Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 36

Naïviteit

dagcolumn
3.5 met 8 stemmen 157
Wereldorde
De vijftiende 'verjaardag' van 9/11 nadert.
De dodelijke dinsdag in 2001, waarop een zevental gebouwen van het World Trade Center in New York werd opgeblazen, een vleugel van het Pentagon met grote precisie werd verwoest door een explosie, en een Boeing 757 (Vlucht 93) boven Shanksville in Pennsylvania werd neergeschoten door een F16 van het Amerikaanse leger, blijft een modelvoorbeeld van hoe het goedgelovige volk, dat voor zijn nieuwsvoorziening afhankelijk is van de officiële…
Ton Hettema10 september 2016Lees meer…

HELDINNEN

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 100
Met stijgende belangstelling bekeek ik de documentaires van de Vlaamse Lieve Blancquaert. Die hadden als onderwerp geboortes over de hele wereld. Er komen dagelijks 364.501 kinderen ter wereld en het is nogal van belang waar of je wiegje staat.
Tegenover de speciale geboortehotels en heel veel daartussenin, staat het thuis bevallen of in niet al te hygiënische situaties je kind baren. In de lagere kasten van India is dat laatste vaak het geval.
De schoonfamilie van de aanstaande moeder…

Algemeen belang

dagcolumn
4.3 met 6 stemmen 100
De heer Kanarie kan niet meer. Hij heeft aan wethouder Den Bulder uitgelegd hoe belangrijk het is. Hij heeft het aan alle fracties in de gemeenteraad uitgelegd en iedereen is vol begrip en wil wel toegeven, maar helaas, helaas, het kan niet anders.
‘Maar waarom, waarom dan niet?‘ vraagt mijnheer Kanarie, en het antwoord is steeds weer hetzelfde. ‘Als het anders kon, dan zouden we het doen.’ Een ambtenaar legt vriendelijk uit dat het de bevoegdheid van wethouder Den Bulder is en de…

Zitten brengt niets

dagcolumn
4.0 met 8 stemmen 195
Wederom sta ik op een zaterdag vroeg op om vijf keer te gaan zitten. Neem plaats op een meditatiebankje. Volg mijn ademhaling. Vrij snel verschijnt er een lach op mijn gezicht. Gelukkig zijn met niets. In de loop die volgt, voel ik dat ik loslaat. Beweeg me langzaam lichter.
De zenleraar neemt het woord. Hij zal met een lat rond gaan lopen. Een ieder die dat wenst, meet hij een rechte houding aan. De mensen om me heen gaan in op zijn aanbod. Ieder mens wil tenslotte aandacht.
Op mijn teken zet…
René Turk6 september 2016Lees meer…

Energiebroodje

dagcolumn
3.6 met 9 stemmen 168
Op zaterdag naar de bakker blijft een klassieke boodschap. Ik herinner me dat zelf nog goed van vroeger. Meestal met mijn moeder, zo ging dat in die tijd. Kijkend naar alle taartjes en op zijn minst verlangend naar een wit puntje.
Gisteren was ik zelf met mijn kinderen bij de bakker. Maar deze zat in de winkelstraat van de stad. De klassieke elementen van vroeger zijn bij deze stadsbakkers veel minder aanwezig. De geur van brood is vervangen door de geur van bladerdeeg met frikandel, kroket of…
Gustaf Kreuz4 september 2016Lees meer…