook geen gevangenis waar men klaagt als men geen computer heeft, geen bajes waar "gelucht" mag worden in de buitenlucht, neen, een regime-opsluitmogelijkheid zonder optie om te ontsnappen.
Wanneer een gevangene om welke reden dan ook uit zijn cel wordt…

Speeddaten is er niets bij

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 210
Woonbegeleider minderjarige asielzoekers. Het lijkt me prachtig. Lees de vacature vijftien keer door. Drie medewerkers, fulltime, 240 dagen per jaar. Ik reken me suf maar kom er niet uit. Mail, bel, word niet teruggebeld, bel nog een keer.
'Je bent wel een doorzetter!' zegt de vrouw aan de andere kant van de lijn.
'Nee, je hoeft je huis niet op te geven. Het genoemde diploma is een indicatie. Ervaring en leeftijd zijn niet van belang. We zoeken een type. Als je een verpletterende brief…

Superman

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 1.579
Ik snap veel. En wat ik niet snap probeer ik te snappen. Maar het gebeurt me ook weleens, dat de situatie kansloos is voordat ik aan het snappen toe kom. In mijn hoofd staat een denkbeeldig aapje met bekkens tegen elkaar te rammen om de leegte op te vullen. Mijn gevoel stuurt in paniek SOS berichten naar mijn hersens: jongens, wat moeten we!?
In zo'n situatie kun je eigenlijk maar twee dingen: lachen of huilen. En dat had niks te maken met de persoon. Ik neem niemand op de hak, maar houd dus…

Alive

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 126
Het komt wel eens voor dat ik ergens beland door omstandigheden. Vroeger toen ik nog de illusie had dat het leven louter uit hoogtepunten zou bestaan, ging ik die uit de weg. Maar, ouder en wijzer, heb ik geleerd om de treurnis in het leven te romantiseren. Een gave waar je niets aan hebt.
Tenzij je schrijver bent.
Het was ergens diep in Duitsland. Daar waar vroeger 'Het ijzeren gordijn' begon. Niet ver van Oost-Duitsland en Tsjechië. Om een reis in tweeën te breken was ik er neergestreken.…